37% of the peanut production area in Turkey, 40%of the amount of production
(2011) takes place in the province of Osmaniye. By examing the agricultural
enterprises that producing peanut in osmaniye, socio-economic structures and
production techniques have been specified, problems were identified and
solutions are presented. Besides expectations related to peanut production have
been determined to contribute to the development of agricultural policy has
been targeted.The material of this reserch is obtained by information of face
to face questionnaire form with total of 100 randomly peanut producer. This
peanut producers were selected from total 20 villages at Osmaniye Center,
Kadirli, Düziçi and Sumbas Counties. This Survey was conducted between December
2012 and February 2013. The obtained information belongs to period of
production for 2012. According to the results of survey, the average land of
the examined enterprises is 128.14 da and land for peanut is 52.85 da. In
peanut producers; production area for the first product constitutes 70.71%of
total area of peanut production, production area for the second product forms 29.29%of
total area of peanut production. The defined biggest problems for enterprises
faced are high fertilizer prices, low peanut price, high costs of irrigation
and inability to timely harvesting due to rains. 323.70 kg/da is an average
yield in the production of peanuts and 2.30 TL/kg is an average selling price
are determined.
Türkiye’de yerfıstığı
ekim alanının %37’si, üretim miktarının ise %40’ı (2011) Osmaniye ilinde
gerçekleşmektedir. Osmaniye ilinde yerfıstığı üretimi yapan tarım işletmeleri
incelenerek; sosyo ekonomik yapıları ve üretim teknikleri belirlenmiş, sorunları tespit
edilerek, çözüm önerileri sunulmuştur. Ayrıca; yerfıstığı üretimiyle ilgili beklentilerin tespit edilerek, tarım
politikalarının geliştirilmesinde katkıda bulunulması hedeflenmiştir. Bu
araştırmanın materyalini, tesadüfi olarak seçilen toplam 100 yerfıstığı
üreticisi ile yüz yüze anket yoluyla elde edilen bilgiler oluşturmaktadır. Bu
yerfıstığı üreticileri Osmaniye Merkez, Kadirli, Düziçi ve Sumbas İlçelerinde
bulunan toplam 20 köyden seçilmiştir. Anket çalışması Aralık 2012 - Şubat 2013
tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bilgiler 2012 yılı üretim
dönemine aittir. Anket sonuçlarına göre, incelenen işletmelerin ortalama
işletme arazisi 128.14 da, yerfıstığı arazisi ise 52.85 da’dır. İşletmelerde 1.
ürün olarak yetiştiriciliği yapılan yerfıstığı ekim alanı, toplam yerfıstığı
ekim alanının %70.71’ini oluşturmakta, 2. ürün yerfıstığı ekim alanı ise,
toplam yerfıstığı ekim alanının %29.29’unu oluşturmaktadır. İşletmelerin
yaşadıkları en büyük sorunlar; gübre fiyatlarının yüksek olması, yerfıstığı
fiyatının düşük olması, sulama maliyetlerinin yüksek olması ve yağışlar
nedeniyle zamanında hasat yapılamaması olarak belirlenmiştir. Yerfıstığı
üretiminde ortalama verim 323.70 kg/da, satış fiyatı ise ortalama 2.30 TL/kg
olarak belirlenmiştir.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 25 Sayı: ÖZEL SAYI-2 |