BibTex RIS Kaynak Göster

DETERMINATION OF QUALITY AND EFFECTIVE USE OF APPLE POMACE,

Yıl 2001, Cilt: 10 Sayı: 1-2, - , 01.06.2001

Öz

This research has been carried out to determine the most appropriate ensilaging technique and effective use of apple pomace, sugar beet pulp and barley + vetch silages, ensilaged with various supplements in different ratio in cattle fattening. Addition of 1 kg straw (1.5 kg to 5th group) and 4 kg concentrated feed to all groups in 168 days fattening period, 1.group received barley + vetch silage ensilaged with crushed barley, 2.group received barley + vetch silage ensilaged with molasses, 3.group received straw with urea + apple pomace silage, 4.group received straw with urea + sugar beet pulp silage and 5.group received only crushed barley as ad-lib.

The values obtained in fattening period as daily average live-weight gain feed consumption on dry malter basis far 1 kg live weight gain (straw + concentrate + silage or crushed barley), dressing percentage of cold carcass and kidney-pelvis fat weight are in 1.group 1039 g, 8.04 kg, % 57.8 and 3.57 kg; in 1.group 1122 g, 7.49 kg, % 56.4 and 3.10 kg; in the 3.group 1162 g, 7.35 kg, % 57.1 and 3.52 kg ; in the 4.group 1156 g, 7.29 kg, % 57.3 and 2.80 kg; in the 5.group 1287 g, 6.64 kg, % 58.9 and 4.80 kg, respectively.

Kaynakça

  • Anonymous, 1997. Türkiye Şeker Fabrikası A.Ş. Tarım Raporu.
  • Bolt, E. Und M. Zausch, 1971. Zuckerrüben Und Zuckerrübenverarbeitungsprodukte für Jungbullenintensivmast. Tierzucht 25, 144-146.
  • Bolt, E., F. Kitzhoffer Und M. Zausch, 1972. Diffusionsschnitzelsilage als Kraftfuttersparendes Hauptfutter für die Jungbullenintensivmast. Tierzucht 26, 193-194.
  • Bolt, E., F. Kitzhoffer Und M. Zausch, 1974. Zuckerrüben verarbertungs produkte, Stroh und Harnstoffuttermittel für die İntensiv Jungbullenmast. Tierzuccht 28, 138-141.
  • Bolt, E., H. Siebecke, M. Zaush, G.Stein und F. Deicke, 1976. Einsatz einer Mischsilage aus Difrusionsschnitzeln Und Natrolauge-Aufschusstroh İn Der Jungbullenmast Tiarzuccht 30,348-50.
  • Bolt, E., M. Zausch und F. Wiswedel, 1977 a. Ergebnis zur Erprobung des Futterrationstyps für Mastbullen "Teilfertigfutter und Presschnitzelzilage" Tierzuccht 31,36-37.
  • Bolt, E., F. Kitzhofer, M. Zausch, J Kessler und F. Wiswedel, 1977 b. Mischfuttereinsparung in der Bullenmast Durch Nasschnitzelsilage bzw. Trockensnitzel in einmew Welksilage-Rationstyp. Trierzuch 31, 34-35.
  • Bolt, E., M. Hoffmann, F Kitzhofer, M. Zausch, H. Wolfin und O. Finke, 1982. Fütterungsregime "Maissilage und Presschnitzel-Stroh-Silage" für Mastbullen. Trerzueht 36, 8(345-347).
  • Cangir, S., A. Elçin, A. Karabulut, M. Munzur Ve M. İlaslan, 1984. Nadas Alanlarına Ekilen Karışımlarda Otlatılan Sütten Kesilmiş Kuzuların Besi Güçleri Üzerinde Araştırmalar. Çayır Mer'a Ve Zootekni Araştırma Enstitüsü Yayınları^No: 98.
  • Düzgüneş. O., T. Kesici, O. Kavuncu Ve F. Gürbüz, 1987. Araştırma Ve Deneme Metodları (İstatistik Metodları-II). A.Ü.Zir.Fak.Yayınları 1021/295.
  • Elçin, A., M.İlaslan, M.Munzur, S.Cangir Ve A. Karabulut, 1983. Nadas Alanlarına Ekilen Fiğ+Arpa Karışımlarında Otlatılan Sütten Kesilmiş Kuzuların Besi Güçleri. Çayır Mer'a ve Zootekni Araştım Enst. Yayınları, Nq: 84.
  • Erdinç, R, Çomaş, K. Yaman, M. Doğan, M. Antaplı ve H.M. Yavuz, 1986/87. Sığır Beslenmesinde Elma Posası Kullanma Olanaklarının Araştırılması. U.Ü. Vet. Fak. Dergisi. Sayı: 1-2-3, Cilt: 5-6.
  • Ergül, M., 1993. Yemler Bilgisi Ve Teknolojisi. E.Ü.Zir.Fak. Yayın No: 487 (318 S).
  • Güneyli, M., K. Özkütük Ve O. Öztürkcan, 1994. Sılajı ve Kuru Formdaki Elma Posasının Sığır Besisinde Saman Yerine Kaba Yem Olarak Kullanılması Üzerine Bir Araştırma. Çukurova Tarımsal Araştırma Enstitüsü Yayınlan. Yayın No: 13,
  • Gürbüz, A., B. Ankaralı, O. Thieme Ve D Öztürk, 1996. Üre ve Saman İle Silolanmış Pancar Posasının Genç Sığır Besisindeki Yeri ve Önemi. Tarm Dergisi, Cilt 5, Sayı 1,S.61.
  • Gürbüz, A. M. Apaydın, B. Ankaralı Ve D. Öztürk, 1998. Samanlı ve Üreli Samanlı Pancar Posası Silajına Üre ve Kesif Yem İlavesinin Sığır Besisindeki Yeri ve Ekonomik Önemi. Tarm Dergisi, Cilt 7, Sayı I, S. 71.
  • Halucshan, M., R. Leitgeb und H. J. Müller, 1983. Beurteilungsschema für Qualitat von Presschniızelsilagen. Zuckerind 108-5,447-452.
  • Karabulut, A., M. Munzur Ve H. Öztürk, 1989. Nadas Alanlarına Ekilen Farklı Karışımlar Üzerinde Otlatılan Toklu ve Sütten Kesilmiş Kuzuların Besi Güçleri Üzerinde Araştırmalar. Tarm Yayınları Araştırma Yayın No: 198/2.
  • Karabulut, A., İ. Filya, İ. Ak, Ş. Köseoğlu Ve S. Bölüktepe, 1999 a. Tavuk Gübresi İçeren Gıda Sanayii Artıkları Silajının Yem Değeri. U.Ü.Zir.Fak., (Yayında).
  • Karabulut, A., İ. Filya, İ. Ak, Ş; Köseoğlllve S, Bölûktepe, 1999 b. Tavuk. Gübresi İçeren Gıda Sanayii Artıklan Silajının Kuzu Besisinde Kullanılma Olanaklan. U.Ü.Zir.Fak., (Yayında).
  • Killing, M., 1983. Handels Futtermittel. Wollgrasweg Sututtgart Honenheim.
  • Letgeb, R., H. J. Müller und M. Haluschan, 1983. Einsatz guter und schlechter Pressechnitzelsilage in der Rinderfutterung. Zuckrind 108-5,444-446.
  • Okunmuş, N., 1990. Elma Posasının Yem Değerinin Belirlenmesi Üzerine Araştırmalar. U.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi.
  • Smock, R. M. and A.M. Neubert, 1950. Apples And Apple Product. Newyork.

DEĞİŞİK KATKI MADDELERİ İLE SİLOLANAN ELMA POSASI,

Yıl 2001, Cilt: 10 Sayı: 1-2, - , 01.06.2001

Öz

Bu çalışma, taze elma ve şeker pancarı posası ile arpa+fiğ hasılının değişik oranlarda çeşitli katkı maddeleriyle silolanarak en uygun silolama tekniğini sığır besisindeki yerleri ve önemlerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Grupların hepsine, 168 günlük besi süresince günde hayvan başına 1 kg saman (5. Grupta 1,5 kg) ve 4 kg kesif yem ve bunlara ilaveten ad- libitum olarak; 1.gruba kırılmış arpa ile silolanmış arpa+fiğ hasılı silajı, 2.gruba melasla silolanmış arpa+fiğ hasılı silajı, 3.gruba üreli samanla silolanmış elma posası silajı, 4.gruba üreli samanla silolanmış pancar posası ayem tüketimi (saman+kesif yem+silaj veya arpa kırması), soğuk karkas randımanı ve böbrek-leğen yağları ağırlığı bakımından elde edilen değerler; 1.grupta sırasıyla 1039 g, 8.04 kg, % 57.8 ve 3.57 kg; 2 grupta 1122 g, 7.49 kg, % 56.4 ve 3.10 kg; 3.grupta 1162 g, 7.35 kg, %57.1 ve 3.52 kg; 4.grupta 1156 g, 7.29 kg, % 57.3 ve 2.80 kg; 5.grupta 1287 g, 6.64 kg, % 58.9 ve 4.80 kg bulunmuştur.

Kaynakça

  • Anonymous, 1997. Türkiye Şeker Fabrikası A.Ş. Tarım Raporu.
  • Bolt, E. Und M. Zausch, 1971. Zuckerrüben Und Zuckerrübenverarbeitungsprodukte für Jungbullenintensivmast. Tierzucht 25, 144-146.
  • Bolt, E., F. Kitzhoffer Und M. Zausch, 1972. Diffusionsschnitzelsilage als Kraftfuttersparendes Hauptfutter für die Jungbullenintensivmast. Tierzucht 26, 193-194.
  • Bolt, E., F. Kitzhoffer Und M. Zausch, 1974. Zuckerrüben verarbertungs produkte, Stroh und Harnstoffuttermittel für die İntensiv Jungbullenmast. Tierzuccht 28, 138-141.
  • Bolt, E., H. Siebecke, M. Zaush, G.Stein und F. Deicke, 1976. Einsatz einer Mischsilage aus Difrusionsschnitzeln Und Natrolauge-Aufschusstroh İn Der Jungbullenmast Tiarzuccht 30,348-50.
  • Bolt, E., M. Zausch und F. Wiswedel, 1977 a. Ergebnis zur Erprobung des Futterrationstyps für Mastbullen "Teilfertigfutter und Presschnitzelzilage" Tierzuccht 31,36-37.
  • Bolt, E., F. Kitzhofer, M. Zausch, J Kessler und F. Wiswedel, 1977 b. Mischfuttereinsparung in der Bullenmast Durch Nasschnitzelsilage bzw. Trockensnitzel in einmew Welksilage-Rationstyp. Trierzuch 31, 34-35.
  • Bolt, E., M. Hoffmann, F Kitzhofer, M. Zausch, H. Wolfin und O. Finke, 1982. Fütterungsregime "Maissilage und Presschnitzel-Stroh-Silage" für Mastbullen. Trerzueht 36, 8(345-347).
  • Cangir, S., A. Elçin, A. Karabulut, M. Munzur Ve M. İlaslan, 1984. Nadas Alanlarına Ekilen Karışımlarda Otlatılan Sütten Kesilmiş Kuzuların Besi Güçleri Üzerinde Araştırmalar. Çayır Mer'a Ve Zootekni Araştırma Enstitüsü Yayınları^No: 98.
  • Düzgüneş. O., T. Kesici, O. Kavuncu Ve F. Gürbüz, 1987. Araştırma Ve Deneme Metodları (İstatistik Metodları-II). A.Ü.Zir.Fak.Yayınları 1021/295.
  • Elçin, A., M.İlaslan, M.Munzur, S.Cangir Ve A. Karabulut, 1983. Nadas Alanlarına Ekilen Fiğ+Arpa Karışımlarında Otlatılan Sütten Kesilmiş Kuzuların Besi Güçleri. Çayır Mer'a ve Zootekni Araştım Enst. Yayınları, Nq: 84.
  • Erdinç, R, Çomaş, K. Yaman, M. Doğan, M. Antaplı ve H.M. Yavuz, 1986/87. Sığır Beslenmesinde Elma Posası Kullanma Olanaklarının Araştırılması. U.Ü. Vet. Fak. Dergisi. Sayı: 1-2-3, Cilt: 5-6.
  • Ergül, M., 1993. Yemler Bilgisi Ve Teknolojisi. E.Ü.Zir.Fak. Yayın No: 487 (318 S).
  • Güneyli, M., K. Özkütük Ve O. Öztürkcan, 1994. Sılajı ve Kuru Formdaki Elma Posasının Sığır Besisinde Saman Yerine Kaba Yem Olarak Kullanılması Üzerine Bir Araştırma. Çukurova Tarımsal Araştırma Enstitüsü Yayınlan. Yayın No: 13,
  • Gürbüz, A., B. Ankaralı, O. Thieme Ve D Öztürk, 1996. Üre ve Saman İle Silolanmış Pancar Posasının Genç Sığır Besisindeki Yeri ve Önemi. Tarm Dergisi, Cilt 5, Sayı 1,S.61.
  • Gürbüz, A. M. Apaydın, B. Ankaralı Ve D. Öztürk, 1998. Samanlı ve Üreli Samanlı Pancar Posası Silajına Üre ve Kesif Yem İlavesinin Sığır Besisindeki Yeri ve Ekonomik Önemi. Tarm Dergisi, Cilt 7, Sayı I, S. 71.
  • Halucshan, M., R. Leitgeb und H. J. Müller, 1983. Beurteilungsschema für Qualitat von Presschniızelsilagen. Zuckerind 108-5,447-452.
  • Karabulut, A., M. Munzur Ve H. Öztürk, 1989. Nadas Alanlarına Ekilen Farklı Karışımlar Üzerinde Otlatılan Toklu ve Sütten Kesilmiş Kuzuların Besi Güçleri Üzerinde Araştırmalar. Tarm Yayınları Araştırma Yayın No: 198/2.
  • Karabulut, A., İ. Filya, İ. Ak, Ş. Köseoğlu Ve S. Bölüktepe, 1999 a. Tavuk Gübresi İçeren Gıda Sanayii Artıkları Silajının Yem Değeri. U.Ü.Zir.Fak., (Yayında).
  • Karabulut, A., İ. Filya, İ. Ak, Ş; Köseoğlllve S, Bölûktepe, 1999 b. Tavuk. Gübresi İçeren Gıda Sanayii Artıklan Silajının Kuzu Besisinde Kullanılma Olanaklan. U.Ü.Zir.Fak., (Yayında).
  • Killing, M., 1983. Handels Futtermittel. Wollgrasweg Sututtgart Honenheim.
  • Letgeb, R., H. J. Müller und M. Haluschan, 1983. Einsatz guter und schlechter Pressechnitzelsilage in der Rinderfutterung. Zuckrind 108-5,444-446.
  • Okunmuş, N., 1990. Elma Posasının Yem Değerinin Belirlenmesi Üzerine Araştırmalar. U.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi.
  • Smock, R. M. and A.M. Neubert, 1950. Apples And Apple Product. Newyork.
Toplam 24 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ahmet Gürbüz Bu kişi benim

A. Hadi Başaran Bu kişi benim

Bekir Ankaralı Bu kişi benim

Sema Yaman Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2001
Yayımlandığı Sayı Yıl 2001 Cilt: 10 Sayı: 1-2

Kaynak Göster

APA Gürbüz, A., Başaran, A. H., Ankaralı, B., Yaman, S. (2001). DETERMINATION OF QUALITY AND EFFECTIVE USE OF APPLE POMACE,. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 10(1-2).
AMA Gürbüz A, Başaran AH, Ankaralı B, Yaman S. DETERMINATION OF QUALITY AND EFFECTIVE USE OF APPLE POMACE,. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. Haziran 2001;10(1-2).
Chicago Gürbüz, Ahmet, A. Hadi Başaran, Bekir Ankaralı, ve Sema Yaman. “DETERMINATION OF QUALITY AND EFFECTIVE USE OF APPLE POMACE”,. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 10, sy. 1-2 (Haziran 2001).
EndNote Gürbüz A, Başaran AH, Ankaralı B, Yaman S (01 Haziran 2001) DETERMINATION OF QUALITY AND EFFECTIVE USE OF APPLE POMACE,. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 10 1-2
IEEE A. Gürbüz, A. H. Başaran, B. Ankaralı, ve S. Yaman, “DETERMINATION OF QUALITY AND EFFECTIVE USE OF APPLE POMACE”, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 10, sy. 1-2, 2001.
ISNAD Gürbüz, Ahmet vd. “DETERMINATION OF QUALITY AND EFFECTIVE USE OF APPLE POMACE”,. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 10/1-2 (Haziran 2001).
JAMA Gürbüz A, Başaran AH, Ankaralı B, Yaman S. DETERMINATION OF QUALITY AND EFFECTIVE USE OF APPLE POMACE,. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2001;10.
MLA Gürbüz, Ahmet vd. “DETERMINATION OF QUALITY AND EFFECTIVE USE OF APPLE POMACE”,. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 10, sy. 1-2, 2001.
Vancouver Gürbüz A, Başaran AH, Ankaralı B, Yaman S. DETERMINATION OF QUALITY AND EFFECTIVE USE OF APPLE POMACE,. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2001;10(1-2).