The effects of various nitrogen and CCC (Cycocel) doses on grain protein content of durum vvheat were examined in this research carried out at the Experimental Field of the Department of Agronomy, Faculty of Agriculture, University of Ankara 1997-1998 and 1998-1999. Kızıltan 91 (Ç1), Çeşit 1252 (Ç2) and Çakmak 79 (Ç3) cultivars of durum wheat were used in the research. 0 (N0), 8 (N8), 16 (N16) kg/da nitrogen doses and 0 (C0), 150 (C1), 300 (C2) and 450 (C3) gr/da cycocel doses were applied.
The results regarding both years were evaluated separately for each year in the research. Cultivar x nitrogen x cycocel interaction was signifıcant at level 0.01in both years. According to the results of the research; though increases at grain protein content were seen depending on increasing of nitrogen doses in all cultivars, increasing of cycocel doses decreased grain protein content. The highest grain protein contents were generally obtained from Kızıltan 91 (Ç1) and Çeşit 1252 (Ç2), Çakmak 79 (Ç3) followed Kızıltan 91 (Ç1) respectively in both years. In all cultivars, the highest grain protein content values were observed at non-cycocel (C0) applications and increasing of cycocel doses cause to decrease grain protein content remarkably at three nitrogen doses.Durum wheat; CCC (Cycocel) dose; nitrogen dose; protein content
1997-1998 ve 1998-1999 yılları arasında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Deneme Tarlası'nda yürütülen bu araştırmada, makarnalık buğdayda farklı azot ve CCC (Cycocel) dozlarının tane protein oranına etkileri incelenmiştir. Araştırmada Kızıltan 91(Ç1), Çeşit 1252 (Ç2) ve Çakmak 79 (Ç3) makarnalık buğday çeşitleri kullanılmıştır. Azot dozları olarak 0 (N0), 8 (N8) ve 16 (N16) kg/da saf N, CCC olarak ise 0 (C0), 150 (C1), 300 (C2) ve 450 (C3) gr/da dozları uygulanmıştır.
Araştırmada her iki deneme yılına ilişkin sonuçlar her yıl için ayrı ayrı değerlendirilmiştir. Her iki yılda da çeşit x azot x cycocel interaksiyonu 0.01 düzeyinde önemli bulunmuştur. Araştırma sonuçlarına göre, tüm çeşitlerde artan azot dozlarına bağlı olarak tane protein oranında artışlar görülmesine karşın; cycocel dozlarının artması tane protein oranında önemli düşüşlere neden olmuştur. Her iki deneme yılında en yüksek tane protein oranlan genellikle Kızıltan 91 (Ç1) çeşidinden elde edilmiş, onu sırasıyla Çeşit 1252 (Ç2) ve Çakmak 79 (Ç3) çeşitleri izlemiştir. Tüm çeşitlerde her üç azot dozunda da en yüksek tane protein oranı değerleri cycocel uygulanmayanlarda (C0) gözlenmiş olup, cycocel dozunun artması tane protein oranında önemli düşüşlere neden olmuştur.
Makarnalık buğday; CCC (Cycocel) dozu azot dozu; protein oranı
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 1998 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1998 Cilt: 7 Sayı: 2 |