BibTex RIS Kaynak Göster

Danişmend Oğulları’nın Dinî ve Millî Siyaseti

Yıl 2005, Sayı: 18, 131 - 147, 01.12.2005

Öz

Anadolu’nun Türkler tarafından feth edilişinden sonra Anadolu’da ilk ilmî ve fikrî faaliyetlerDanişmend Oğulları Devleti döneminde, Danişmend İlinde başlamıştır. Danişmend OğullarıDevleti’nin kurucusu Melik Ahmed Gazi bilge bir aileye mensup ve kendisi de bilge bir kişiolduğu için ülkesinde (orta ve kuzey Anadolu) medreseler kurarak bilimsel faaliyetler başlatmıştır.Anadolu’ya ilim adamları celbetmiştir. Dinî bakımdan Mu’tezile mezhebini ülkesindeyerleştirmeye çalışırken Türk kültürüne ve Türkçeçiliğe de önem verilmiştir. Kendisindensonra oğulları da bu siyaseti devam ettirmişlerdir. Anadolu’da ilk Türkçe eser Danişmedİli’nde yazılmıştır

The Religious and National Politics of the Danişmend Oğulları

Yıl 2005, Sayı: 18, 131 - 147, 01.12.2005

Öz

After the Turkish conquest of Anatolia, the first scientific and ideological/intellectual activities began at the period of Danişmend Oğulları government, in the Danışmend town. The founder of the Danışmend Oğulları; Melik Ahmet Gazi, was a member of a wise family and started scientific activities in his region (Central and North Anatolia). He appealed to scholars with these acts. As to religious aspect he tried to put/place the Mu’tezile mezheb (religious sect or denomination) in the region, moreover he attached importance to Turkish culture and Turkish movement (Türkçecilik). After him, his sons continued his politics.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA32CJ46FH
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Mikâil Bayram Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2005
Yayımlandığı Sayı Yıl 2005 Sayı: 18

Kaynak Göster

APA Bayram, M. (2005). Danişmend Oğulları’nın Dinî ve Millî Siyaseti. Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi(18), 131-147.

Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.