People are acting in the direction of avoiding from modern or artificial practices significantly in delivery of health service in recent years. Subject of complementary and alternative medicine (CAM) practices is more discussed in all channels compared with the past rather than modern practices in delivery of health services. Today, complementary and alternative therapies substituted for the executive bodies in the agenda in parallel with interest of people. In many countries, arrangements intended for the field were enforced; it has been started to take some steps in our country concerning these practices taken under the scope of social security. In the beginning of 2014, "Regulation on Conventional, Complementary and Alternative Medicine Practices" whose draft was submitted to the public opinion by Ministry of Health is one of the most important ones of these steps. Familiarity with CAM alternative therapies, recognition of consumers of these practices as well as the legislation arrangements enforce dare important in terms of CAM patient satisfaction, success in the therapy and service providers. In this study, reasons of individuals for benefiting from the CAM practice and data about their diseases and socio-demographical features are examined within the context of literature.
Complementary and Alternative Therapies CAM and Target Group Motives of Complementary and Alternative Medicine Mind- Body Integration Manipulative Therapy.
İnsanlar, sağlık hizmeti sunumunda son yıllarda önemli ölçüde modern ya da suni uygulamalardan kaçınma yönünde davranış göstermektedirler. Sağlık hizmetlerinin sunumunda modern uygulamalardan ziyade, tamamlayıcı ve alternatif tıp uygulamaları konusu tüm mecralarda geçmişte gündemde olduğundan daha fazla tartışılmaktadır. Bugün tamamlayıcı ve alternatif terapiler (TAT), halkın ilgisine paralel olarak yürütme organlarının da gündemindeki yerini almıştır. Pek çok ülkede alana ilişkin düzenlemeler yapılmış; sosyal güvenlik kapsamına alınmış bu uygulamalara ilişkin ülkemizde de bazı adımlar atılmaya başlanmıştır. 2014 yılının başında Sağlık Bakanlığı tarafından taslağı kamuoyuna sunulan “Geleneksel, Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Uygulamaları Yönetmeliği” bu adımların en önemlilerinden biridir. Yapılan mevzuat düzenlemelerinden önce TAT uygulamalarının ve onun kullanıcılarının bilinmesi, karar ve politika etkinliği açısından önem arz etmektedir. Bu uygulamaların tüketicilerinin tanınması; hasta tatmini, tedavide başarı ve hizmeti sunanlar açısından önemlidir. Bu çalışmada TAT uygulamasından yararlanan bireylerin yararlanma gerekçeleri ile onların hastalıkları ve sosyo – demografik özelliklerine ilişkin bilgiler literatür bağlamında ele alınmaktadır
Tamamlayıcı ve Alternatif Terapiler TAT ve Hedef Kitle TAT Kullanım Motivasyonları Zihin Beden Bütünleşmesi Manipülatif Terapi
Bölüm | Araştırma Makalesi |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 |
Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.