Çalışma
2011-12 ve 2012-13 yetiştirme sezonlarında, Hazro/Diyarbakır ekolojik
koşullarında yazlık gelişme tabiatlı ileri kademedeki 20 ekmeklik buğday
genotipi ile tescilli 5 çeşidin yağışa dayalı şartlarda verim ve bazı kalite
özelliklerinin araştırılması amacıyla yürütülmüştür. İki yıllık birleştirilmiş
varyans analiz sonuçlarına göre incelenen tüm özellikler için genotipler
arasındaki fark istatistiki olarak (P<0.05) önemli bulunmuştur. Birinci yılda
G21 (392 kg/da), ikinci yılda ise Dinç çeşidi (610 kg/da) en yüksek tane
verimine sahip genotipler olurken, G4, G8 ve G5 (Dinç) her iki yılda da yüksek
ve aynı zamanda benzer tane verimi performansına sahip genotipler olmuş, G19 ve
G21 genotipleri ise ortalamadan yüksek tane verimine sahip olmalarına rağmen her
iki yılda farklı performansa sahip olarak kaydedilmiştir. Birinci yılda, G9 bin
tane ağırlığı ve hektolitre için, G21 genotipi tane verimi için (TV), G3 sedimantasyon
için, G4 protein için, ikinci yılda ise G14 genotipi başakta tane ağırlığı,
başakta tane sayısı, G12 sedimantasyon için, G15 ve G2 bin tane ağırlığı bakımından
en yüksek performansa sahip genotipler olmuştur. Basit korelasyon analizi
sonuçlarına göre, metre karede başak sayısı ile tane verimi; protein oranı ile
sedimantasyon arasında pozitif; tane verimi ile protein oranı arasında da
negatif ve istatistiki olarak önemli korelasyonlar tespit edilmiştir. Çalışma
sonucunda G21 genotipi hem tane verimi hem de kalite özellikleri için üstün
özelliklere sahip olduğu için çeşit tescili için ümitvar bir genotip olarak
saptanırken, buğday ıslah programlarında yüksek tane verimine sahip çeşitlerin
tespitinde birim alandaki başak sayısının seleksiyon kriteri olarak
kullanılabileceği tespit
edilmiştir.
This
study was performed to investigate yield and quality traits of advanced spring bread
wheat genotypes and five cultivars (Triticum
aestivum L.) in rainfall condition of the Hazro/Diyarbakır during 2011-12
and 2012-13 growing seasons. According to combined variance analysis statistically
significant differences (P<0.05
or P<0.01) were determined for all examined traits of genotypes in two years.
According to results of analysis G21 in first year and G5 in second year had a
highest grain yield. G4, G8 and G5 (Dinç) were determined as higher yielding
genotypes, also they showed similar performance for both two years, while G19
and G21 had a high yield but different peformance, so they could be suitable
for specific areas. Results indicated that G9 was the best for 1000 kernel
weight and test weight and G21, G3, G4 were the best genotypes for grain yield,
sedimentation, protein content respectively in the first year; G14, G12 and
G15 were classified as best for grain weight in spike, sedimentation and 1000
kernel weight respectively in second year.
Positive and high correlation were determined between number of spike in square meter and grain yield; also between protein
content and sedimentation; negative correlation between grain yield and protein
content. According to results of present study, G21 was determined as candidate for
registration as cultivar because of it’s high grain and appreciate quality
traits, also number of spike in square meter could be used as parameter to
select high yielding genotypes in breeding programs.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Haziran 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 26 Sayı: 1 |