TR
BİR UN FABRİKASINDA HEDEF PROGRAMLAMA UYGULAMASI
Öz
İşletmeler günümüz rekabet ortamının çalkantılı doğasında faaliyetlerini sürdürürken, sahip oldukları kıt kaynakları optimum kullanmak zorundadır. Bu durum işletmenin karlılık, verimlilik, etkinlik gibi üst amaçlarına ulaşma sürecinde, kalitenin artırılması, maliyetlerin azaltılması, kapasite kullanımı gibi alt amaçlarının da koordinasyonunu gerekli kılmaktadır. İşletme yöneticileri karar alma sürecinde çoğu zaman birbiriyle çelişen bu alt amaçları bir arada inceleyerek, problemlere daha gerçekçi bir yaklaşım elde edebilirler. Hedef Programlama, karar alma sürecinde yöneticilere birçok amacı bir arada inceleme olanağı tanıyan bir yöntemdir. Bu yöntemle, işletmelerin karşılaştığı sorunlar daha gerçekçi bir yaklaşımla ele alınabilmektedir. Bu çalışmada, bir un fabrikasında yöneticiler tarafından belirlenen birçok amacı inceleyen bir üretim planlama problemi ele alınmaktadır. Önceliklendirilmiş amaçlar doğrultusunda işletmenin sahip olduğu kıt kaynakların yine işletmenin sahip olduğu kısıtlar çerçevesinde optimum dağıtımının sağlanması amaçlanmıştır. Hipotetik verilere dayalı olarak model kurulmuş, WinQSB programı kullanılarak çözüm sonuçlarına ulaşılmış ve sonuçlar karar alma sürecine yön verecek şekilde değerlendirilmiştir.
Anahtar Kelimeler
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
1 Haziran 2011
Gönderilme Tarihi
1 Haziran 2011
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2011 Cilt: 11 Sayı: 21
APA
Dündar, A. O., & Zerenler, M. (2011). BİR UN FABRİKASINDA HEDEF PROGRAMLAMA UYGULAMASI. Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 11(21), 73-94. https://izlik.org/JA83SH69EK
AMA
1.Dündar AO, Zerenler M. BİR UN FABRİKASINDA HEDEF PROGRAMLAMA UYGULAMASI. SUSEAD. 2011;11(21):73-94. https://izlik.org/JA83SH69EK
Chicago
Dündar, Abdullah Oktay, ve Muammer Zerenler. 2011. “BİR UN FABRİKASINDA HEDEF PROGRAMLAMA UYGULAMASI”. Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi 11 (21): 73-94. https://izlik.org/JA83SH69EK.
EndNote
Dündar AO, Zerenler M (01 Haziran 2011) BİR UN FABRİKASINDA HEDEF PROGRAMLAMA UYGULAMASI. Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi 11 21 73–94.
IEEE
[1]A. O. Dündar ve M. Zerenler, “BİR UN FABRİKASINDA HEDEF PROGRAMLAMA UYGULAMASI”, SUSEAD, c. 11, sy 21, ss. 73–94, Haz. 2011, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA83SH69EK
ISNAD
Dündar, Abdullah Oktay - Zerenler, Muammer. “BİR UN FABRİKASINDA HEDEF PROGRAMLAMA UYGULAMASI”. Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi 11/21 (01 Haziran 2011): 73-94. https://izlik.org/JA83SH69EK.
JAMA
1.Dündar AO, Zerenler M. BİR UN FABRİKASINDA HEDEF PROGRAMLAMA UYGULAMASI. SUSEAD. 2011;11:73–94.
MLA
Dündar, Abdullah Oktay, ve Muammer Zerenler. “BİR UN FABRİKASINDA HEDEF PROGRAMLAMA UYGULAMASI”. Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi, c. 11, sy 21, Haziran 2011, ss. 73-94, https://izlik.org/JA83SH69EK.
Vancouver
1.Abdullah Oktay Dündar, Muammer Zerenler. BİR UN FABRİKASINDA HEDEF PROGRAMLAMA UYGULAMASI. SUSEAD [Internet]. 01 Haziran 2011;11(21):73-94. Erişim adresi: https://izlik.org/JA83SH69EK