BibTex RIS Kaynak Göster

SEED PRODUCTION of WHEAT (Triticum aestivum L.) and BARLEY (Hordeum vulgare L.)

Yıl 2006, Cilt: 15 Sayı: 1-2, 61 - 73, 01.06.2006

Öz

Seed production of wheat and barley compose of several subsequentel processes such as production of required amount of certified seeds on time. An effective seed production program includes many basic components mechinal cleaning during sowing, harvest and the selector, removal of other species from field from heading to harvest, on time harvest and a good storage. The aim of seed production is to ensure clean seed material free from other species and weed seeds, large, plump grain without disease and high germination ability. Certified seed or seed material with high genetic, biologic and physical values and purity should be produced and distributed to the farmers, on time. The use and production certified seeds of varieties with high genetic potential increase quality and yield.

Kaynakça

  • Abak, K. 2005. Açılış Konuşması. Türkiye II. Tohumculuk Kongresi. 9-11 Kasım 2005. Adana.
  • Açıkgöz, N. 2005. Hızla Değişen Gıda Tüketimi Karşısında Yeni Tohumculuk Stratejilerimiz Ne Olmalı. Türkiye II. Tohumculuk Kongresi. 9-11 Kasım 2005. Adana.
  • Akova, Y. 2005. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüt Merkezi.
  • Anonymous, 1987. Hububat Tohumculuğu Sempozyumu. Toprak Mahsülleri Ofisi Genel Müdürlüğü. Kültür ve Spor Salonu. Ankara.
  • Anonymous, 2002. Buğday ve Arpa Tarımı. Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü. Ankara.
  • Anonymous, 2004a. T. C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı. Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü. Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü. Milli Çeşit Listesi. Ankara.
  • Anonymous, 2004b. Tohumluk Standartları ve Uygulama Esasları. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı. Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü. Ankara.
  • Anonymous, 2006a. Türkiye İstatistik Yıllığı.
  • Anonymous, 2006b. T. C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı. Tarım Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü. Ankara.
  • Anonymous, 2007a. www.zmo.org.tr/etkinlikler/6tk05/040temelgenctan.pdf
  • Anonymous, 2007b. www. tarim.gov.tr
  • Anonymous, 2007c. www.tagem.gov.tr/HABERLER/elit_or_toh_uretimi_1.pps
  • Anonymous, 2007d. www.kkgm.gov.tr/yonetmelik/tohumluk_ser.html
  • Atay, T. 1978. Sertifikasyon İşlemlerine Giren Bitkilerde Tohumluk Üretimi. Tohumluk Kontrol ve Sertifikasyon Enstitüsü. Yayın No: 10. Ankara.
  • Aytın, Y. 1966. Sertifikalı Hububat Tohumculuğunda Tarla Muayenesi ve Numune Alma. T. C. Tarım Bakanlığı. Tohumluk Kontrol ve Sertifikasyon Enstitüsü. Ankara.
  • Aytın, Y. 1970. İşletmelerde Sertifikalı Hububat Tohumluğu Yetiştirilmesi. Ankara.
  • Geçit, H.H. ve N. Şahin. 1999. Tahıl ve Baklagil Tohumculuğumuz. Tarım ve Köy Dergisi. Temmuz-Ağustos. Sayı:128.
  • Karahan, S. 2003. Uluslar arası Tohumculuk Sempozyumu. Ankara.
  • Kayaçetin, F. 2006. Ankara Koşullarında Farklı Ekim Makineleri İle Değişik Bitki Sıklıklarında Ekilen ve Merdane Uygulanan Arpada Verim ve Verim Öğeleri. Çukurova Ünv. Fen Bilimleri Ens. Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı.
  • Kün, E. M. Avcı. F. Harmanşah, İ. Şahin, S. Kayımoğlu, ve R. Duman. 1995. Tohumluk Kullanımı ve Üretimi. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası. Türkiye Ziraat Mühendisleri IV. Teknik Kongresi, 9-13 Ocak.
  • Mart, D. 2005. Kademeli Nohut (Cicer arietinum L.) Tohumluk Üretimi ve Teknolojisi. Türkiye II. Tohumculuk Kongresi. 9-11 Kasım 2005. Adana.
  • Sade, B. A. Topal, ve S. Soylu. 1999. Araştırmaların Işığı Altında Konya Ekolojisinde Buğday ve Arpa Yetiştirme Tekniği. Orta Anadolu’da Hububat Tarımının Sorunları ve Çözüm Yolları. 8-11 Haziran. Konya.
  • Şehrali, S. 2002. Tohumluk ve Teknolojisi. Trakya Üniversitesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi. Tarla Bitkileri Bölümü.
  • Soya, H.H. Akdemir. ve Ö. Alan, 2005. Tohumculukta Üniversite Eğitimi ve Sektörün Teknik Elemanlardan Beklentileri. Türkiye II. Tohumculuk Kongresi. 9-11 Kasım. Adana.

BUĞDAY (Triticum aestivum L.) ve ARPA (Hordeum vulgare L.)’DA TOHUMLUK ÜRETİMİ

Yıl 2006, Cilt: 15 Sayı: 1-2, 61 - 73, 01.06.2006

Öz

Buğday ve arpada tohumluk üretimi, sertifikalı tohumluğu istenen miktarda ve zamanında üretme amacına yönelik birbirini tamamlayan çalışmalardan oluşmaktadır. Etkin bir tohumluk üretim programında bölgede önerilen yetiştirme tekniği paketinin tam olarak uygulanmasının yanında; ekim, hasat, selektörleme işlemleri sırasında mekanik temizlik; başaklanma başlangıcından hasat dönemine kadar olan dönemde tip dışı bitkilerin tarladan uzaklaştırılması; zamanında hasat; depolama gibi karşılıklı sıkı ilişkileri bulunan birçok temel unsur yer almaktadır. Tohumluk üretiminde hedef; diğer tür ve yabancı ot tohumlarından temiz, taneleri iri ve dolgun, hastalıksız, çimlenme kabiliyeti yüksek, tohumla geçen hastalıklarla bulaşık olmayan tohumluk elde etmek için, bahsedilen bu işlemlerin zamanında ve tekniğine uygun olarak tamamlanması ile genetik, biyolojik ve fiziksel değeri en yüksek düzeyde çeşit safiyetini muhafaza ve devam ettiren kademeli tohumluk üretiminin gerçekleştirilmesi ve tohumluğun çiftçiye ulaşmasının sağlanmasıdır. Islah çalışmaları ile geliştirilen genetik potansiyeli yüksek çeşitlere ait sertifikalı tohumlukların üretiminin ve kullanımının artması ile üretimde kalite ve verim artacaktır. 

Kaynakça

  • Abak, K. 2005. Açılış Konuşması. Türkiye II. Tohumculuk Kongresi. 9-11 Kasım 2005. Adana.
  • Açıkgöz, N. 2005. Hızla Değişen Gıda Tüketimi Karşısında Yeni Tohumculuk Stratejilerimiz Ne Olmalı. Türkiye II. Tohumculuk Kongresi. 9-11 Kasım 2005. Adana.
  • Akova, Y. 2005. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüt Merkezi.
  • Anonymous, 1987. Hububat Tohumculuğu Sempozyumu. Toprak Mahsülleri Ofisi Genel Müdürlüğü. Kültür ve Spor Salonu. Ankara.
  • Anonymous, 2002. Buğday ve Arpa Tarımı. Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü. Ankara.
  • Anonymous, 2004a. T. C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı. Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü. Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü. Milli Çeşit Listesi. Ankara.
  • Anonymous, 2004b. Tohumluk Standartları ve Uygulama Esasları. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı. Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü. Ankara.
  • Anonymous, 2006a. Türkiye İstatistik Yıllığı.
  • Anonymous, 2006b. T. C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı. Tarım Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü. Ankara.
  • Anonymous, 2007a. www.zmo.org.tr/etkinlikler/6tk05/040temelgenctan.pdf
  • Anonymous, 2007b. www. tarim.gov.tr
  • Anonymous, 2007c. www.tagem.gov.tr/HABERLER/elit_or_toh_uretimi_1.pps
  • Anonymous, 2007d. www.kkgm.gov.tr/yonetmelik/tohumluk_ser.html
  • Atay, T. 1978. Sertifikasyon İşlemlerine Giren Bitkilerde Tohumluk Üretimi. Tohumluk Kontrol ve Sertifikasyon Enstitüsü. Yayın No: 10. Ankara.
  • Aytın, Y. 1966. Sertifikalı Hububat Tohumculuğunda Tarla Muayenesi ve Numune Alma. T. C. Tarım Bakanlığı. Tohumluk Kontrol ve Sertifikasyon Enstitüsü. Ankara.
  • Aytın, Y. 1970. İşletmelerde Sertifikalı Hububat Tohumluğu Yetiştirilmesi. Ankara.
  • Geçit, H.H. ve N. Şahin. 1999. Tahıl ve Baklagil Tohumculuğumuz. Tarım ve Köy Dergisi. Temmuz-Ağustos. Sayı:128.
  • Karahan, S. 2003. Uluslar arası Tohumculuk Sempozyumu. Ankara.
  • Kayaçetin, F. 2006. Ankara Koşullarında Farklı Ekim Makineleri İle Değişik Bitki Sıklıklarında Ekilen ve Merdane Uygulanan Arpada Verim ve Verim Öğeleri. Çukurova Ünv. Fen Bilimleri Ens. Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı.
  • Kün, E. M. Avcı. F. Harmanşah, İ. Şahin, S. Kayımoğlu, ve R. Duman. 1995. Tohumluk Kullanımı ve Üretimi. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası. Türkiye Ziraat Mühendisleri IV. Teknik Kongresi, 9-13 Ocak.
  • Mart, D. 2005. Kademeli Nohut (Cicer arietinum L.) Tohumluk Üretimi ve Teknolojisi. Türkiye II. Tohumculuk Kongresi. 9-11 Kasım 2005. Adana.
  • Sade, B. A. Topal, ve S. Soylu. 1999. Araştırmaların Işığı Altında Konya Ekolojisinde Buğday ve Arpa Yetiştirme Tekniği. Orta Anadolu’da Hububat Tarımının Sorunları ve Çözüm Yolları. 8-11 Haziran. Konya.
  • Şehrali, S. 2002. Tohumluk ve Teknolojisi. Trakya Üniversitesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi. Tarla Bitkileri Bölümü.
  • Soya, H.H. Akdemir. ve Ö. Alan, 2005. Tohumculukta Üniversite Eğitimi ve Sektörün Teknik Elemanlardan Beklentileri. Türkiye II. Tohumculuk Kongresi. 9-11 Kasım. Adana.
Toplam 24 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Fatma Kayaçetin

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2006
Yayımlandığı Sayı Yıl 2006 Cilt: 15 Sayı: 1-2

Kaynak Göster

APA Kayaçetin, F. (2006). BUĞDAY (Triticum aestivum L.) ve ARPA (Hordeum vulgare L.)’DA TOHUMLUK ÜRETİMİ. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 15(1-2), 61-73.
AMA Kayaçetin F. BUĞDAY (Triticum aestivum L.) ve ARPA (Hordeum vulgare L.)’DA TOHUMLUK ÜRETİMİ. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. Haziran 2006;15(1-2):61-73.
Chicago Kayaçetin, Fatma. “BUĞDAY (Triticum Aestivum L.) Ve ARPA (Hordeum Vulgare L.)’DA TOHUMLUK ÜRETİMİ”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 15, sy. 1-2 (Haziran 2006): 61-73.
EndNote Kayaçetin F (01 Haziran 2006) BUĞDAY (Triticum aestivum L.) ve ARPA (Hordeum vulgare L.)’DA TOHUMLUK ÜRETİMİ. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 15 1-2 61–73.
IEEE F. Kayaçetin, “BUĞDAY (Triticum aestivum L.) ve ARPA (Hordeum vulgare L.)’DA TOHUMLUK ÜRETİMİ”, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 15, sy. 1-2, ss. 61–73, 2006.
ISNAD Kayaçetin, Fatma. “BUĞDAY (Triticum Aestivum L.) Ve ARPA (Hordeum Vulgare L.)’DA TOHUMLUK ÜRETİMİ”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 15/1-2 (Haziran 2006), 61-73.
JAMA Kayaçetin F. BUĞDAY (Triticum aestivum L.) ve ARPA (Hordeum vulgare L.)’DA TOHUMLUK ÜRETİMİ. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2006;15:61–73.
MLA Kayaçetin, Fatma. “BUĞDAY (Triticum Aestivum L.) Ve ARPA (Hordeum Vulgare L.)’DA TOHUMLUK ÜRETİMİ”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 15, sy. 1-2, 2006, ss. 61-73.
Vancouver Kayaçetin F. BUĞDAY (Triticum aestivum L.) ve ARPA (Hordeum vulgare L.)’DA TOHUMLUK ÜRETİMİ. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2006;15(1-2):61-73.