Bu araştırma 2013-2014 yıllarında Ankara Üniversitesi, Ziraat
Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü deneme tarlalarında, arıotu (Phacelia tanacetifolia Benth.)
bitkisinin farklı azotlu gübre dozları altında ot veriminde ve kalitesinde
meydana gelen değişimleri incelemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırma tesadüf
bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak
kurulmuştur. Araştırmada ana parsellere 3 arıotu çeşidi (Sağlamtimur, Stala,
Enton), alt parsellere 5 farklı azotlu gübre dozu (0 kg/da, 2.5 kg/da, 5 kg/da,
7.5 kg/da, 10 kg/da) olacak şekilde uygulamalar yapılmıştır. Bitki boyu, yeşil
ot verimi, kuru ot verimi, kuru madde verimi ve ham protein verimi araştırmada
incelenen parametrelerdir. Alınan sonuçlara göre; 2013 ve 2014 yıllarında Stala
çeşidi bitki boyu (72.65 cm, 84.76 cm), yeşil ot verimi (2138.00 kg/da, 2385.60
kg/da), kuru ot verimi (510.83 kg/da, 554.60 kg/da), kuru madde verimi (456.55
kg/da, 495.99 kg/da) ve ham protein verimi (72.92 kg/da, 76.43 kg/da) bakımından
diğer çeşitlere göre daha üstün olan arıotu çeşidi olmuştur. Yüksek verimli ve
kaliteli üretim için tercih edilmesi gereken azot dozunun ise 10 kg/da olduğu
belirlenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Aralık 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 27 Sayı: 2 |