Rapeseed (Brassica napus and Brassica campestris L.) is an important oil crop in many parts of the world. Rapeseed is well-adapted to cool, moist growing conditions and requires fewer heat units than either soybean or sunflower for maturity. Rapeseed oil can be used for human consumption (Canola) and ındustrial purposes. Oil from Canola cultivars must contain less than 2% erucic acid compared with 40-45% in industrial use rape varieties. The meal remaining after oil extraction of Canola seed must contain less than 1% glikosinolate sulfur compounds compared with leves of 10% in meal from on industrial use cultivar. Rapeseed contains average 45% oil, 25% protein, 20% polysaccharides. Oleic acid makes rapeseed oil different from other oilseed crops oil and it provides rapeseed as "Winter Field Olive". Rapeseed contains around 65% oleic acid which reduces coronary hearth diseases risk by decreasing serum cholesterol level. It is appropriate for deep frying, cooking and margarine. It has appreciable shelf life.
Rapeseed grows best on well-drained clay-loam soil and is tolerant to saline conditions. It usually follows cereal crops in rotation. Seedbed must be fim to seed at an uniform shallow (2,5 cm) depth with 500-800 g/da seeding rate and 30 cm row spacing. Planting must be done early enough in the fall so that to form at least five to eight true leaves. Fertilizer need is as it is in cereal crops. Crop must be harvested when the seeds have turned from green to brown, moisture must be less than 10%.
Kolza (Brassica napus ve Brassica campestris L.) dünyanın birçok ülkesinde önemli yağ bitkilerinden birisi olup serin ve nemli yetiştirme koşullarını sever ve soya, ayçiçeğinden daha az ısıya ihtiyaç duyar. Kolza yağı insan gıdası olarak kullanıldığı gibi, endüstride de kullanılır. Kanola çeşitleri %2'den az erusik asit içerirken, endüstride kullanım amacıyla yetiştirilen kolza çeşitleri %40-45 erusik asit içermektedir. Kanola küspesinde glukosinulat sülfür bileşenleri %l'den az iken, kolzada %10 dolayındadır. Kolza ortalama %45 yağ, %25 protein, %20 polisakkarit içermektedir. Kolza yağını diğer yağlı tohumlu bitkilerden farklı kılan ve ona "Kışlık zeytin" damgasını vuran oleik asittir. Mevcut çeşitler ortalama % 65 oleik asit içermektedirler, yüksek oranda oleik asit içeren kolza yağı kan serumu seviyesini düşürerek kalp-damar hastalıkları riskini azaltır. Kızartmalık ve yemeklik olarak kullanıma uygun olup, bozulmadan depolanabilmektedir. Kolza birçok toprakta yetişebilmekle birlikte, en iyi derin profilli, iyi drena olmuş orta ve ağır bünyeli kireç durumu iyi topraklarda yetişir (HELM ve BALL. 1985; ÖZGÜVEN. 1990). Tahıllar için iyi bir ön bitki olup, tahıllar ile ekim nöbetine girmesinin birçok faydaları vardır. Kolza tohumları çok küçük olduğu için, tohum yatağı iyi hazırlanmış ve kesekleri iyi ufalanmış tarlaya 500-800 g/da tohumluk miktarı. 2.5 cm ekim derinliği vc 30 cm sıra arası mesafede ekilmelidir. Bitkiler kışa girmeden rozet oluşturacak şekilde ekim tarihi ayarlanmalıdır. Gübre ihtiyacı ise tahıllara benzer şekildedir. Hasatta bitki üzerinde hiç yeşil tohum kalmamalı ve ortalama da ne nemi % 10'un altına düşmelidir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 1995 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1995 Cilt: 4 Sayı: 2 |