In the competition world, the most basic aim of the firms is to get profitability increase
and to become a leader in the market. One of the important ways to realize this aim is producing
goods as desired quality and the endeavor of getting processes under control with no
flaws if there exist. In this study, statistical process techniques are evaluated. For controlling
Bobbin Winding, sixty samples consisting of fifteen units from a textile firm producing string
are taken and process control is searched with x and s control graphics. As a result of evaluation,
it is determined that process is under control. Moreover, randomness is measured in the mean scatter of sample points. It is found that array number of sample points is at the desired level,
thus there is no systematic error in the process and the process is under control.
Günümüzün küresel rekabet ortamında rekabet üstünlüğünü sağlamak işletmelerin temel hedeflerindendir. Tüm dünyanın küresel bir köye dönüştüğü çağımızda, işletmeleri bu temel hedefine ulaştıracak en önemli araçlardan biri, mamullerin istenilen kalite spesifikasyonlarda üretilmesi ve varsa hatalardan arındırılarak prosesin kontrol altına alınmasıdır. Bu amaçla çalışmamızda istatistiksel proses kontrol teknikleri ele alarak değerlendirilmiş ve Malatya’da iplik üretimi yapan bir tekstil işletmesinin Bobin Sarım Kontrolü için altmış örnek alınarak X ve S kontrol grafikleriyle süreç kontrolü ve örnek noktaların dağılımında tesadüfîlik olup olmadığı araştırılmıştır. Bu çalışma sonunda; kontrol grafikleri yardımıyla prosesin kontrol altında olduğunu ve örnek noktalar dağılımının tesadüfîlik testinde, örnek noktaların dizi sayısının alt ve üst sınırlar arasında kaldığı belirlenmiştir. Bu nedenle proseste sistematik bir hata olmadığı ve örnek noktaların tesadüfî bir dağılış göstermediği ve prosesin kontrol altında olduğu görülmüştür.
İstatistiksel Proses Kontrol Teknikleri X S Kontrol Grafikleri Tesadüfîlik Testi
Diğer ID | JA87EP44ZF |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2009 |
Gönderilme Tarihi | 1 Aralık 2009 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2009 Cilt: 9 Sayı: 18 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.