Bu çalışma ile, tarımsal arazilerin optimum kullanımlarına
ve ürün planlamalarına yön vermek açısından, birim alandan birden fazla türden
ürün alınmasına imkan sağlanması amacıyla, ikinci ürün soyanın yetişebileceği uygun
potansiyel alanlar belirlenmiştir. Bir bölgede ürünlerin yetişebileceği uygun
potansiyel alanların dağılımını etkileyen en önemli faktör, o ürünün yetişmesi
için ihtiyaç duyduğu ekolojik kriterlerin birbirlerine göre yapacakları etkinin
ağırlık oranları olmuştur. Yapılan bu çalışmada, soyanın ikinci ürün olarak
yetişmesi için ihtiyaç duyduğu ana kriterlerin (iklim, toprak, topoğrafya) ve
bunlara ait alt kriterlerin (vegetasyon süresi, etkili sıcaklık toplamı, Temmuz
ve Ağustos ayları ortalama sıcaklıkları, yükseklik, toprak derinliği ve arazi
kullanım kabiliyet sınıfları) etkileri oranında sağlamış oldukları
ağırlıklarının hesaplanmasında, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) tabanlı Analitik
Hiyerarşi Süreç (AHS) tekniği uygulanmış ve potansiyel uygunluk sınıfları
belirlenmiştir. Yapılan değerlendirme sonuçlarına göre, çalışma alanının %
7.65’i (5 968 013.35 hektar) çok uygun, % 4.70’i (3 666 170.55 hektar) orta
uygun, % 8.43’ü (6 584 410.16 hektar) az uygun ve % 79.22’si (61 839 407.74
hektar) ise ikinci ürün olarak soya yetiştirilmesine uygun olmayan potansiyel
alanlar olarak belirlenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Haziran 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 27 Sayı: 1 |