The human resources that organizations possess are a crucial factor in carrying out their activities effectively. Additionally, in today's intense competitive environment, it is believed that employees provide a significant competitive advantage for organizations. High employee commitment to company effects employee turnover rate decreasingly. Therefore, employees who are highly committed and perform well can have a direct impact on the efficiency and effectiveness of the organization. However, there are many factors that influence employees' length of tenure and their intention to leave their jobs. Job embeddedness is among these factors. job embeddedness is defined as the entirety of factors that influence an employee's intention to stay or leave an organization. Recently, engagement has become a topic of interest in the literature and is associated with positive work behaviors within organizations. It is explained through three dimensions: alignment, connection, and commitment. These dimensions are examined from both organizational and social perspectives. Job embeddedness is considered an important factor for organizations and employees. The employees' commitment to the organization's goals and objectives depends on the level of job embeddedness. Therefore, employees are motivated to perform well due to their strong desire to continue their work and ensure that the rewards associated with their current job persist in the future. In the study, a literature review of both national and international sources was conducted to examine various variables related to the concept of job embeddedness. In this context, the concept of job embeddedness and its dimensions were examined theoretically, and ways to increase job embeddedness were explained. Additionally, the antecedents and outcomes of job embeddedness have been discussed, and various suggestions have been made within the scope of the research by including some studies covered in the national literature review.
Job Embeddedness Employee Performance Turnover Intention Job Satisfaction Motivation
Organizasyonların faaliyetlerini etkin şekilde gerçekleştirmelerinde sahip oldukları insan kaynağı önemli bir faktördür. Ayrıca günümüzde rekabetin yoğun olarak yaşandığı iş ortamında işgörenlerin organizasyonlar için önemli bir rekabet avantajı sağladığı düşünülmektedir. Çalışanların organizasyonlarına olan bağlılıkları ne kadar fazla ise işgören devir hızı o kadar az olmaktadır. Dolayısıyla organizasyonuna bağlı, yüksek performansa sahip işgören, işletmenin verimliliği ve etkinliği üzerinde doğrudan etkili olabilmektedir. Ancak, çalışanların işlerinde uzun süre kalmaları ve işten ayrılma niyetleri üzerinde etkili olan birçok etmen bulunmaktadır. İşe gömülmüşlük de bu kavramlar arasında yer almaktadır. Kısaca işe gömülmüşlük, çalışanların organizasyonda kalma ya da işten ayrılma niyetleri üzerinde etkili olan faktörlerin tamamı olarak ifade edilmektedir. Gömülmüşlük, son zamanlarda literatürde ilgi görmeye başlayan ve organizasyondaki olumlu iş davranışlarıyla ilişkilendirilen konular arasında yer almakta; uyum, bağlantı ve fedakârlık olmak üzere üç boyutta açıklanmaktadır. Bu boyutlar hem örgütsel hem de toplumsal açıdan incelenmektedir. İşe gömülmüşlük hem organizasyon hem de çalışanlar açısından önemli bir konu olarak kabul edilmektedir. İşe gömülmüşlük düzeyi ne kadar yüksek olursa işgörenlerin organizasyonun amaç ve hedeflerine bağlılıkları da o kadar yüksek olmaktadır. Dolayısıyla işgörenler mevcut iş ya da faaliyetlerini devam ettirme ve işleriyle ilgili çeşitli ödül ve kazanımların gelecekte de devamını sağlamaya yönelik sahip oldukları güçlü arzuları sebebiyle yüksek performans sergileme konusunda motive olmaktadırlar. Çalışmada, özellikle işe gömülmüşlük kavramının ilişkili olduğu çeşitli değişkenleri irdeleyebilmek için ulusal ve uluslararası yazına ilişkin literatür taraması yapılmıştır. Bu kapsamda, öncelikle işe gömülmüşlük kavramı ve boyutları teorik olarak incelenmiş, işe gömülmüşlüğü artırmanın yolları açıklanmıştır. Ayrıca işe gömülmüşlüğün öncülleri ve sonuçlarına değinilmiş, ulusal yazın taraması yapılarak konu ile ilgili bazı çalışmalara yer verilmiş ve araştırma kapsamında çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
İşe Gömülmüşlük Çalışan Performansı İşten Ayrılma Niyeti İş Tatmini Motivasyon
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Uluslararası Ticaret (Diğer) |
Bölüm | Derlemeler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Kasım 2024 |
Gönderilme Tarihi | 12 Ağustos 2024 |
Kabul Tarihi | 30 Eylül 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 |
Bu dergideki tüm makaleler Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası (CC BY-NC-SA 4.0) ile lisans altına alınmıştır.