Seed production of wheat and barley compose of several subsequentel processes such as production of required amount of certified seeds on time. An effective seed production program includes many basic components mechinal cleaning during sowing, harvest and the selector, removal of other species from field from heading to harvest, on time harvest and a good storage. The aim of seed production is to ensure clean seed material free from other species and weed seeds, large, plump grain without disease and high germination ability. Certified seed or seed material with high genetic, biologic and physical values and purity should be produced and distributed to the farmers, on time. The use and production certified seeds of varieties with high genetic potential increase quality and yield.
Buğday ve arpada tohumluk üretimi, sertifikalı tohumluğu istenen miktarda ve zamanında üretme amacına yönelik birbirini tamamlayan çalışmalardan oluşmaktadır. Etkin bir tohumluk üretim programında bölgede önerilen yetiştirme tekniği paketinin tam olarak uygulanmasının yanında; ekim, hasat, selektörleme işlemleri sırasında mekanik temizlik; başaklanma başlangıcından hasat dönemine kadar olan dönemde tip dışı bitkilerin tarladan uzaklaştırılması; zamanında hasat; depolama gibi karşılıklı sıkı ilişkileri bulunan birçok temel unsur yer almaktadır. Tohumluk üretiminde hedef; diğer tür ve yabancı ot tohumlarından temiz, taneleri iri ve dolgun, hastalıksız, çimlenme kabiliyeti yüksek, tohumla geçen hastalıklarla bulaşık olmayan tohumluk elde etmek için, bahsedilen bu işlemlerin zamanında ve tekniğine uygun olarak tamamlanması ile genetik, biyolojik ve fiziksel değeri en yüksek düzeyde çeşit safiyetini muhafaza ve devam ettiren kademeli tohumluk üretiminin gerçekleştirilmesi ve tohumluğun çiftçiye ulaşmasının sağlanmasıdır. Islah çalışmaları ile geliştirilen genetik potansiyeli yüksek çeşitlere ait sertifikalı tohumlukların üretiminin ve kullanımının artması ile üretimde kalite ve verim artacaktır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2006 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2006 Cilt: 15 Sayı: 1-2 |