BibTex RIS Kaynak Göster

Tanzimat Devrinde Kapı Kethüdalığı Müessesesi Hakkında Temel Bilgiler

Yıl 2010, Sayı: 28, 375 - 401, 01.12.2010

Öz

Osmanlı Devleti’ne özgü bir kurum olan Kapı Kethüdalığı, İstanbul’da sürekli işleri olan taşradakiüst rütbeli devlet memurlarının, taşra halkının ve ülke dışından gelenlerin merkez bürokrasisindeişlem görmekte olan evrakının takip edilmesi ve bu kişilerle merkezdekilerin iletişimiçinde olması için kurulmuş bir müessesedir. Bu nedenden ötürü devlet teşkilatının birçokalanında (mülkî, askerî, malî, adlî, dinî ve dış işleri alanları) kapı kethüdaları karşımıza çıkmaktadır.Bu makalede kapı kethüdalığı kavramı ve bu kurumun devlet teşkilatında görüldüğüyerler, Tanzimat devrinde, temel esaslar çerçevesinde incelenmiştir

The Fundamental Principles About The Kapi Kethudaligi Institution In The Tanzimat Period

Yıl 2010, Sayı: 28, 375 - 401, 01.12.2010

Öz

Kapi Kethudaligi is an institution specific to the Ottoman Empire and it is an institution that was established to undertake the job of dealing with the paper work of provincial senior officials, ordinary citizens and those who came from abroad who had constant work to be done in Istanbul by the central organization and ensure contact between these people and those in the centre. Therefore, we encounter Kapi Kethudas in various levels of the state organization (administrative, military, financial, judicial, religious and foreign affairs). This paper investigates the concept of Kapi Kethuda and where we meet this institution within the state organization during the Tanzimat Period within the framework of fundamental principles.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA29NN32UM
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Döndü Düşünmez Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 2010 Sayı: 28

Kaynak Göster

APA Düşünmez, D. (2010). Tanzimat Devrinde Kapı Kethüdalığı Müessesesi Hakkında Temel Bilgiler. Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi(28), 375-401.

Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.