Siyasal davranış üzerinde etkili olan çeşitli faktörler vardır. Bu faktörler arasında sosyal ilişki gruplarının önemli bir yerinin olduğu kabul edilen bir gerçektir. Bir sosyal ilişki grubu olarak cemaatlerin ülkemizde son dönemde siyasal tercihleri ve mensuplarının siyasal davranışları üzerindeki etkileri farklı boyutlarıyla tartışılmaktadır. Cemaat mensuplarının, sosyal ilişki ağı içerisinde müşterek bir menfaat çerçevesinde, ortak bir irade anlayışı ile hareket ettikleri yönünde bir ön kabul vardır. Bu anlamda, cemaatlerin ve cemaat üyelerinin siyasal davranışlarına ilişkin çeşitli değerlendirmeler yapılmakla birlikte akademik bir çalışma literatürde yer almamaktadır.Ülkemizde yaşanan gelişmeler cemaatlerin oy oranı ile cemaatlerin üyelerinin siyasal davranışa etkisini önemli bir tartışma konusu haline getirmiştir.Türkiye genelinde yapılan bu çalışmada, cemaat mensubiyeti, bir cemaate katılma nedenleri ile birlikte cemaat üyelerinin siyasal davranışı ölçülmeye çalışılmıştır. 12 ilde yaşayan 2600 seçmene anket uygulanmıştır. Araştırma sonucuna hatalı anketlerin çıkarılması ile 2579 anket değerlendirilmeye alınmıştır.Araştırma bulgularına göre, Türk toplumunda bir cemaat gerçeğinden söz etmekle birlikte son tahlilde araştırma bulgularına göre bir cemaate mensup olduğunu ifade edenlerin oranı (%3.9) oldukça düşük düzeydedir. Yine, cemaatlerin önde gelenleri, mensuplarının siyasal davranışlarına yönelik bir takım yönlendirmeler içerisine girmekte ve anlamda cemaat üyelerinin bir bölümünün cemaatin önde gelenlerinin isteği doğrultusunda bir siyasi parti ya da adaya oy verdiği görülmektedir.
There are various factors on policial behaviour. It’s a fact that social relation groups render are important between these factors. The recent political choices of communions as a social relations group in our country, and the effects of their members on political behaviour is in discussed in other sizes. There is a presupposition that members of communions operate with a sense of common will, within a mutual interest phrame in a social relations web. In this sense, although various evaluations have been carried out related with the political behaviours of communion members, no academic study is available in the literature. Political developments in our country have turned the effect of the communion members on the vote rate of communions into an important matter of debate. It was attempted to measure the memberships to communions, reasons for joining a communion, and the political behaviours of communion members all over Turkey in this study. A poll was conducted on 2600 voters living in 12 different cities. 2579 surveys were evaluated as a resolt of this research, because there were inaccurate polls. In accordance with the results, it can be mentioned that there’s a communion fact in Turkey, however, in accordance with the results of the latest analysis it’s recorded that the rate of the ones who revealed that they were members of a communion is 3.9%, which is a quite low rate. Nevertheless, the prominent persons of communions are conducting the political behaviours of communion members, and in this sense it’s found out that some communion members vote the party or the candidate who is recommended by the leaders of their communion.
Bölüm | Araştırma Makalesi |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mayıs 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 |
Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.