In this laboratory study, the absorbed moisture capacity of some cereal seeds during germination stage, at 20°C had been investigated. The seeds of wheat germinated at 24 hours, at moisture content of 41.05%. The germinate moisture was 60.32% for barley seeds and 127.20% for oat seeds within 48 hours. The rice seeds was germinated at 72 hours, at moisture content of 45.02%.
Germination; moisture content of germination stage; cereal seeds
Laboratuvar koşullarında yürütülen bu araştırmada bazı hububat tohumların çimlenmeleri sırasında absorbe ettikleri nem miktarları belirlenmiştir. 20°C'ye ayarlı etüvde, petri kapları içersinde su ile nemlendirilmeye bırakılan buğday tohumları 24 saatte %41.05 tohum neminde çimlenirken, arpa ve yulaf tohumları 48 saatte sırasıyla %60.32 ve %127.20 nem ile, çeltik tohumları ise 72 saatte %41.39 nem ile çimlenmelerini başlatmışlardır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 1994 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1994 Cilt: 3 Sayı: 3-4 |