BibTex RIS Kaynak Göster

A RESEARCH ON SOME QUALITY PROPERTIES OF POTATO VARIETIES

Yıl 2000, Cilt: 9 Sayı: 1-2, - , 01.06.2000

Öz

In this study, some quality properties of foreign origin and domestic potatoes grown in the ecological conditions of Erzurum in 1998 and 1999 were determined. According to two years-means results of the research, the specific gravity, dry matter content, starch content, protein content. chips productivity and chips oil absorption ratio of the varieties showed a change as 1.066-1.101, %17.87-27.54, %11.58-17.97, %7.48-10.51, %34.01 -39.84 and %24.92-35.83 respectively. L Ngetta, Ardenta. Fianna.  34 Number Strain and Vangogh gave better results in terms of quality  traits studied.

Kaynakça

  • ABDEL AAL, S.A. and M.K. İMAM., 1984. Comparative Study Of Quality Characters Of Some New Potato Cultivars. Department Of Horticulture, Faculty Of Agriculture, Assiut Universıty, Assiut, Egypt. EAPR: Abstracts Of Conference Papers, Page:257. Interlaken, Switzerland.
  • ARSLAN, N., 1998. Tohumluk Patates Üretiminin Problemleri Ve Kooperatifçilik. Kooperatifçilik 80:5-15.
  • CHERNIKOVA, M.F, E.A. LADYGINA, E.A.SOLOVLEVAN And I.I.SIDVAKINA.. 1984. Çualıty Of The Adapted Potato Cultivars. Kartofelı Ovaschchi, 1982. No:2. Institut Kartofelnogo Khozyaistva, Kraskova, Moscow, ESSR. F.C.A. Vol:37. No:6.
  • DÜZGÜNEŞ, O., 1963. İstatistik Prensipleri Ve Metodları. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yay. 578. Ankara.
  • FERZANNEJAD, F., 1971.Erzurum Bölgesi Mineral Topraklarda, Nitrojen, Fosfor Ve Potasyumun, Patates Bitkisinde Verim Ve Nişasta Miktarına Etkisi. Basılmamış Doktora Tezi, Atatürk Üniversitesi Kütüphanesi.
  • GAUR, P.C. And P.K. GUPTA., 1984. Evaluatıon. Of Potato Germplasm For Tuber Dry Matter And Protein Content. Potatoe Res.Inst. Simpla 171001, H.P., F.C.A. Vol: 37,
  • İNCEKARA, F., 1973. Endüstri Bitkileri Ve Islahı, Cilt 3: Nişasta-Şeker Bitkileri Ve Islahı. Ege Üniv. Zir. Fak. Yay. No: 101 Ege Üniv. Matbaası, (2. Baskı)
  • KAÇAR, B., 1972.Bitki Ve Toprağın Kimyasal Analizleri: II. Bitki Analizleri (2. Baskı) Ankara Üniv. Zir. Fak. Yay. No: 113, Ders K. No: 40, Ankara
  • KADASTER, İ. E., 1960. Zirai Kimya Tatbikatı, Birinci Kitap; Yem Analizleri (2.Baskı). Ankara Üniv. Zir. Fak. Yay. No: 113, Ders K. No: 40. Ankara Üniv. Basımevi. Ankara.
  • PRATT, A.J., J. LAMB JR., J.D. WRİGHT, G. BRADLEY 1952.. Yıeld Tuber Set, And Quality Of Potatoes; Effect Of Irrigatıon, date Of Planting, And Straw Mulch On Several Varieties in Up State New York 1948-1951. Comell Univ. Agrıc. Exp. Sta. Horcha, N. 4. Ball. 876. Apr.
  • SADIK, K.S., 1984. Ecologıca Zones And Potato Cjuality And Quantity in Hungary. Departmant Of Tropical And Subtropical, University Of Agricultural Scı., Gödöllö, Hungary. EAPR. Abstracts Of Conference Papers Page:394-395. Interlaken, Svvitzerland.
  • SMITH, O., 1968. Potatoes Production, Storihg, Processing. The Avi. Publ. Co., Lnc, Westport, Connecticut.
  • ŞEKERCİ, S., AYŞE, B. ve İLYAS, H., 2000. Patates Çeşit Tescil Denemeleri 1999 Yılı Gelişme Raporu. T.C. Tarım Ve Köy İşleri Bakanlığı Tohumluk Tescil Ve Sertifıkasyon Merkezi Müdürlüğü. Faaliyet Raporu 1999. Ankara
  • ŞENOL, S., 1970. Erzurum Şartlarında Bitki Sıklığı Ve Tohum Ağırlığının Patateste Verim Ve Diğer Bazı Özelliklerine Etkisi. Ayyıldız Matbaası, Ankara.
  • ŞENOL, S., 1971. Erzurum Ekolojik Şartlan Altında Yerli Ve Yabancı Bazı Patates Çeşitleri Üzerinde Araştırmalar. Atatürk Üniv. Yay.No:83. Ziraat Fak.Yay. No:30. Araştırma Serisi: 10, Atatürk Üniv. Basımevi. Erzurum.
  • ŞENOL, S., 1973. Patates Muhafazasında, Sıcaklık, Müddet, Yumru Özgül Ağırlığı Ve Çeşit Özelliğinin Yumruda Şeker, Kuru Madde Ve Cips Kalitesine Etkisi. Atatürk Üniv. Yay. No: 159, Zir. Fak. Yay. No:76, Baylan Matbaası. Ankara
  • VAKIS, N.J., 1978. Spesific Gravity, Dry Matter Content and Starch Content Of 50 Potatoe Cultivars Grown Under Cyprus Conditions. Agricultural Research Institute Nicosıa C'yprus. Potato Research Vol:21. No:3. Page:170-180.
  • VERMA, S. C, K. C. JOSHI and T.R. SHARMA., 1975. Some Observations On The Quality Of Potato Varieties Grown in Indıa. EAPR. Absracts Of Conference Papers. Page: 162. Wageningen, The Netherlands.

ERZURUM EKOLOJİK KOŞULLARINDA ADAPTASYON VE VERİM DENEMESİNE ALINAN PATATES ÇEŞİTLERİNİN BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Yıl 2000, Cilt: 9 Sayı: 1-2, - , 01.06.2000

Öz

Bu çalışma da, Erzurum ekolojik koşullarında 1998 ve 1999 yıllarında yetiştirilen yabancı kaynaklı ve yerli patates çeşitlerinin bazı kalite özellikleri belirlenmiştir. Araştırmanın iki yıllık sonuçlarının ortalamalarına göre; çeşitlerin özgül ağırlığı 1,066-1,101, kuru madde oranı %17,87-27,54, nişasta oranı %11,58-17,97, protein oranı %7,48-10,51, cips verimliliği %34,01-39,84 ve cipsin yağ çekme oranı %24,92-35,83 arasında değişmiştir. İncelenen kalite özellikleri bakımından L. Ngetta, Ardenta, Fianna, 34 Nolu Hat ve Vangogh çeşitlerinin diğer çeşitlerden daha üstün olduğu belirlenmiştir.

Kaynakça

  • ABDEL AAL, S.A. and M.K. İMAM., 1984. Comparative Study Of Quality Characters Of Some New Potato Cultivars. Department Of Horticulture, Faculty Of Agriculture, Assiut Universıty, Assiut, Egypt. EAPR: Abstracts Of Conference Papers, Page:257. Interlaken, Switzerland.
  • ARSLAN, N., 1998. Tohumluk Patates Üretiminin Problemleri Ve Kooperatifçilik. Kooperatifçilik 80:5-15.
  • CHERNIKOVA, M.F, E.A. LADYGINA, E.A.SOLOVLEVAN And I.I.SIDVAKINA.. 1984. Çualıty Of The Adapted Potato Cultivars. Kartofelı Ovaschchi, 1982. No:2. Institut Kartofelnogo Khozyaistva, Kraskova, Moscow, ESSR. F.C.A. Vol:37. No:6.
  • DÜZGÜNEŞ, O., 1963. İstatistik Prensipleri Ve Metodları. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yay. 578. Ankara.
  • FERZANNEJAD, F., 1971.Erzurum Bölgesi Mineral Topraklarda, Nitrojen, Fosfor Ve Potasyumun, Patates Bitkisinde Verim Ve Nişasta Miktarına Etkisi. Basılmamış Doktora Tezi, Atatürk Üniversitesi Kütüphanesi.
  • GAUR, P.C. And P.K. GUPTA., 1984. Evaluatıon. Of Potato Germplasm For Tuber Dry Matter And Protein Content. Potatoe Res.Inst. Simpla 171001, H.P., F.C.A. Vol: 37,
  • İNCEKARA, F., 1973. Endüstri Bitkileri Ve Islahı, Cilt 3: Nişasta-Şeker Bitkileri Ve Islahı. Ege Üniv. Zir. Fak. Yay. No: 101 Ege Üniv. Matbaası, (2. Baskı)
  • KAÇAR, B., 1972.Bitki Ve Toprağın Kimyasal Analizleri: II. Bitki Analizleri (2. Baskı) Ankara Üniv. Zir. Fak. Yay. No: 113, Ders K. No: 40, Ankara
  • KADASTER, İ. E., 1960. Zirai Kimya Tatbikatı, Birinci Kitap; Yem Analizleri (2.Baskı). Ankara Üniv. Zir. Fak. Yay. No: 113, Ders K. No: 40. Ankara Üniv. Basımevi. Ankara.
  • PRATT, A.J., J. LAMB JR., J.D. WRİGHT, G. BRADLEY 1952.. Yıeld Tuber Set, And Quality Of Potatoes; Effect Of Irrigatıon, date Of Planting, And Straw Mulch On Several Varieties in Up State New York 1948-1951. Comell Univ. Agrıc. Exp. Sta. Horcha, N. 4. Ball. 876. Apr.
  • SADIK, K.S., 1984. Ecologıca Zones And Potato Cjuality And Quantity in Hungary. Departmant Of Tropical And Subtropical, University Of Agricultural Scı., Gödöllö, Hungary. EAPR. Abstracts Of Conference Papers Page:394-395. Interlaken, Svvitzerland.
  • SMITH, O., 1968. Potatoes Production, Storihg, Processing. The Avi. Publ. Co., Lnc, Westport, Connecticut.
  • ŞEKERCİ, S., AYŞE, B. ve İLYAS, H., 2000. Patates Çeşit Tescil Denemeleri 1999 Yılı Gelişme Raporu. T.C. Tarım Ve Köy İşleri Bakanlığı Tohumluk Tescil Ve Sertifıkasyon Merkezi Müdürlüğü. Faaliyet Raporu 1999. Ankara
  • ŞENOL, S., 1970. Erzurum Şartlarında Bitki Sıklığı Ve Tohum Ağırlığının Patateste Verim Ve Diğer Bazı Özelliklerine Etkisi. Ayyıldız Matbaası, Ankara.
  • ŞENOL, S., 1971. Erzurum Ekolojik Şartlan Altında Yerli Ve Yabancı Bazı Patates Çeşitleri Üzerinde Araştırmalar. Atatürk Üniv. Yay.No:83. Ziraat Fak.Yay. No:30. Araştırma Serisi: 10, Atatürk Üniv. Basımevi. Erzurum.
  • ŞENOL, S., 1973. Patates Muhafazasında, Sıcaklık, Müddet, Yumru Özgül Ağırlığı Ve Çeşit Özelliğinin Yumruda Şeker, Kuru Madde Ve Cips Kalitesine Etkisi. Atatürk Üniv. Yay. No: 159, Zir. Fak. Yay. No:76, Baylan Matbaası. Ankara
  • VAKIS, N.J., 1978. Spesific Gravity, Dry Matter Content and Starch Content Of 50 Potatoe Cultivars Grown Under Cyprus Conditions. Agricultural Research Institute Nicosıa C'yprus. Potato Research Vol:21. No:3. Page:170-180.
  • VERMA, S. C, K. C. JOSHI and T.R. SHARMA., 1975. Some Observations On The Quality Of Potato Varieties Grown in Indıa. EAPR. Absracts Of Conference Papers. Page: 162. Wageningen, The Netherlands.
Toplam 18 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Kemalettin Kara

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2000
Yayımlandığı Sayı Yıl 2000 Cilt: 9 Sayı: 1-2

Kaynak Göster

APA Kara, K. (2000). A RESEARCH ON SOME QUALITY PROPERTIES OF POTATO VARIETIES. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 9(1-2).
AMA Kara K. A RESEARCH ON SOME QUALITY PROPERTIES OF POTATO VARIETIES. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. Haziran 2000;9(1-2).
Chicago Kara, Kemalettin. “A RESEARCH ON SOME QUALITY PROPERTIES OF POTATO VARIETIES”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 9, sy. 1-2 (Haziran 2000).
EndNote Kara K (01 Haziran 2000) A RESEARCH ON SOME QUALITY PROPERTIES OF POTATO VARIETIES. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 9 1-2
IEEE K. Kara, “A RESEARCH ON SOME QUALITY PROPERTIES OF POTATO VARIETIES”, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 9, sy. 1-2, 2000.
ISNAD Kara, Kemalettin. “A RESEARCH ON SOME QUALITY PROPERTIES OF POTATO VARIETIES”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 9/1-2 (Haziran 2000).
JAMA Kara K. A RESEARCH ON SOME QUALITY PROPERTIES OF POTATO VARIETIES. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2000;9.
MLA Kara, Kemalettin. “A RESEARCH ON SOME QUALITY PROPERTIES OF POTATO VARIETIES”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 9, sy. 1-2, 2000.
Vancouver Kara K. A RESEARCH ON SOME QUALITY PROPERTIES OF POTATO VARIETIES. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2000;9(1-2).