SİYAH ALACA, ESMER VE ÇEŞİTLİ MELEZ GENOTİPLERİN DÖL VE SÜT VERİMİ ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI

Cilt: 4 Sayı: 1 1 Mart 1995
  • Ahmet Gürbüz
  • Mehmet Apaydın
PDF İndir
TR EN

SİYAH ALACA, ESMER VE ÇEŞİTLİ MELEZ GENOTİPLERİN DÖL VE SÜT VERİMİ ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI

Öz

Çalışmanın esas hedefi, 8-10 aylık yaşlarda köylerden satın alınan ve araştırma enstitüsünde büyütülen Esmer (E) x Yerli Sığır (Y.S.) G1 ve Siyah Alaca (S.A.) x Y.S. G1 ineklerin döl ve süt verim özelliklerinin tespiti olmuştur. Ayrıca araştırma enstitüsünde yetiştirilen S.A., E. ve S.A. x Yerli Kara (Y.K.) G1 inekleri ile köy melezleri arasındaki farklar araştırılmıştır. İlkine doğurma yaşı, iki doğum arası süre, 1. ve 2. Iaktasyon süt verimleri ve laktasyon süreleri Siyah Alacalarda sırasıyla 28.1 ay, 391 gün, 4699 ve 5375 kg ve 300 ve 306 gün; Esmerlerde 32.2 ay, 391 gün, 4250 ve 4588 kg ve 304 ve 323 gün; S. A. X Y.K.G1 melezlerinde 30 ay, 392 gün, 4524 ve 5207 kg ve 297 ve 311 gün; E X Y.S.G1 melezlerinde 31.4 ay, 438 gün, 2577 ve 3401 kg ve 297 ve 299 gün; S.A. x Y.S. G1, melezlerinde 30.2 ay, 407 gün, 2878 ve 3720 kg ve 280 ve 298 gün olarak bulunmuştur. Enstitüde yetiştirilen genotip grupları (S.A.. E. ve S. A. x Y.K.G1) köy melezi genotip gruplarına (S.A. x Y.S.G1 ve E. XY.S.G1) göre bir üstünlük göstermişler ve bu farklar süt verimi için önemli bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. AKMAN, N. 1982. Bala ve Polatlı D. Ü. Çiftliklerindeki yetiştirilen S.A. sığırlarda seleksiyonda kullanılacak ölçütler üzerinde araştırmalar. Doktora Tezi (Basılmamış).
  2. ALPAN, O., H. YOSUNKAYA ve K. KILIÇ 1976. Türkiye'ye ithal edilen Esmer, Holştayn ve Simental sığırlar üzerinde karşılaştırmalı bir adaptasyon çalışması. Lalahan Z. A. Enst. Dergisi. 16(1-2.3-18).
  3. ANONYMOUS, 1987. Proje ve Uygulama Genel Müdürlüğü Kayıtları. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı.
  4. ANONYMOUS, 1991. Türkiye Hayvancılık Strateji Planı Çalışmaları.
  5. APAYDIN, M. 1984. Köy sığır popülasyonunun süt verimi yönünden ıslahı. Ankara Çayır Mer’a ve Zootekni Araştırma Enst. Yayın No: 96.
  6. BIY1KOĞLU, K. 1971. Türkiye Devlet Müesseselerinde yetiştirilen saf ve muhtelif kan dereceli Esmer sığırların yetiştirilme, vücut yapısı ve çeşitli verimleri üzerinde araştırma. A..Ü. Zir. Fak. Yay. : 96, Zir. Fak. Yay. 43 Araştırma servisi 21.
  7. BODISCO, V., A.VALLE, E. CARCIA and S. MENDOZA, 1977. Body. Weight changes in dairy cows during lactation and their effect on reproduction.Anim. Breed. Abstr.. 45 (7025).
  8. CENGİZ, F. 1982. Maka ve Koçaş D. Ü. Çiftlikleri koşullarında S.A. ve Esmer sığırların çeşitli özellikleri bakımından karşılaştırılması. Doktora Tezi (Basılmamış).

Ayrıntılar

Birincil Dil

Almanca

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Ahmet Gürbüz Bu kişi benim

Mehmet Apaydın Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Mart 1995

Gönderilme Tarihi

7 Şubat 2015

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 1995 Cilt: 4 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Gürbüz, A., & Apaydın, M. (1995). SİYAH ALACA, ESMER VE ÇEŞİTLİ MELEZ GENOTİPLERİN DÖL VE SÜT VERİMİ ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 4(1). https://izlik.org/JA73HA55RE
AMA
1.Gürbüz A, Apaydın M. SİYAH ALACA, ESMER VE ÇEŞİTLİ MELEZ GENOTİPLERİN DÖL VE SÜT VERİMİ ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 1995;4(1). https://izlik.org/JA73HA55RE
Chicago
Gürbüz, Ahmet, ve Mehmet Apaydın. 1995. “SİYAH ALACA, ESMER VE ÇEŞİTLİ MELEZ GENOTİPLERİN DÖL VE SÜT VERİMİ ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 4 (1). https://izlik.org/JA73HA55RE.
EndNote
Gürbüz A, Apaydın M (01 Mart 1995) SİYAH ALACA, ESMER VE ÇEŞİTLİ MELEZ GENOTİPLERİN DÖL VE SÜT VERİMİ ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 4 1
IEEE
[1]A. Gürbüz ve M. Apaydın, “SİYAH ALACA, ESMER VE ÇEŞİTLİ MELEZ GENOTİPLERİN DÖL VE SÜT VERİMİ ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI”, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 4, sy 1, Mar. 1995, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA73HA55RE
ISNAD
Gürbüz, Ahmet - Apaydın, Mehmet. “SİYAH ALACA, ESMER VE ÇEŞİTLİ MELEZ GENOTİPLERİN DÖL VE SÜT VERİMİ ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 4/1 (01 Mart 1995). https://izlik.org/JA73HA55RE.
JAMA
1.Gürbüz A, Apaydın M. SİYAH ALACA, ESMER VE ÇEŞİTLİ MELEZ GENOTİPLERİN DÖL VE SÜT VERİMİ ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 1995;4. Available at https://izlik.org/JA73HA55RE.
MLA
Gürbüz, Ahmet, ve Mehmet Apaydın. “SİYAH ALACA, ESMER VE ÇEŞİTLİ MELEZ GENOTİPLERİN DÖL VE SÜT VERİMİ ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 4, sy 1, Mart 1995, https://izlik.org/JA73HA55RE.
Vancouver
1.Ahmet Gürbüz, Mehmet Apaydın. SİYAH ALACA, ESMER VE ÇEŞİTLİ MELEZ GENOTİPLERİN DÖL VE SÜT VERİMİ ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi [Internet]. 01 Mart 1995;4(1). Erişim adresi: https://izlik.org/JA73HA55RE