Araştırma Makalesi

Çiftçilerin Kooperatifçiliğe Bakış Açıları Üzerine Bir Araştırma: Ağrı Ve Eskişehir İlleri Örneği

Cilt: 25 Sayı: 2 31 Aralık 2019
PDF İndir

Çiftçilerin Kooperatifçiliğe Bakış Açıları Üzerine Bir Araştırma: Ağrı Ve Eskişehir İlleri Örneği

Öz

Üreticilerin örgütlü bir yapıda olmaması, tarım sektörünün en önemli sorunlarından biridir. Bilindiği gibi; örgütlenmenin temelini tarımsal kooperatifler oluşturmaktadır. Tarım kesimindeki üreticilerin yeterince kooperatifleşememeleri, girdi tedariki, pazarlama gibi konuların etkin bir şekilde sağlanamamasına yol açmaktadır. Bu çalışmanın esas amacı; Ağrı ve Eskişehir illerindeki çiftçilerin kooperatifçiliğe bakış açılarını ortaya koymaktır. Bununla birlikte; Ağrı ve Eskişehir çiftçilerin sosyo-ekonomik yapısını, üretim desenlerini, kooperatifler hakkında bilgi düzeylerini ve kooperatiflerden beklentilerinin ortaya koymak çalışmanın amaçları arasında yer almaktadır. Araştırma Ağrı ve Eskişehir illerindeki çiftçileri kapsamaktadır. Her iki ilden de 50 çiftçi ile görüşülerek, toplam 100 hane ile anket yapılmıştır. Veriler değerlendirilirken basit ortalamalar, yüzde hesapları, gruplar arası farklar ve Best-Worst analizleri kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda, her iki ildeki çiftçilerin de kooperatiflerin yararlı olduklarını düşündükleri tespit edilmiştir. Ağrı ilinde herhangi bir tarımsal kooperatifin bulunmadığı ve çiftçilerin kooperatiflerin sağladığı avantajlardan faydalanamadıkları belirlenmiş ve bölgeye yeni bir kooperatif kurulması için çiftçilerin istekli olduğu görülmüştür.  Eskişehir ilinde ise çiftçiler kooperatif faaliyetlerinden memnun olduklarını söyleseler de, kooperatifin sattığı yemin fiyatının pahalı olmasından dolayı şikâyet etmektedirler. 

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Alçiçek, G. 2016. Burdur İlinde Tarımsal Kooperatiflerde Kooperatif Ortak İlişkilerinin Değerlendirilmesi, Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimler Enstitüsü, Isparta.
  2. Bakan, Ö., Aydın, R. 2016. Ağrı İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Sosyo-Ekonomik Özellikleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 47(2): 113-122.
  3. Boz, İ. 2013. Doğu Akdeniz Bölgesi'nde Süt Sığırcılığı Yapan İşletmelerin Yapısı, Sorunları ve Çözüm Önerleri. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 16(1): 24-32.
  4. Everest, B., Yercan, M. 2015. Kooperatif Ortaklarının Kooperatif Yönetimine Katılma Durumları ve Eğilimleri: Tarım Kredi Kooperatifleri Balıkesir Bölge Birliği Örneği, SESSION 5C: Çevre ve Tarım Ekonomisi, Internatıonal Conference On Eurasıan Economıes, s. 519-526.
  5. Haseki, M.İ, 2007. Kooperatifçilik ve Pazarlama Anlayışı: Tarım Satış Kooperatiflerinin Pazarlama Faaliyetlerine Yönelik Tüketici Görüşlerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Çalışma, Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı, Adana.
  6. Kara, A., Kızıloğlu, S. 2012. Erzurum'da Meraya Dayalı Üretim Yapan Hayvancılık İşletmelerinin Sosyoekonomik Analizi. Tarım Ekonomisi Dergisi, 18(2): 69-78.
  7. Kaygısız, A., Tümer, R., Orhan, H., Vanlı, Y. 2010. Kahramanmaraş İli Süt Sığırcılık İşletmelerinin Yapısal Özellikleri 4. İşletmecilerin Sosyal ve Kültürel Durumları, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 41(1): 39-44.
  8. Koç, G., Uzmay, A. 2019. Trakya Bölgesi Üreticilerinin Süt Sığırcılığı Faaliyetinden Vazgeçme Olasılığını Etkileyen Faktörler, Tarım Ekonomisi Dergisi, cilt:25 sayı:1, sf. 41-52.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Ziraat Mühendisliği

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2019

Gönderilme Tarihi

30 Ekim 2019

Kabul Tarihi

19 Kasım 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 25 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Kaya, N., Çoker, S., Kınıklı, F., & Yercan, M. (2019). Çiftçilerin Kooperatifçiliğe Bakış Açıları Üzerine Bir Araştırma: Ağrı Ve Eskişehir İlleri Örneği. Tarım Ekonomisi Dergisi, 25(2), 219-230. https://doi.org/10.24181/tarekoder.640167
AMA
1.Kaya N, Çoker S, Kınıklı F, Yercan M. Çiftçilerin Kooperatifçiliğe Bakış Açıları Üzerine Bir Araştırma: Ağrı Ve Eskişehir İlleri Örneği. TED - TJAE. 2019;25(2):219-230. doi:10.24181/tarekoder.640167
Chicago
Kaya, Necat, Sultan Çoker, Filiz Kınıklı, ve Murat Yercan. 2019. “Çiftçilerin Kooperatifçiliğe Bakış Açıları Üzerine Bir Araştırma: Ağrı Ve Eskişehir İlleri Örneği”. Tarım Ekonomisi Dergisi 25 (2): 219-30. https://doi.org/10.24181/tarekoder.640167.
EndNote
Kaya N, Çoker S, Kınıklı F, Yercan M (01 Aralık 2019) Çiftçilerin Kooperatifçiliğe Bakış Açıları Üzerine Bir Araştırma: Ağrı Ve Eskişehir İlleri Örneği. Tarım Ekonomisi Dergisi 25 2 219–230.
IEEE
[1]N. Kaya, S. Çoker, F. Kınıklı, ve M. Yercan, “Çiftçilerin Kooperatifçiliğe Bakış Açıları Üzerine Bir Araştırma: Ağrı Ve Eskişehir İlleri Örneği”, TED - TJAE, c. 25, sy 2, ss. 219–230, Ara. 2019, doi: 10.24181/tarekoder.640167.
ISNAD
Kaya, Necat - Çoker, Sultan - Kınıklı, Filiz - Yercan, Murat. “Çiftçilerin Kooperatifçiliğe Bakış Açıları Üzerine Bir Araştırma: Ağrı Ve Eskişehir İlleri Örneği”. Tarım Ekonomisi Dergisi 25/2 (01 Aralık 2019): 219-230. https://doi.org/10.24181/tarekoder.640167.
JAMA
1.Kaya N, Çoker S, Kınıklı F, Yercan M. Çiftçilerin Kooperatifçiliğe Bakış Açıları Üzerine Bir Araştırma: Ağrı Ve Eskişehir İlleri Örneği. TED - TJAE. 2019;25:219–230.
MLA
Kaya, Necat, vd. “Çiftçilerin Kooperatifçiliğe Bakış Açıları Üzerine Bir Araştırma: Ağrı Ve Eskişehir İlleri Örneği”. Tarım Ekonomisi Dergisi, c. 25, sy 2, Aralık 2019, ss. 219-30, doi:10.24181/tarekoder.640167.
Vancouver
1.Necat Kaya, Sultan Çoker, Filiz Kınıklı, Murat Yercan. Çiftçilerin Kooperatifçiliğe Bakış Açıları Üzerine Bir Araştırma: Ağrı Ve Eskişehir İlleri Örneği. TED - TJAE. 01 Aralık 2019;25(2):219-30. doi:10.24181/tarekoder.640167

Cited By

              

Dergimiz 2020 yılından itibaren Scopus veri tabanında taranmaya başlanmıştır.

Tarım Ekonomisi Dergisi, DergiPark'ın sunduğu LOCKSS sistemini kullanır. Arşivleme sistemi hakkında daha fazla bilgi için LOCKSS web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Depo Politikası : Arşiv Dünyasında, hakemli makalelere CrossRef tarafından sağlanan bir DOI numarası atanır.

 This website is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License.