Bu araştırmada, İzmir’in Torbalı ilçesinde açıkta sivri biber üretiminde girdi kullanım etkinliği analiz edilmiştir. Araştırmanın verileri oransal örnekleme ile 59 üreticiden yüz yüze anket yöntemiyle derlenmiştir. Verilerin analizinde öncelikle işletmelerin sosyo-ekonomik özellikleri incelenmiş, daha sonra 2013 yılı sivri biber üretiminin ekonomik analizi yapılmış ve Veri Zarflama Analizi (VZA) ile sivri biber üretiminde girdi kullanımının etkinliği analiz edilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre dekara elde edilen ortalama net kâr 387.92 TL’dir. Girdiye yönelik VZA sonuçlarına göre ortalama teknik etkinlik (CRS) 0.873 olarak hesaplanmıştır
Sivri biber ekonomik analiz teknik etkinlik Veri Zarflama Analizi
In this study, input use efficiency in field-crop green pepper in Torbali district of Izmir province was analysed. Data were collected from 59 farmers with face to face survey method by using proportional sampling method. In the analysis of data, firstly socio-economic characteristics of the farms were examined, after that economic analysis of g r e e n p e p p e r production was performed for 2013 and input use efficiency in the production of g r een p e p p er was an a l y s ed by Data Envelopment Analysis (DEA). According to results of research, average net profit per decar was determined to be 387.92 TL. According to DEA with input oriented, average technical efficiency (CRS) has been determined to be 0.873
Green pepper economic analysis technical efficiency Data Envelopment Analysis
Diğer ID | JA35SC33HP |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2015 |
Gönderilme Tarihi | 1 Aralık 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 21 Sayı: 1 ve 2 |
Dergimiz 2020 yılından itibaren Scopus veri tabanında taranmaya başlanmıştır.
Tarım Ekonomisi Dergisi, DergiPark'ın sunduğu LOCKSS sistemini kullanır. Arşivleme sistemi hakkında daha fazla bilgi için LOCKSS web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Depo Politikası : Arşiv Dünyasında, hakemli makalelere CrossRef tarafından sağlanan bir DOI numarası atanır.
This website is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License.