İletişim araştırmaları alanında yapay zekâ üzerine yapılan çalışmalar giderek önemini artırmaktadır. Yapay zekâ teknolojileri, hızla artan kullanımıyla günlük yaşamın her alanına nüfuz ederken, medya ve iletişim alanlarında da kendini giderek daha fazla hissettirmekte ve bu sektörlerde önemli değişikliklere öncülük etmektedir. Bu bağlamda yapay zekâ teknolojilerinin gelişimi, gazetecilik pratiklerini de derinden etkilemektedir. Bu çalışmanın amacı, yapay zekânın gazetecilik pratiklerine olan etkilerini incelemek, teknolojik dönüşümün mesleğe olan potansiyel etkilerini ve gazetecilik etik ilkeleri ile mesleki standartlar açısından karşılaşılabilecek zorlukları ve fırsatları değerlendirmektir. Yapay zekâ teknolojileri haber üretiminden sunumuna ve dağıtımına gazetecilik süreçlerinin her aşamasına etki etmekle beraber özellikle önyargı, taraflılık ve etik ihlalleri artırma potansiyelinden dolayı gazetecilikteki uygulamalarının ve etkilerinin yeniden değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu çerçevede; iletişim teknolojilerinin gelişimi, yapay zekâ kavramı ve medya alanında kullanımı ile gazetecilik pratiklerine etkisi argümantatif bir metotla incelenecektir. Araştırma sorusuna verilecek yanıtlar, daha önce yapılan bilimsel çalışmaların argümanlarına dayanarak oluşturulacaktır. Çalışmanın araştırma sorusu şöyledir: Yapay zekânın gazetecilikteki kullanımı, bilgi üretimi, sunumu ve dağıtım süreçlerine nasıl etki etmekte ve bu uygulamalar gazetecilik pratikleri ile etik kurallar ve yayın politikası üzerinde hangi olumlu ve olumsuz değişimleri yaratmaktadır? Araştırma bulgularına göre, yapay zekâ uygulamaları haber üretim süreçlerini hızlandırırken aynı zamanda bilgi toplama ve analiz kapasitelerini artırarak gazetecilikte derinlemesine raporlama olanaklarını genişletmiştir. Bu teknoloji, haberlerin kişiselleştirilmesi ve belirli kitlelere yönelik dağıtımı gibi özelliklerle okuyucu deneyimini etkilemekte ve kısıtlı kaynaklarla çalışan medya kuruluşları için değerli fırsatlar sunmaktadır. Bununla birlikte, yapay zekânın getirdiği etik sorunlar ve algoritmik önyargılar gibi riskler de bu teknolojinin gazetecilik üzerindeki potansiyel negatif etkileri arasında yer almaktadır.
Communication research is increasingly focusing on AI. As artificial intelligence technologies rapidly spread throughout daily life, they are transforming media and communication. Artificial intelligence technologies have a major impact on journalism. This study examines the effects of artificial intelligence on journalistic practices, the potential effects of technological transformation on the profession, and journalistic ethical and professional standards challenges and opportunities. Artificial intelligence technologies affect every stage of journalism, from news production to presentation and distribution, but their use and effects must be reevaluated due to their potential to increase prejudice, bias, and ethical violations. In this framework, the development of communication technologies, the concept of artificial intelligence and its use in the field of media and its impact on journalistic practices will be examined with an argumentative method. The answers to the research question will be based on the arguments of previous scientific studies. The research question of the study is as follows: How does the use of artificial intelligence in journalism affect the processes of information production, presentation and distribution, and what positive and negative changes do these practices create on journalistic practices, ethical rules and editorial policy? According to the research findings, artificial intelligence applications have accelerated news production processes and expanded the possibilities of in-depth reporting in journalism by increasing information gathering and analysis capacities. This technology affects the reader experience with features such as personalization of news and distribution to specific audiences, and offers valuable opportunities for media organizations working with limited resources. However, risks such as ethical issues and algorithmic biases brought by artificial intelligence are among the potential negative impacts of this technology on journalism.
Artificial Intelligence Journalism Media Communication Technologies Ethics
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Gazetecilik, İletişim ve Medya Çalışmaları (Diğer) |
Bölüm | Derlemeler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Kasım 2024 |
Gönderilme Tarihi | 17 Mayıs 2024 |
Kabul Tarihi | 14 Temmuz 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 |
Bu dergideki tüm makaleler Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası (CC BY-NC-SA 4.0) ile lisans altına alınmıştır.