BibTex RIS Kaynak Göster

Tatar Halk Destanlarında Hediye Çeşitleri

Yıl 2009, Sayı: 25, 183 - 193, 01.12.2009

Öz

Karşı dairelerin bir birlerine hediye sunma geleneği en eski çağlardan beri dostluğun bir simgesiolmuştur. Tatar halk destanlarının en eski örneklerinden olan Alplar hakkındaki destanlardakürk, at, av kuşu, kılıç, beylik gibi hediyelere rastlıyoruz. At ve kürk, göçebe zihniyetindeön planda olan değerlerdir. Hediye olarak bir bahadıra at ve kürkün yanında kılıç, savaş giysileri,beylik ve köleler verilmesi de Türklerin hayat tarzı ile ilgilidir.Kıpçak Türklerinde at ve kürk gibi hediyeler verme geleneğinin kalıntıları olarak devlet düzeyindedüzenlenen bir bayram veya yıldönümü sırasında devletin başında duranlar birbirlerineen büyük saygı göstergesi olarak bugün de at ve kürk hediye ederler

Kinds Of Gifts In The Tatar Folk Epics

Yıl 2009, Sayı: 25, 183 - 193, 01.12.2009

Öz

The tradition of presenting gifts by opposite flates to each other has been a symbol of friendship from the oldest ages on. In the epics on the Alps ,the oldest sample of the Tatar folk epics,the fur,the horse,the game bird,the sword and the beylik (region ruled over by a ruler) are seen as a gift.The horse and the fur are primary values in the nomadic mentality.That a brave is gifted a sword,war clothes,beylik and slaves in addition to a horse and a fur is also related to the Turkic life style. Even today, during the celebration of any Bairam or Anniversary held at the State level , in the Kipchak Turks, high state officials gift a horse or a fur reciprocally as the traces of the oldest ways of the gifting tradition as a sign of highest respect.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA29TP79AV
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Çulpan Zaripova Çetin Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2009
Yayımlandığı Sayı Yıl 2009 Sayı: 25

Kaynak Göster

APA Çetin, Ç. Z. (2009). Tatar Halk Destanlarında Hediye Çeşitleri. Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi(25), 183-193.

Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.