Beekeeping has an economic importance role in agricultural and animal production. The health of the beekeepers has been faced with many various risks due to beekeeping managed under the influence of environmental, climatic conditions, the effect of physical, psychological, environmental, and mechanical difficulties. In this study, it was investigated whether beekeepers take care of their own health and some risk factors affecting their health were evaluated. The data was collected from 12 districts of the province of Izmir in Turkey and obtained face-to-face method with 175 beekeepers. The socio-economic characteristics and the health risk factors of beekeepers were investigated in this study. The average age of the beekeeper was 54.45 called as "middle age" group. 52% of beekeepers - predominantly migrant - had over 20 years of experience in beekeeping. Approximately 90% of beekeepers had social security. It was determined that 77.1% of the beekeepers were not affected by cold working conditions and falling danger, 83.4% of them had not allergic reactions on the skin, and 7% of beekeepers did not encounter physical difficulties. Besides, 22.3% of the beekeepers used alcohol, 56% had cigarette smoking and only 6.3% of them had health problems. In addition, 83% of the beekeepers knew their blood groups which are mostly A (30%) and group 0 (27%). Lastly, it was observed that all of the beekeepers in research took care of their health by taking all necessary cautious. The result of this study shows that the health of beekeeper is very important for beekeeping activity.
Beekeeper health risks social security bee production safety standards
Arıcılık, bitkisel ve hayvansal üretimde ekonomik bir öneme sahiptir. Ancak arıcıların sağlığı, çevresel, iklimsel koşullar ile psikolojik, fiziksel ve mekanik zorlukların etkisi altında yönetilen arıcılık nedeniyle birçok riskle karşı karşıya kalmaktadır. Bu çalışmada, arıcıların bu faaliyet boyunca kendi sağlıklarına özen gösterip göstermedikleri araştırılmış ve sağlıklarını etkileyen bazı risk faktörleri değerlendirilmiştir. Veriler, İzmir ilinin 12 ilçesinden toplam 175 arıcı ile yüz yüze anket yöntemiyle elde edilmiştir. Bu çalışmada öncelikle arıcıların sosyo-ekonomik özellikleri ve sağlık riski faktörleri incelenmiştir. Arıcıların yaş ortalaması "orta yaş" grubu olarak adlandırılan 54.45'tir. Arıcıların %52'si ağırlıklı olarak göçer arıcı olup, 20 yıldan fazla deneyime sahiptir. Arıcıların yaklaşık %90'ının sosyal güvencesi bulunmaktadır. Arıcıların% 77.1' inin soğuk çalışma koşulları ile düşme tehlikesinden etkilenmediği, % 83.4'ünün cilt üzerinde alerjik reaksiyonlara sahip olmadığı ve arıcıların % 7'sinin fiziksel zorluklarla karşılaşmadığı belirlenmiştir. Ayrıca, arıcıların % 22,3'ü alkol ve %56'sı sigara içerken, sadece %6,3'ü sağlık sorunları yaşamaktadır. Bununla beraber, arıcıların % 83'ünün kan gruplarını bildiği belirlenmiştir. Son olarak, araştırmadaki tüm arıcıların, gerekli tüm önlemleri alarak sağlıklarına özen gösterdikleri gözlenmiştir. Bu çalışmanın sonucu, arıcı sağlığının arıcılık faaliyetleri için çok önemli olduğunu göstermektedir.
Arıcı sağlık riskler sosyal güvenlik arı ürünleri güvenlik standartları
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştıma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2019 |
Gönderilme Tarihi | 1 Temmuz 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 |
Dergimiz 2020 yılından itibaren Scopus veri tabanında taranmaya başlanmıştır.
Tarım Ekonomisi Dergisi, DergiPark'ın sunduğu LOCKSS sistemini kullanır. Arşivleme sistemi hakkında daha fazla bilgi için LOCKSS web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Depo Politikası : Arşiv Dünyasında, hakemli makalelere CrossRef tarafından sağlanan bir DOI numarası atanır.
This website is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License.