BibTex RIS Kaynak Göster

Avrupa ile Asya Arasında Önemli Bir Geçiş Noktası Gelibolu’da Tarîkatlar ve Tekkeler

Yıl 2007, Sayı: 22, 251 - 310, 01.12.2007

Öz

Eski çağlardan beri Avrupa ile Asya arasında önemli bir güzergâh noktası durumundakiGelibolu ve çevresinde pek çok sûfî, tasavvufî kuruluş ve tekke faaliyet göstermiş olup, bufaaliyetler neticesinde ortaya oldukça zengin bir tasavvufî kültür ve literatürü çıkmıştır.Halvetîlik, Mevlevîlik, Bayrâmîlik, Celvetîlik, Kâdirîlik, Rifâîlik, Nakşibendîlik, Sa‘dîlik veBektâşîlik bu bölgede faaliyetlerine rastlanan belli başlı tarîkatlardır. Bu tarîkatlara mensuppek çok şâir ve yazar yetiştiği gibi, başta Ahmed Bîcân ve Yazıcızâde Mehmed olmak üzere,Câhidî Ahmed Efendi, Şeyh Mehmed Dâğî, Ağazâde Mehmed Hakîkî Dede, Mustafa DânişDede, Burhâneddin Dede gibi Gelibolu Türk halk kültürü içerisinde önemli bir yere sahipolan şahsiyetler de vardır.

Orders And Dervish Lodges In Gallipoli In The Cross Road Of Europe And Asia

Yıl 2007, Sayı: 22, 251 - 310, 01.12.2007

Öz

Since old centuries many sufis, orders and dervish lodges had an important role in shaping Turkish mystic culture of Gallipoli and its province.in the cross road of Europe and Asia. Halvetiye, Mevlevi, Bayramiye, Jilwatiyya, Kadiriye, Rufaiyah, Nakshibendi, Sadiye and Bektashiism are main orders which did activities in Gallipoli and its province. This orders related to very very poets and writer, grow up like, head Ahmed Bican and Yazıcızade Mehmed become, like Cahidi Ahmed Efendi, Şeyh Mehmed Daği, Ağazade Mehmed Hakiki Dede, Mustafa Daniş Dede, Burhaneddin Dede in inside of Gelibolu Turkish people culture important one eat owner one personality

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA29YZ75RD
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Selami Şimşek Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2007
Yayımlandığı Sayı Yıl 2007 Sayı: 22

Kaynak Göster

APA Şimşek, S. (2007). Avrupa ile Asya Arasında Önemli Bir Geçiş Noktası Gelibolu’da Tarîkatlar ve Tekkeler. Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi(22), 251-310.

Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.