F›k›h Tarihi: Osmanl› Hukuk Düflüncesinde Modern Yorumlar ‹çin Yeni Bir Referans Çerçevesi

Sayı: 5 1 Mayıs 2005
  • Sami Erdem
PDF İndir
TR EN

F›k›h Tarihi: Osmanl› Hukuk Düflüncesinde Modern Yorumlar ‹çin Yeni Bir Referans Çerçevesi

Öz

Bu yazı, 1908 devriminin ardından Osmanlı muhitinde İslam hukuku etrafında odaklanan tartışmalarda “fıkıh tarihi”nin yeni bir disiplin olarak eğitim müfredatında yer alması ve aynı dönemde yoğunlaşan yeni ictihad yorumlarında bir referans çerçevesi olarak yeniden formüle edilmesini konu edinmektedir. Bu çerçevede, fıkıh tarihinin bir ders olarak yükseköğretim programına konulmasının bu yeni disiplini kitap düzeyinde ele alan bir telifatın oluşumundaki rölü, fıkıh tarihi üzerine yazılmış metinler ve fıkıh tarihinin bu dönemdeki algılanış biçimi konusunda önemli ipuçları taşıyan fıkıh tarihi dönemlendirmesi ile ilgili farklı görüşler incelenmiştir. Ayrıca, bu alandaki telifatta Osmanlı ve diğer İslam coğrafyalarındaki eşzamanlı ilk metinler arasındaki geçişlere de işaret edilmiştir. Konuyla ilgili müstakil metinlerden hareketle yapılan bu çalışma, Meşrutiyet dönemi Osmanlı düşüncesinde, fıkıh tarihi disiplinine farklı yaklaşımları üç grupta tasnif etmektedir: 1. Klasik usûl-i fıkıh eserlerini örnek alan ya da onlardan hareketle yazılan fıkıh usûlü ders kitaplarında fıkıh ya da usûl-i fıkıh tarihine ilişkin müstakil bir bölüm bulunmamaktadır. 2. II. Meşrutiyet sonrasında yazılan bazı usûl kitaplarında fıkıh ve usûl-i fıkıhla ilgili tarihî malumata, literatüre, mezheblere değinen, ancak bunu yaparken, tarihî malumatı yorumsuz aktaran bir yaklaşım söz konusudur. 3. Fıkıh tarihini, ihtiyaç duyulan yeni ictihadlar için referans olarak görme eğilimindeki üçüncü yaklaşım, tarihî malumatı yeni bir tasnif ve dönemlendirme içinde sunan ve muhtevadan çok bu dönemlere atfedilen özellikleri ön plana çıkartan bir özellik sergilemektedir.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Sami Erdem Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Mayıs 2005

Gönderilme Tarihi

1 Mayıs 2005

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2005 Sayı: 5

Kaynak Göster

APA
Erdem, S. (2005). F›k›h Tarihi: Osmanl› Hukuk Düflüncesinde Modern Yorumlar ‹çin Yeni Bir Referans Çerçevesi. Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi, 5, 85-106. https://izlik.org/JA34EN78FL
AMA
1.Erdem S. F›k›h Tarihi: Osmanl› Hukuk Düflüncesinde Modern Yorumlar ‹çin Yeni Bir Referans Çerçevesi. TALİD. 2005;(5):85-106. https://izlik.org/JA34EN78FL
Chicago
Erdem, Sami. 2005. “F›k›h Tarihi: Osmanl› Hukuk Düflüncesinde Modern Yorumlar ‹çin Yeni Bir Referans Çerçevesi”. Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi, sy 5: 85-106. https://izlik.org/JA34EN78FL.
EndNote
Erdem S (01 Mayıs 2005) F›k›h Tarihi: Osmanl› Hukuk Düflüncesinde Modern Yorumlar ‹çin Yeni Bir Referans Çerçevesi. Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi 5 85–106.
IEEE
[1]S. Erdem, “F›k›h Tarihi: Osmanl› Hukuk Düflüncesinde Modern Yorumlar ‹çin Yeni Bir Referans Çerçevesi”, TALİD, sy 5, ss. 85–106, May. 2005, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA34EN78FL
ISNAD
Erdem, Sami. “F›k›h Tarihi: Osmanl› Hukuk Düflüncesinde Modern Yorumlar ‹çin Yeni Bir Referans Çerçevesi”. Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi. 5 (01 Mayıs 2005): 85-106. https://izlik.org/JA34EN78FL.
JAMA
1.Erdem S. F›k›h Tarihi: Osmanl› Hukuk Düflüncesinde Modern Yorumlar ‹çin Yeni Bir Referans Çerçevesi. TALİD. 2005;:85–106.
MLA
Erdem, Sami. “F›k›h Tarihi: Osmanl› Hukuk Düflüncesinde Modern Yorumlar ‹çin Yeni Bir Referans Çerçevesi”. Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi, sy 5, Mayıs 2005, ss. 85-106, https://izlik.org/JA34EN78FL.
Vancouver
1.Sami Erdem. F›k›h Tarihi: Osmanl› Hukuk Düflüncesinde Modern Yorumlar ‹çin Yeni Bir Referans Çerçevesi. TALİD [Internet]. 01 Mayıs 2005;(5):85-106. Erişim adresi: https://izlik.org/JA34EN78FL