Bu araştırma,
Orta Anadolu koşullarında damla sulama yöntemi ile sulanan şekerpancarında
farklı sulama gün aralığı ve farklı sulama düzeylerinin şeker pancarının
kalitesi ve kalite parametreleri üzerine olan etkisini belirlemek amacıyla
2008-2009 yıllarında yürütülmüştür. Denemede damla sulama sistemi kullanılmış
olup, sulama sistemi iki bitki sırası tek lateral hattından sulanacak şekilde
düzenlenmiştir. Coyote çeşidinin (Beta
vulgaris var. Coyote) kullanıldığı bu araştırma, Tesadüf Bloklarında
Bölünmüş Parseller Deneme Deseni’nde ve 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür.
Sulama suyu miktarının belirlenmesinde Class A Pan kabından oluşan açık su
yüzeyi buharlaşmasından yararlanılmıştır. Denemede ana konuları sulama gün
aralıkları (4-8-12 gün), alt konuları ise farklı sulama düzeyleri (Kpc=1.25,
Kpc=1.00, Kpc=0.75 ve Kpc=0.50) oluşturmuştur. Araştırma sonucunda, deneme
konularının sulama suyu miktarları 279 mm ile 668 mm arasında, su tüketimi
miktarları 520 mm
ile 827 mm
arasında, şeker oranları %15.35 ile %17.51 arasında, K miktarları 2.09 ile 2.84
arasında Na miktarları 0.71 ile 1.29 arasında ve αN miktarları 1.59 ile 2.76
arasında değişmiştir. Yapılan istatistiki değerlendirmeler sonucu uygulanan
farklı sulama programlarının şekerpancarının kalitesi üzerine
önemli etkilerinin (p<0.01) olduğu belirlenmiştir.
This study was carried out in order to determine different irrigation day
intervals and irrigation levels on sugar beet quality parameters using drip irrigation under ecological conditions of Konya Plain in 2008 and 2009
years. The drip irrigation system is
designed to irrigate two crop rows with one lateral line. Coyote cultivar (Beta vulgaris var. Coyote) was used in the
randomized split block experimental design with three replications. Evaporation from Class A Pan has been used for determining the amount of irrigation water. The treatments were irrigation intervals (4-8-12
days) and the rates of the accumulated Class A Pan evaporation (K1=1.25, K2=1.00, K3=0.75
and K4= 0.50). According to our results, the amount of irrigation water in the treatments ranged from 279 mm to 668 mm, water consumption
amounts between 520 mm
and 827 mm
sugar content from 17.51% to 15.35%, K amounts between 2.09 and 2.84 with Na
amount of 0.71 αN amounts between 1.29 and 1.59 to 2.76. Our statistical
evaluations indicated that different irrigation programs have a significant
effect (p<0.01) on the quality of sugar beet.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 25 Sayı: ÖZEL SAYI-2 |