BibTex RIS Kaynak Göster

-sA Ekinin İşlevleri ve Dilek-Şart Ayrımı

Yıl 2010, Sayı: 28, 131 - 140, 01.12.2010

Öz

Araştırmada tasarlama kipleri içinde yer alan ve dil bilgisi kitaplarında dilek-şart kipi olarakanılan -sA eki incelemeye alınmış, ekin ‘dilek’ ve ‘şart’ işlevlerini hangi tür cümlelerde ve kelimelerdetaşıdığı ve ‘dilek’ ile ‘şart’ işlevlerinin dışında sahip olduğu işlevler incelenmiştir.Çalışma sonucunda ekin ‘dilek, şart, buyruk, ihtimal ve karşılaştırma ile zıtlık’ işlevlerininolduğu, ‘dilek’ ve ‘şart’ işlevlerinin ada ve fiile, basit ve birleşik cümleye, basit ve birleşikçekimli fiillere eklenmesine göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Buna göre ek, fiilcümlelerinde, basit cümlelerde ve basit fiil çekimlerinde ‘dilek’; ad cümlelerinde, birleşikcümlelerde ve birleşik fiil çekimlerinde ‘şart’ işlevini taşımaktadır.

Optative - Conditional Differences and Function of -sA Suffix

Yıl 2010, Sayı: 28, 131 - 140, 01.12.2010

Öz

Study design modes within and grammar books optative-conditional mood called ± SA attachment to be examined were taken and planted wishes terms meaning outside of its meaning with the wishes and requirements for the meaning which such phrases and words they carry have been identified. In conclusion, attachment ‘optative, conditions, order and possibly’ meaning; ' optative ' and 'conditions' means according to the noun and verbs, simple and compound sentences, simple and compound verbs to be added vary that have been identified. Accordingly, the attachment in verb phrases, in simple verbs, simple verb inflection 'optative'; in noun sentences, compound sentences and compound verbs 'conditions' carries the meaning.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA29MZ97HV
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Ahmet Benzer Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 2010 Sayı: 28

Kaynak Göster

APA Benzer, A. (2010). -sA Ekinin İşlevleri ve Dilek-Şart Ayrımı. Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi(28), 131-140.

Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.