Silage has now become the main component of the
ruminant diet in many countries. Even though well preserved corn silage can
deteriorate quickly and its hygiene quality can decrease easily when it is
exposed to oxygen. It is well known that an aerobic degradation occur resulting
large scale decreases in its feeding value, when the silo is opened for animal
feeding or oxygen inputs in anyway. Researches about aerobic stability of
silage in recent years have been especially focused on the microbial
inoculants. Usage LAB which can reduce growth of other microbes deteriorating
silage exposed on oxygen and which has high competition ability has been
becoming a gradually important issue. In this study, potential of 10 LAB as
microbial inoculants isolated from Turkey flora and selected as high
lactic acid producer has been investigated
Silaj, günümüzde birçok ülkede ruminant
diyetlerinin temel bileşeni konumundadır. Ancak çok iyi şartlarda hazırlanmış
bir mısır silajı bile, oksijen ile temas ettiğinde çok hızlı bir şekilde
değişikliğe uğrar ve hijyen kalitesi de hızla bozulur. Silo hayvanları beslemek
amacıyla açıldığında veya bir oksijen girişi bulunduğunda, aerobik bozulma
gerçekleşir. Bu durum çok büyük besin maddesi kayıplarına yol açabilmektedir.
Son yıllarda silajın aerobik stabilitesi hakkındaki araştırmalar, mikrobiyel
inokulantların kullanımı üzerinde yoğunlaşmıştır. Oksijen ile temas eden
silajın bozulmasına neden olan mikroorganizmaların gelişimini yavaşlatacak
rekabet yeteneği yüksek olan laktik asit bakterileri (LAB)’nin inokulant olarak
kullanımı giderek önem kazanan bir konudur. Bu çalışmada, ülkemiz doğal
florasından izole edilmiş ve laktik asit üretme yeteneği yüksek olarak seçilmiş
10 adet LAB izolatının, mısır silajında inokulant olarak kullanılma olanakları
değerlendirilmiştir.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 25 Sayı: ÖZEL SAYI-2 |