Araştırma Makalesi

PLATON'UN PHAİDROS DİYALOĞU ÇOCUKLAR İÇİN FELSEFE'YE (P4C) KATKI SAĞLAR MI?

Sayı: 46 30 Haziran 2026
PDF İndir
TR

PLATON'UN PHAİDROS DİYALOĞU ÇOCUKLAR İÇİN FELSEFE'YE (P4C) KATKI SAĞLAR MI?

Öz

Platon’un Phaidros eserini, diğer eserlerinden bariz bir şekilde ayıran özelliği birbirinden tamamen farklı olan konuları ihtiva etmesidir. Şöyle ki kitapta ilk olarak aşk hakkındaki açıklamaları okumamıza rağmen sonraki bölümde retorik ve diyalektik hakkında yapılan teknik bir tartışmayı okuruz. Elbette ki Phaidros, Platon’un diğer eserleriyle mukayese edilerek okunmalıdır; ancak burada bizim amacımız Phaidros’ta öğretimle ilgili bahsedilen hususun, P4C (Çocuklar için Felsefe) ile ilişkisini sağlamaktır. Söz konusu bu mesele tesis edilirken Platon’un kullandığı söylev ile canlı bir varlığın bedeni arasındaki analoji, P4C yöntemine tatbik edilecektir. Ayrıca metinde geçen organik birlik ve sağduyulu çiftçi benzetmeleri de bu meseleye dâhil edilecektir. Böylece ortak bir zemin tesis edilerek felsefi soruşturmaların ve bu soruşturmalardan ilham alınarak geliştirilen P4C yönteminin sağladığı faydalar ve bu faydaların dayanması gereken ilkeler belirlenecektir. Felsefenin sınırları içerisinde kalarak ve felsefede önemli bir yeri olan Phaidros eserine dayanarak P4C’nin felsefi temelini araştırmak iki açıdan önemlidir: Felsefe, P4C için araç haline gelmekten kurtulacak ve P4C’nin eğitim için neden gerekli olduğu yine felsefi bir zeminde tesis edilecektir. Böyle bir araştırma felsefe-P4C arasındaki bağı kurmak ve P4C’nin faydalarını ortaya çıkaracak ilkeleri belirlemek açısından önemlidir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aristoteles, Metafizik, 2. Basım. Çeviren: Ahmet Arslan, İstanbul: Sosyal Yayınlar, 1996.
  2. Boyacı, Nihan P. ve Karadağ, Filiz ve Gülenç, Kurtul, “Çocuklar İçin Felsefe / Çocuklarla Felsefe.” Kaygı 31, (2018): 145-173.
  3. Cam, Philip, 20 Düşünme Aracı: Sınıfta Nasıl İş Birliği Sağlanır, Sorup Soruşturalım, 1. Baskı. Çeviren: Büşra Balcan, İstanbul: Say Yayınları, 2023.
  4. Dirican, Rabia, “Çocuklarla Felsefenin Eleştirisi,” Temaşa Felsefe Dergisi 17, (2022): 48-62.
  5. Direk, Nuran, Küçük Prens Üzerine Düşünmek, 7. Baskı. İstanbul: Pan Yayıncılık, 2019.
  6. Günay, Durmuş, “İlk ve Ortaöğretimde Felsefe Eğitimi Çalıştayı.” İçinde Çocuklar İçin Felsefe Eğitimi, 3. Basım. Yayıma Hazırlayanlar: Betül Çotuksöken ve Harun Tepe, 23-28. Ankara: Türkiye Felsefe Kurumu, 2023.
  7. Haşlakoğlu, Oğuz, Politeia Şerhi: Mimesis Ekseninde Bir İnceleme, 1. Baskı. İstanbul: Vakıfbank Kültür Yayınları, 2025.
  8. Kahn, Charles H., Platon ve Sokratik Diyalog, 1. Baskı. Çeviren: Halid Metin Yolcu, İstanbul: Vakıfbank Kültür Yayınları, 2023.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Çocuklar için Felsefe

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Haziran 2026

Gönderilme Tarihi

9 Ocak 2026

Kabul Tarihi

21 Mayıs 2026

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2026 Sayı: 46

Kaynak Göster

APA
Özdemir Yazgan, I. (2026). PLATON’UN PHAİDROS DİYALOĞU ÇOCUKLAR İÇİN FELSEFE’YE (P4C) KATKI SAĞLAR MI? Tabula Rasa: Felsefe ve Teoloji, 46, 1-11. https://izlik.org/JA39RX65DR
AMA
1.Özdemir Yazgan I. PLATON’UN PHAİDROS DİYALOĞU ÇOCUKLAR İÇİN FELSEFE’YE (P4C) KATKI SAĞLAR MI? Tabula Rasa: Felsefe ve Teoloji. 2026;(46):1-11. https://izlik.org/JA39RX65DR
Chicago
Özdemir Yazgan, Ismahan. 2026. “PLATON’UN PHAİDROS DİYALOĞU ÇOCUKLAR İÇİN FELSEFE’YE (P4C) KATKI SAĞLAR MI?”. Tabula Rasa: Felsefe ve Teoloji, sy 46: 1-11. https://izlik.org/JA39RX65DR.
EndNote
Özdemir Yazgan I (01 Haziran 2026) PLATON’UN PHAİDROS DİYALOĞU ÇOCUKLAR İÇİN FELSEFE’YE (P4C) KATKI SAĞLAR MI? Tabula Rasa: Felsefe ve Teoloji 46 1–11.
IEEE
[1]I. Özdemir Yazgan, “PLATON’UN PHAİDROS DİYALOĞU ÇOCUKLAR İÇİN FELSEFE’YE (P4C) KATKI SAĞLAR MI?”, Tabula Rasa: Felsefe ve Teoloji, sy 46, ss. 1–11, Haz. 2026, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA39RX65DR
ISNAD
Özdemir Yazgan, Ismahan. “PLATON’UN PHAİDROS DİYALOĞU ÇOCUKLAR İÇİN FELSEFE’YE (P4C) KATKI SAĞLAR MI?”. Tabula Rasa: Felsefe ve Teoloji. 46 (01 Haziran 2026): 1-11. https://izlik.org/JA39RX65DR.
JAMA
1.Özdemir Yazgan I. PLATON’UN PHAİDROS DİYALOĞU ÇOCUKLAR İÇİN FELSEFE’YE (P4C) KATKI SAĞLAR MI? Tabula Rasa: Felsefe ve Teoloji. 2026;:1–11.
MLA
Özdemir Yazgan, Ismahan. “PLATON’UN PHAİDROS DİYALOĞU ÇOCUKLAR İÇİN FELSEFE’YE (P4C) KATKI SAĞLAR MI?”. Tabula Rasa: Felsefe ve Teoloji, sy 46, Haziran 2026, ss. 1-11, https://izlik.org/JA39RX65DR.
Vancouver
1.Ismahan Özdemir Yazgan. PLATON’UN PHAİDROS DİYALOĞU ÇOCUKLAR İÇİN FELSEFE’YE (P4C) KATKI SAĞLAR MI? Tabula Rasa: Felsefe ve Teoloji [Internet]. 01 Haziran 2026;(46):1-11. Erişim adresi: https://izlik.org/JA39RX65DR