Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Ana Ürün Koşullarında Yetiştirilen Bazı Yerfıstığı Çeşitlerinin Önemli Agronomik ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi

Yıl 2016, Cilt: 25 Sayı: ÖZEL SAYI-2, 24 - 29, 31.12.2016
https://doi.org/10.21566/tarbitderg.281656

Öz

Bu çalışma; ana ürün koşullarında yetiştirilen bazı yerfıstığı çeşitlerinin
önemli agronomik ve kalite özelliklerini belirlemek amacıyla yapılmıştır.
Araştırmaya konu olan denemeler 2013 ve 2014 yıllarında, Ç.Ü Ziraat Fakültesi,
Tarla Bitkileri Bölümüne ait araştırma alanında kurulmuş ve yürütülmüştür.
Denemede; Halisbey, Sultan, NC-7, Osmaniye 2005, Batem-5025, Florispan,
Brantley, Wilson, Georgia Green, Ha-runner, Flower 22 (Ç-1), Flower 32 (Ç-2) ve
Flower 36 (Ç-3) gibi farklı meyve ve tohum özelliğine sahip çeşitler materyal
olarak kullanılmıştır. Denemeler tesadüf blokları deneme desenine göre üç
tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Ekimler Nisan ayının ilk yarısında, hasatlar
ise Ekim ayının ilk haftasında yapılmıştır. Denemeye alınan çeşitlere ait;
bitki başına meyve sayısı, bitki başına meyve ağırlığı, meyvelerde kalite
sınıflaması, 100 meyve ağırlığı, 100 tohum ağırlığı, iç oranı, yağ oranı, ham
yağ verimi, protein oranı ve dekara verim gibi önemli agronomik ve kalite
özellikleri incelenmiştir. İki yıllık sonuçlara göre denemeye alınan yerfıstığı
çeşitlerinin kabuklu meyve verimi değerleri 366 -879 kg/da arasında değişim
göstermiştir.  Dekara en yüksek verim
Sultan (879 kg/da) ve Halisbey (779 kg/da) çeşitlerinden elde edilmiştir.
Denemeye alınan yerfıstığı çeşitlerinin yağ oranı %47-51 arasında, protein
oranları ise %24-28 arasında değişim göstermiştir.

Kaynakça

  • Arıoğlu H.H., 2014. Yağ Bitkileri Yetiştirme ve Islahı. Çukurova Üniversitesi, Ziraat fakültesi Ders Kitabı No:220, A-70, Adana
  • Arıoğlu H.H., İşler N., 1990a. Çukurova Bölgesinde ana ürün olarak yetiştirilecek bazı Runner ve Virginia tipi yerfıstığı (Arachis hypogaea L.) çeşitleri üzerine bir araştırma. Ç.Ü.Z.F. Dergisi 5(3): 121-136.
  • Arıoğlu H.H., İşler N., 1990a. Çukurova bölgesinde ana ürün olarak yetiştirilecek bazı Spanih ve Valencia tipi yerfıstığı (Arachis hypogaea L.) çeşitleri üzerine bir araştırma. Ç.Ü.Z.F. Dergisi, 5(4): 95-110.
  • Çalışkan M.E., Mert M., İşler N., Çalışkan S., 2000. Hatay yöresinde ıı. ürün olarak yetiştirilen Virginia tipi bazı yerfıstığı (Arachis hypogaea L. subs. hypogaea var. hypogaea) genotiplerinin önemli tarımsal ve kalite özellikleri ile bu özelliklerin verim oluşumuna etkileri. Turk J Agric For., 24: 87–94.
  • FAO 2013. İstatistik Bölümü İnternet Sitesi. http://faostat.fao.org.
  • İşler N., Çalışkan M.E., Boydak E., 1997. Virginia Tipi Bazı Yerfıstığı (Arachis hypogaea L.) Çeşitlerinin Şanlıurfa Bölgesi Ana Ürün Koşullarındaki Verimi ile Bitkisel Özelliklerinin Belirlenmesi. Türkiye II. Tarla Bitkileri Kongresi, 22-25 Eylül 1997, Samsun, s:631-633.
  • TÜİK 2014. Türkiye İstatistik Kurumu İnternet Sitesi. http://tuikapp.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkilel.zul

The Determination of Some Important Agronomical and Quality Properties of Peanut Varieties in Main Crop Conditions

Yıl 2016, Cilt: 25 Sayı: ÖZEL SAYI-2, 24 - 29, 31.12.2016
https://doi.org/10.21566/tarbitderg.281656

Öz

The objective of this study was to determine important
agronomical and quality properties of some peanut varieties in main crop
conditions in Cukurova region. 13 peanut varieties such as Halisbey, Sultan,
NC-7, Osmaniye 2005, Batem-5025, Florispan, Brantley, Wilson, Georgia green,
Ha-runner, Flower-22, Flower-32 and Flower-36 were used as a research material
in this study. The experiment was conducted in University farm in 2013 and
2014. The experimental design was a Randomized Complete Block with three
replications. The agronomical and quality characteristics such as pod number
per plant, pod weight per plant, pod quality 
calibrations, 100 pod weight, 100 kernel weight, kernel/hull percentage,
oil content, crude oil yield, protein content and pod yield per decar were
investigated. According to a two-year average, the pod yield was varied between
383-879 kg/da and the highest pod yield was obtained from Sultan (879 kg/da)
and Halisbey ( 779.2 kg/da) varieties. The
oil and protein content of varieties were varied between 47-51% and 24-28%
respectively.

Kaynakça

  • Arıoğlu H.H., 2014. Yağ Bitkileri Yetiştirme ve Islahı. Çukurova Üniversitesi, Ziraat fakültesi Ders Kitabı No:220, A-70, Adana
  • Arıoğlu H.H., İşler N., 1990a. Çukurova Bölgesinde ana ürün olarak yetiştirilecek bazı Runner ve Virginia tipi yerfıstığı (Arachis hypogaea L.) çeşitleri üzerine bir araştırma. Ç.Ü.Z.F. Dergisi 5(3): 121-136.
  • Arıoğlu H.H., İşler N., 1990a. Çukurova bölgesinde ana ürün olarak yetiştirilecek bazı Spanih ve Valencia tipi yerfıstığı (Arachis hypogaea L.) çeşitleri üzerine bir araştırma. Ç.Ü.Z.F. Dergisi, 5(4): 95-110.
  • Çalışkan M.E., Mert M., İşler N., Çalışkan S., 2000. Hatay yöresinde ıı. ürün olarak yetiştirilen Virginia tipi bazı yerfıstığı (Arachis hypogaea L. subs. hypogaea var. hypogaea) genotiplerinin önemli tarımsal ve kalite özellikleri ile bu özelliklerin verim oluşumuna etkileri. Turk J Agric For., 24: 87–94.
  • FAO 2013. İstatistik Bölümü İnternet Sitesi. http://faostat.fao.org.
  • İşler N., Çalışkan M.E., Boydak E., 1997. Virginia Tipi Bazı Yerfıstığı (Arachis hypogaea L.) Çeşitlerinin Şanlıurfa Bölgesi Ana Ürün Koşullarındaki Verimi ile Bitkisel Özelliklerinin Belirlenmesi. Türkiye II. Tarla Bitkileri Kongresi, 22-25 Eylül 1997, Samsun, s:631-633.
  • TÜİK 2014. Türkiye İstatistik Kurumu İnternet Sitesi. http://tuikapp.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkilel.zul
Toplam 7 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Halis Arıoğlu Bu kişi benim

Halil Bakal Bu kişi benim

Leyla Güllüoğlu Bu kişi benim

Cemal Kurt Bu kişi benim

Bihter Onat Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 25 Sayı: ÖZEL SAYI-2

Kaynak Göster

APA Arıoğlu, H., Bakal, H., Güllüoğlu, L., Kurt, C., vd. (2016). Ana Ürün Koşullarında Yetiştirilen Bazı Yerfıstığı Çeşitlerinin Önemli Agronomik ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 25(ÖZEL SAYI-2), 24-29. https://doi.org/10.21566/tarbitderg.281656
AMA Arıoğlu H, Bakal H, Güllüoğlu L, Kurt C, Onat B. Ana Ürün Koşullarında Yetiştirilen Bazı Yerfıstığı Çeşitlerinin Önemli Agronomik ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. Aralık 2016;25(ÖZEL SAYI-2):24-29. doi:10.21566/tarbitderg.281656
Chicago Arıoğlu, Halis, Halil Bakal, Leyla Güllüoğlu, Cemal Kurt, ve Bihter Onat. “Ana Ürün Koşullarında Yetiştirilen Bazı Yerfıstığı Çeşitlerinin Önemli Agronomik Ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 25, sy. ÖZEL SAYI-2 (Aralık 2016): 24-29. https://doi.org/10.21566/tarbitderg.281656.
EndNote Arıoğlu H, Bakal H, Güllüoğlu L, Kurt C, Onat B (01 Aralık 2016) Ana Ürün Koşullarında Yetiştirilen Bazı Yerfıstığı Çeşitlerinin Önemli Agronomik ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 25 ÖZEL SAYI-2 24–29.
IEEE H. Arıoğlu, H. Bakal, L. Güllüoğlu, C. Kurt, ve B. Onat, “Ana Ürün Koşullarında Yetiştirilen Bazı Yerfıstığı Çeşitlerinin Önemli Agronomik ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi”, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 25, sy. ÖZEL SAYI-2, ss. 24–29, 2016, doi: 10.21566/tarbitderg.281656.
ISNAD Arıoğlu, Halis vd. “Ana Ürün Koşullarında Yetiştirilen Bazı Yerfıstığı Çeşitlerinin Önemli Agronomik Ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 25/ÖZEL SAYI-2 (Aralık 2016), 24-29. https://doi.org/10.21566/tarbitderg.281656.
JAMA Arıoğlu H, Bakal H, Güllüoğlu L, Kurt C, Onat B. Ana Ürün Koşullarında Yetiştirilen Bazı Yerfıstığı Çeşitlerinin Önemli Agronomik ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2016;25:24–29.
MLA Arıoğlu, Halis vd. “Ana Ürün Koşullarında Yetiştirilen Bazı Yerfıstığı Çeşitlerinin Önemli Agronomik Ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 25, sy. ÖZEL SAYI-2, 2016, ss. 24-29, doi:10.21566/tarbitderg.281656.
Vancouver Arıoğlu H, Bakal H, Güllüoğlu L, Kurt C, Onat B. Ana Ürün Koşullarında Yetiştirilen Bazı Yerfıstığı Çeşitlerinin Önemli Agronomik ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2016;25(ÖZEL SAYI-2):24-9.

Cited By