Bu çalışma; ana ürün koşullarında yetiştirilen bazı yerfıstığı çeşitlerinin
önemli agronomik ve kalite özelliklerini belirlemek amacıyla yapılmıştır.
Araştırmaya konu olan denemeler 2013 ve 2014 yıllarında, Ç.Ü Ziraat Fakültesi,
Tarla Bitkileri Bölümüne ait araştırma alanında kurulmuş ve yürütülmüştür.
Denemede; Halisbey, Sultan, NC-7, Osmaniye 2005, Batem-5025, Florispan,
Brantley, Wilson, Georgia Green, Ha-runner, Flower 22 (Ç-1), Flower 32 (Ç-2) ve
Flower 36 (Ç-3) gibi farklı meyve ve tohum özelliğine sahip çeşitler materyal
olarak kullanılmıştır. Denemeler tesadüf blokları deneme desenine göre üç
tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Ekimler Nisan ayının ilk yarısında, hasatlar
ise Ekim ayının ilk haftasında yapılmıştır. Denemeye alınan çeşitlere ait;
bitki başına meyve sayısı, bitki başına meyve ağırlığı, meyvelerde kalite
sınıflaması, 100 meyve ağırlığı, 100 tohum ağırlığı, iç oranı, yağ oranı, ham
yağ verimi, protein oranı ve dekara verim gibi önemli agronomik ve kalite
özellikleri incelenmiştir. İki yıllık sonuçlara göre denemeye alınan yerfıstığı
çeşitlerinin kabuklu meyve verimi değerleri 366 -879 kg/da arasında değişim
göstermiştir. Dekara en yüksek verim
Sultan (879 kg/da) ve Halisbey (779 kg/da) çeşitlerinden elde edilmiştir.
Denemeye alınan yerfıstığı çeşitlerinin yağ oranı %47-51 arasında, protein
oranları ise %24-28 arasında değişim göstermiştir.
The objective of this study was to determine important
agronomical and quality properties of some peanut varieties in main crop
conditions in Cukurova region. 13 peanut varieties such as Halisbey, Sultan,
NC-7, Osmaniye 2005, Batem-5025, Florispan, Brantley, Wilson, Georgia green,
Ha-runner, Flower-22, Flower-32 and Flower-36 were used as a research material
in this study. The experiment was conducted in University farm in 2013 and
2014. The experimental design was a Randomized Complete Block with three
replications. The agronomical and quality characteristics such as pod number
per plant, pod weight per plant, pod quality
calibrations, 100 pod weight, 100 kernel weight, kernel/hull percentage,
oil content, crude oil yield, protein content and pod yield per decar were
investigated. According to a two-year average, the pod yield was varied between
383-879 kg/da and the highest pod yield was obtained from Sultan (879 kg/da)
and Halisbey ( 779.2 kg/da) varieties. The
oil and protein content of varieties were varied between 47-51% and 24-28%
respectively.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 25 Sayı: ÖZEL SAYI-2 |