Ilgın, Akşehir, Beyşehir ve çevresi Osmanlıların Karamanoğulları beyliğinden ilhak ettikleriilk topraklardır. Osmanlılar burada 1465‐1466 yılları arasında bir tahrir yaptırarak, bölgeninvergilendirilebilir kalemlerini tespit etmişler ve timar dirliklerini eski Karaman sipahilerininyerine Osmanlı sipahilerine tevdi etmişlerdir. Bunun yanında bölgedeki vakıflar ve mülklereilaveten Karamanoğlu İbrahim Bey’in bazı kişilere verdiği vergi muafiyeti, görevlendirme vs.gibi tasarruflarını da aynen kabul etmişlerdir. Bu tür bilgi ve belgeler Karaman tahrir, vakıf vemülk defterlerinde oldukça sık bir şekilde görülebilmektedir. Yukarıda sözü edilen tahrirdeIlgın, 33 köyün bağlı bulunduğu vilayet statüsünde idari bir birim olarak karşımıza çıkmaktadır.İdari birimin merkezini Ilgın şehir merkezi oluşturmakta, buradaki pazar, boyahane vecami ise şehir oluşumu açısından dikkat çekmektedir. Bu dönemde tüm Anadolu’da olduğugibi Ilgın ve çevresinde de ziraî faaliyetler diğer bütün ekonomik faaliyetlerin başında gelmektedir.Üzerinde tarım yapılan arazilerin ekseriyeti tam çift ölçeğindedir. Bu topraklardan eldeedilen toplam ürün kişi başına bölündüğünde, ortaya çıkan hububat miktarı Anadolu’nun bazıyerlerine göre yüksek, bazı yerlerine göre de düşük kalmaktadır.
Ilgın, Akşehir, Beyşehir and the vicinity were the Karamnoğulları’s first annexed areas by the Ottomans. The Ottomans made tahrir in this region between 1465‐1466 and determined the region’s taxation capacities. The Ottomans gave the timar livelihoods to the Ottoman sipahis instead of the Karaman sipahis. In addition to waqfs and properties which was given by Kara‐manoğlu İbrahim Bey, tax exemptions, charging etc. were saved by the Ottomans. Information and sources like these are densely seen in Karaman tahrir, waqf and property books. In the tahrir mentioned above, Ilgın appears as a county administration with 33 affiliated vil‐lages. The center of this administration was the center of Ilgın. The market, the dyehouse and the mosque in this place were important to show the formation of a city. The most important economic activity in Ilgın and vicinity was agriculture, also like as the period’s general eco‐nomic activity in Anatolia. The fields which were cultivated were mostly “çift”. The harvested grain which were shared to per head, where sometimes more or smaller than the other places in Anatolia.
Bölüm | Araştırma Makalesi |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 2 Haziran 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Sayı: 35 |
Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.