İnsanların beslenmesi için gerekli temel besin maddelerinin büyük bir bölümü bitkiselürünlerden sağlanmaktadır. Tarım alanlarının hızla gelişen nüfusun ihtiyaçlarına cevapverebilmesi için anahtar kelime verimliliktir. Bu çalışmada bitkisel üretim işletmelerininyapısal özelliklerinin ve verimlilik düzeylerinin belirlenmesine çalışılmıştır. Bu amaçlaAydın ili merkez ilçede faaliyet gösteren bitkisel üretim işletmelerinden tabakalı tesadüfiörnekleme yöntemiyle seçilen 84 işletmeden yüz yüze görüşme yoluyla toplanan veriler,işletme büyüklükleri itibariyle analiz edilmiş ve yorumlanmıştır.İşletmelerin toplam faktör verimlilik değerleri hesaplanmış, etkinlik değerlerininbelirlenmesinde veri zarflama analizi yöntemi kullanılmıştır. Yapılan analizlerdeişletmelerin yapısal özellikleri, ürün gruplarının brüt marj değerleri, tarımsal gelir, toplamfaktör verimliliği ve girdilere yönelik etkinlik sonuçları bakımından beş işletme büyüklükgrubu arasında farklılıklar saptanmıştır.İşletmelerin genelde %43 etkinlikle çalıştıkları ve sadece dört işletmenin %100 etkin olarakçalıştığı belirlenmiştir. İşletmelerin girdileri kullanmadaki etkinliklerine göre genel olarakkaynakların azaltılarak aynı üretim değerinin elde edilebileceği sonucuna varılmıştır
Toplam Faktör Verimliliği Etkinlik Veri ZarflamaAnalizi Aydın
The large amount of basic human nutritives is provided by plant production. The key word is“productivity” for meeting the demands of increasing population given the limited amount ofland area. In this study the structural characteristics and productivity levels of crop producingfarms that produce plants are tried to be determined. For that purpose, the data obtained from84 farms chosen by random sampling operated in the central district of the province ofAydinwere examined.The partial and factor productivities of farms were calculated and data envelopment methodwas used in determining the efficiency values. In the analyses, structural characteristics offarms, gross margin values of products, farm income, partial productivities, total factorproductivities, and input efficiencies were determined.In general, it was determined that the farms were operated at 43% efficiency, and only fourenterprises worked at 100% efficiency. It was determined that enterprises can reach the samelevel of production activity by using less inputs
Total Factor Productivity Efficiency Data EnvelopmentAnalysis Aydın
Diğer ID | JA35SB83AE |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2005 |
Gönderilme Tarihi | 1 Aralık 2005 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2005 Cilt: 11 Sayı: 1 ve 2 |
Dergimiz 2020 yılından itibaren Scopus veri tabanında taranmaya başlanmıştır.
Tarım Ekonomisi Dergisi, DergiPark'ın sunduğu LOCKSS sistemini kullanır. Arşivleme sistemi hakkında daha fazla bilgi için LOCKSS web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Depo Politikası : Arşiv Dünyasında, hakemli makalelere CrossRef tarafından sağlanan bir DOI numarası atanır.
This website is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License.