Araştırma, 2009
ve 2010 yıllarında Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi sulanabilir deneme
alanlarında yürütülmüştür. Ülkemizin değişik yerlerinden temin edilen 7 farklı
yerel ayçiçeği çeşidi (Edirne-siyah tohumlu, Edirne-beyaz tohumlu,
Erzurum-siyah tohumlu, Erzurum-beyaz tohumlu, Kırklareli-siyah tohumlu,
Kırklareli-beyaz tohumlu ve Tekirdağ) 3 farklı hasat zamanında (tabla
oluşturma, tam çiçeklenme ve meyve dolum) silajlık olarak incelemeye
alınmıştır. Tarla denemesi şansa bağlı tam bloklar deseninde 3 tekrarlamalı
olarak kurulmuştur. Bitki boyu, yaprak oranı, tabla oranı, silajlık verim, kuru
madde verimi ve ham protein verimi incelenmiştir. Yerel çeşitlerin verim ve
bitkisel özellikleri büyük farklılıklar göstermiştir. En yüksek silajlık
materyal, kuru madde ve ham protein verimleri Erzurum-siyah ve Edirne-beyaz
populasyonlarında belirlenmiştir. Biçim zamanlarının ilerlemesi verimleri
artırmıştır. En yüksek silajlık materyal (10489.6 kg/da), kuru madde (2566.3
kg/da) ve ham protein verimi (271.1 kg/da) meyve dolum döneminde bulunmuştur.
Present study was conducted
at irrigated area of Atatürk University Agriculture Faculty in 2009 and 2010.
Seven different local sunflower populations (Edirne-black seeds, Edirne-white
seeds, Erzurum-black seeds, Erzurum-white seeds, Kırklareli-black seeds,
Kırklareli-white seeds and Tekirdağ) were studied for silage at 3 different
harvesting periods (table formation, bloom stage and grain filling) in the
scope of the field experiments. The field experiment was designed as randomized
complete block with three replicates. Parameters of plant height, leaf ratio,
stem ratio, table rates, fresh yield, dry matter yield and crude protein yield
were investigated in the experiments. Yield and characteristics of local
varieties differed largely in the study. The highest yields of silage material,
dry matter and crude protein were obtained from Erzurum-black and Edirne-white
populations. As the harvesting period delayed silage yield increased. The
largest yields of silage material (10489.6 kg/da), dry matter (2566.3 kg/da)
and crude protein (271.1 kg/da) were observed in grain filling period.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 25 Sayı: ÖZEL SAYI-2 |