Bu çalışmanın amacı, bezelyenin bazı fizikokimyasal özellikleri ve
aralarındaki ilişkileri belirleyerek, bunların çeşit geliştirmeye yönelik
çalışmalarda kullanılabilmesine katkı sağlamaktır. Çalışmada 48 bezelye
genotipi kullanılmıştır. Aynı yıl yetiştirilerek elde edilen tohumlarda 20 adet
fizikokimyasal özellik tespit edilmiştir. Kuru tanesi yemeklik olarak
kullanılan baklagillerde tüketici açısından en önemli özellikler olan pişme
süresi ve protein oranları bağımlı özellik olarak seçilerek diğer özellikler
ile ilişkileri korelasyon ve path analizi ile belirlenmiştir. Pişme süresi ile
su alma ve şişme kapasitesi, pişme suyuna geçen kuru madde oranı, tane boyu,
tanedeki protein oranı, triptofan miktarı, kül oranı ve P miktarı ile çok
önemli (P<0.01); yüztane ağırlığı, tanedeki amiloz oranı ve Ca miktarı ile
önemli (P<0.05) ve pozitif, pişme sonrası parçalanma derecesi ve tanedeki
nişasta oranı arasında çok önemli (P<0.01) ve negatif ilişki olduğu tespit
edilmiştir. Path analizi sonucunda pişme süresine en yüksek doğrudan etkinin
pişme suyuna geçen kuru madde oranı (%48.26) ve su alma kapasitesi (%39.94)
olduğu tespit edilmiştir. Bezelye önemli bir protein bitkisi olup protein oranı
ile pişme süresi, tanedeki triptofan, fosfor, magnezyum içeriği çok önemli
(P<0.01), çinko miktarı ile önemli (P<0.05) ve pozitif; tanedeki nişasta
oranı, pişme sonrası tanede parçalanma derecesi ile çok önemli (P<0.01),
amlioz oranı ile önemli (P<0.05) ve negatif ilişkili olduğu tespit
edilmiştir. Path analizi sonucunda protein oranına en yüksek doğrudan etkinin
triptofan miktarı (%46.53) olduğu tespit edilmiştir.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Kasım 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 26 |