In this essay, Turkey’s present production patterns of forage and pasture have been evaluated, and the current opportunities available to maximize production have been examined. In the introductory part, as a general framework, the country geographic location, land area, arable and pastoral lands, ruminant and farming sectors have been delineated with the use of some statistics. In the second and third parts, the soil and topographic characteristics along with the climate and agro-ecological zones are presented in-depth. The fourth and fifth parts of the essay cover the ruminant livestock production systems with historical perspectives and pasture resources in the country. And, in the last section, the existing opportunities for improvement of pasture resources have been probed. As a conclusion, although Turkey has a great potential for forage and pasture production, it has not reached the desired level yet.
Bu çalışmada, Türkiye’nin mevcut çayır-mera ve yem bitkileri üretim sistemleri değerlendirilmiş ve potansiyel üretime ulaşabilmek için mevcut fırsatlar incelenmiştir. Giriş kısmında, genel bir çerçeve olarak ülkemizin coğrafik konumu, arazi durumu, ekilebilir ve otlanan alanlar, hayvancılık ve çiftlik sektörleri bazı istatistikler kullanılarak tahlil edilmiştir. İkinci ve üçüncü bölümlerde, toprak ve topoğrafik özelliklerle birlikte iklim, tarımsal-ekolojik bölgeler kapsamlı olarak sunulmuştur. Bu tahlilin dördüncü ve beşinci bölümleri tarihi perspektifleriyle hayvancılık üretim sektörünü ve ülkedeki çayır mera kaynaklarını kapsamıştır. Son bölümde, mera kaynaklarının geliştirilmesi için mevcut fırsatlar incelenmiştir. Sonuç olarak, Türkiye, çayır-mera ve yem bitkileri üretimini geliştirmek için büyük bir potansiyele sahip olmasına rağmen, bu üretim henüz istenilen düzeye gelmemiştir.
Çayır; Mera; Yem Bitkileri; Hayvancılık sektörü; Üretim; Türkiye
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2004 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2004 Cilt: 13 Sayı: 1-2 |