BibTex RIS Kaynak Göster

CELÂL NURİ İLERİ AS A WESTERNIZER INTELLECTUAL AND HIS VIEWS TO THE OPINION MOVEMENTS DURING THE MODERNIZATION PERIOD

Yıl 2004, Sayı: 15, 227 - 274, 01.12.2004

Öz

Celâl Nuri İleri has represented an important intellectual character from II. Constitutional Period to Republic period. This period which represents the Ottoman Empire’s declining point and initial point of modernization has evaluated through the view of Celal Nuri as a westernizer intellectual. In this article primarily after stating Celal Nuri’s life and his works, the reason of the Ottoman Empire’s regression,western and westernisism civilization,Ottomanism,Islamism and Turkism were evaluated and came to conclusion.

Batıcı Bir Aydın Olarak Celâl Nuri İleri ve Yenileşme Sürecinde Fikir Hareketlerine Bakışı

Yıl 2004, Sayı: 15, 227 - 274, 01.12.2004

Öz

II. Meşrutiyet’ten cumhuriyet dönemine geçiş sürecinde Celâl Nuri İleri önemlibir Türk aydını karakterini temsil etmiştir.Osmanlının çöküş noktasına geldiği ve Türkyenileşme tarihinin atlama noktasını teşkil eden bu dönem, batıcı bir aydın olan CelâlNuri’nin perspektifinden hareketle değerlendirilmiştir. Bu makalede öncelikle CelâlNuri’nin hayatı ve eserleri verildikten sonra, sırasıyla Osmanlı Devleti’nin gerilemesebepleri, garpçılık-garp medeniyeti, Osmanlıcılık, İslâmcılık ve Türkçülük gibi fikirhareketleri Celâl Nuri merkezli olarak ele alınmış ve sonuca gidilmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA32FS89GP
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Necmi Uyanık Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2004
Yayımlandığı Sayı Yıl 2004 Sayı: 15

Kaynak Göster

APA Uyanık, N. (2004). Batıcı Bir Aydın Olarak Celâl Nuri İleri ve Yenileşme Sürecinde Fikir Hareketlerine Bakışı. Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi(15), 227-274.

Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.