EN
TR
KARŞILIKSIZDIR İŞLEMİ YAPILMASINA SEBEBİYET VERME SUÇUNUN İCRA CEZA MAHKEMESİNDE YAPILACAK OLAN YARGILAMASI HAKKINDA BİR İNCELEME
Öz
6728 sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 5941 sayılı Çek Kanunu’ nda bazı değişiklikler yapılmıştır. Bu değişikliklerden en önemlisi karşılıksızdır işlemi yapılmasına sebebiyet vermenin yeniden bir suç olarak tanımlanarak buna sebebiyet veren hakkında adli para cezasına hükmedilmesidir. Bu suçun yargılaması ise icra ceza mahkemelerinde gerçekleştirilecektir. Kanun koyucu, bu düzenlemeler ile çeki ticari hayatta daha etkin kılmayı ve yargılamayı da hızlandırmayı hedeflemiştir. Bu makalede öncelikle karşılıksızdır işlemi yapılmasına sebebiyet verme suçu kısaca incelenecektir. Bu anlamda adli para cezasının niteliği, infazının nasıl yapılacağı ile bu cezanın anayasa hukuku açısından sıkıntılı noktalarının olup olmadığı ve bu suçun bir icra suçu olup olmadığına bakılmaya çalışılacaktır. Daha sonra ise icra ceza mahkemesinde yapılacak olan yargılamanın özellikleri incelenecektir. Bu çerçevede yetkili mahkeme, şikâyet hakkına kimin sahip olduğu, yargılama usulü, kanun yolları ve icra ceza mahkemesinin göreve başlama tarihi özel olarak incelenmeye çalışılacaktır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- ARTUK, Emin/ GÖKCEN/ Ahmet: Ceza Hukuku Genel Hükümler, Ankara 2017.
- ARTUK, Emin/ GÖKCEN, Ahmet / YENİDÜNYA, Caner: Ceza Hukuku Genel Hükümler, Ankara 2015.
- AŞIK, İbrahim: “5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu ve 5358 Sayılı Kanun Işığında İcra ve İflas Kanunu’ nda Yer Alan Cezai Hükümler (m.331-354)”, Prof. Dr. Fırat Öztan’ a Armağan, C.II, Ankara 2010, s. 2513-2551.
- CANBOLAT, Selahattin: “Çekle Ödemelerin Düzenlenmesi ve Çek Hamillerinin Korunması Hakkındaki 3167 Sayılı Kanun İle İlgili Bir İnceleme” , Ankara Barosu Dergisi, Yıl 1985, Sayı 2, s. 257-262.
- CENTEL, Nur/ ZAFER, Hamide: Ceza Muhakemesi Hukuku, İstanbul 2015.
- ÇETİN, Emine Halman: İcra-İflas Suçları ve Yargılama Usulü, Ankara 2012
- ÇETİNER, Ufuk: “Anayasanın 38. Maddesinin Değişmesi Sebebiyle Karşılıksız Çek Keşide Etme Suçu ve İcra İflas Suçları Bakımından Ortaya Çıkan Hukuksal Durumlar”, Ankara Barosu Dergisi, Yıl 2002/1, s.173-181.
- DÖNMEZER, Sulhi: “Karşılıksız Çek”, İHFM 1977, C.XLIII (C. 43), S.1-4, s. 303- 324.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
1 Ocak 2018
Gönderilme Tarihi
-
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2018 Sayı: 33
APA
Albayrak, H., & Bozdağ, A. (2018). KARŞILIKSIZDIR İŞLEMİ YAPILMASINA SEBEBİYET VERME SUÇUNUN İCRA CEZA MAHKEMESİNDE YAPILACAK OLAN YARGILAMASI HAKKINDA BİR İNCELEME. Türkiye Adalet Akademisi Dergisi, 33, 243-282. https://izlik.org/JA79DL73HG
AMA
1.Albayrak H, Bozdağ A. KARŞILIKSIZDIR İŞLEMİ YAPILMASINA SEBEBİYET VERME SUÇUNUN İCRA CEZA MAHKEMESİNDE YAPILACAK OLAN YARGILAMASI HAKKINDA BİR İNCELEME. TAAD. 2018;(33):243-282. https://izlik.org/JA79DL73HG
Chicago
Albayrak, Hakan, ve Ahmet Bozdağ. 2018. “KARŞILIKSIZDIR İŞLEMİ YAPILMASINA SEBEBİYET VERME SUÇUNUN İCRA CEZA MAHKEMESİNDE YAPILACAK OLAN YARGILAMASI HAKKINDA BİR İNCELEME”. Türkiye Adalet Akademisi Dergisi, sy 33: 243-82. https://izlik.org/JA79DL73HG.
EndNote
Albayrak H, Bozdağ A (01 Ocak 2018) KARŞILIKSIZDIR İŞLEMİ YAPILMASINA SEBEBİYET VERME SUÇUNUN İCRA CEZA MAHKEMESİNDE YAPILACAK OLAN YARGILAMASI HAKKINDA BİR İNCELEME. Türkiye Adalet Akademisi Dergisi 33 243–282.
IEEE
[1]H. Albayrak ve A. Bozdağ, “KARŞILIKSIZDIR İŞLEMİ YAPILMASINA SEBEBİYET VERME SUÇUNUN İCRA CEZA MAHKEMESİNDE YAPILACAK OLAN YARGILAMASI HAKKINDA BİR İNCELEME”, TAAD, sy 33, ss. 243–282, Oca. 2018, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA79DL73HG
ISNAD
Albayrak, Hakan - Bozdağ, Ahmet. “KARŞILIKSIZDIR İŞLEMİ YAPILMASINA SEBEBİYET VERME SUÇUNUN İCRA CEZA MAHKEMESİNDE YAPILACAK OLAN YARGILAMASI HAKKINDA BİR İNCELEME”. Türkiye Adalet Akademisi Dergisi. 33 (01 Ocak 2018): 243-282. https://izlik.org/JA79DL73HG.
JAMA
1.Albayrak H, Bozdağ A. KARŞILIKSIZDIR İŞLEMİ YAPILMASINA SEBEBİYET VERME SUÇUNUN İCRA CEZA MAHKEMESİNDE YAPILACAK OLAN YARGILAMASI HAKKINDA BİR İNCELEME. TAAD. 2018;:243–282.
MLA
Albayrak, Hakan, ve Ahmet Bozdağ. “KARŞILIKSIZDIR İŞLEMİ YAPILMASINA SEBEBİYET VERME SUÇUNUN İCRA CEZA MAHKEMESİNDE YAPILACAK OLAN YARGILAMASI HAKKINDA BİR İNCELEME”. Türkiye Adalet Akademisi Dergisi, sy 33, Ocak 2018, ss. 243-82, https://izlik.org/JA79DL73HG.
Vancouver
1.Hakan Albayrak, Ahmet Bozdağ. KARŞILIKSIZDIR İŞLEMİ YAPILMASINA SEBEBİYET VERME SUÇUNUN İCRA CEZA MAHKEMESİNDE YAPILACAK OLAN YARGILAMASI HAKKINDA BİR İNCELEME. TAAD [Internet]. 01 Ocak 2018;(33):243-82. Erişim adresi: https://izlik.org/JA79DL73HG