KAMU VE ÖZEL SEKTÖR AYRIMINDA İSTİHDAM EDİLENLERİN BAZI RAHATSIZLIKLARA YATKINLIK DÜZEYİ
Öz
Kamu ve özel sektörde çalışanların aldıkları ücretler, çalışma koşulları, sosyal haklar, yaşam koşulları, bağlı olunan hukuk dalı vb. farklılık göstermektedir. Kişiler kamu veya özel sektörde çalışmanın fırsat maliyetlerini değerlendirerek ve/veya zorunluluk neticesinde çalışmak istediği sektörü belirlemektedir. Ancak bu seçim ağırlıklı olarak ekonomik faktörler dikkate alınarak yapılmakta, sektörlerin sağlık üzerindeki etkisi ihmal edilmektedir.
Bu çalışmada, belirli bir ücret karşılığında bağımlı olarak istihdam edilenlerin bazı sağlık problemlerine yakalanma oranını, kamu ve özel sektör ayrımında belirlemek amacıyla hazırlanmıştır. Çalışmada kullanılan veriler Avrupa Çalışma Koşulları Anketi’nin Türkiye verileri oluşturmaktadır. Türkiye genelinde toplamda 5115 kişiye anket yapılarak veriler toplanmıştır. Bağımlı değişken kamu-özel sektör gibi ikili cevap veren kategorik bir değişken olduğundan dolayı ikili lojistik regresyon analizi yapılmıştır. Analiz sonucuna göre özel sektörde çalışanların kamu sektöründe çalışanlara göre bazı sağlık sorunlarına yakalanma oranının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Akın, B. ve Şentürk, E. (2012), Bireylerin Mutluluk Düzeylerinin Ordinal Lojistik Regresyon Analizi İle İncelenmesi, Öneri, 10(37), 183-193.
- Cam, E. (2006). Çalışma yaşamında stres ve kamu kesiminde kadın çalışan-lar. Journal of Human Sciences, 1(1).
- Cheng, Y., Chen, CW, Chen, CJ ve Chiang, TL (2005). Tayvan genel popülasyonunda çalışanlar arasında iş güvensizliği ve sağlıkla ilişkisi. Sosyal bilimler ve tıp , 61 (1), 41-52.
- Akıncı, A., Dereli, E., Sert, H.(2014.)”Kırklareli’nde ÇalıĢan Hemşirelerde Bel Ağrısı ve Bel Ağrısı ile İlişkili Faktörler”.Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 5:1.
- Çokluk, Ö. (2010). Lojistik regresyon analizi: Kavram ve uygulama. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 10(3), 1357-1407.
- Heaney, C. A., Israel, B. A., & House, J. S. (1994). Chronic job insecurity among automobile workers: Effects on job satisfaction and health. Social science & medicine, 38(10), 1431-1437.
- Hız, G., Karataş, A. Ve Uluksar F.Ö., (2015). Konaklama işletmelerinde mutfakta istihdam edilenlerin tükenmişlik sendromu: Marmaris örneği, Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi, 4(2), 8-29.
- Jamal, M. (2004). Burnout, stress and health of employees on non‐standard work schedules: a study of Canadian workers. Stress and Health: Journal of the International Society for the Investigation of Stress, 20(3), 113-119.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
18 Aralık 2019
Gönderilme Tarihi
26 Ağustos 2019
Kabul Tarihi
10 Kasım 2019
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2019 Cilt: 7 Sayı: 14