Güvenli gıda, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri itibariyle tüketime uygun vebesin değerini kaybetmemiş gıda maddesi olarak tanımlanmaktadır. Hem ülke açısından,hem de küresel boyutta diğer ülke üretici ve tüketicileri için sosyal, ekonomik ve çevreselönem taşımaktadır. Bu çalışmada Tokat ilinde tüketicilerin gıda güvenliği konusundakibilinç düzeyleri ve düşünceleri araştırılmıştır. Tüketicilerin %48,39'u gıda güvenliğinin neolduğunu bilmemektedir ve bu kavramı hiç duymamıştır, % 51,61'inin ise bu kavramı dahaönce duyduğu belirlenmiştir. Duyanların %79,69'ü gıda güvenliği kavramını doğru olaraktanımlarken, %20,31'inin gıda güvenliği kavramını duyduğu ancak ne ifade ettiğinibilmediği veya yanlış bildiği görülmektedir. Tüketicilerin %74,60 gibi önemli oranıtükettikleri gıdaları sağlık açısından riskli veya çok riskli bulmaktadır. Tüketicilerin%89,92'si güvenilir gıdaya fazladan ödeme yapabileceğini belirtmiştir. Sektörde önemli birsorun da gıda üretimlerin denetlenmesinde yaşanan aksaklıklardır. Tüketicilerin %95,56gibi önemli bir oranı gıda üretimlerin denetlenmesinde aksaklıklar yaşandığını, gıda üreticisifirmaların yeterince iyi denetlenmediğini düşünmektedir. Türk Gıda Mevzuatı gıdagüvenliği ile ilgili bir çok gelişmeyi ve yeniliği uygulamaya geçirmiştir. Türk gıda sistemiHACCP ve GMP gibi kalite sistemlerinin uygulandığı güvenilirlik yaklaşımına doğru gitmektedir
Safety food is described food that is suitable to consumption as physical, chemical andmicrobiological and isn't lost food value. Safety food is important not only domesticconsumers but also other countries' consumers as social, economical and environmental. Inthis study has been researched consciousness level of consumers deal with food safety inTokat. 48,39 % of consumers haven't know food safety and any haven't hear this concept,51,61 % of consumers have explained that they have heard food safety beforehand. 79,69 %of consumer heard food safety described this matter as true, but 20,31 % of they haven'tknow that what does it signify or have know wrong. Significant rate of consumer (74,60 %)have conceived that foods which they consume are risky or very much risky for humanhealth. 89,92 %of consumers decelerated that they are willing to pay much more than regularprice for safety foods. One of problems of food sector in Turkey is deficiency in controls.Enormous of consumers (95,56 %) think that there is deficiency in food control and firms infood manufacture haven't control sufficient. Food legislation of Turkey has begun to applyimprovements and innovations deal with food safety. Food legislation of Turkey hasadvanced towards quality systems like HACCPand GMP
Diğer ID | JA35SD44UB |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2006 |
Gönderilme Tarihi | 1 Haziran 2006 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2006 Cilt: 12 Sayı: 1 ve 2 |
Dergimiz 2024 Nisan ayında Scopus veri tabanına kabul edilmiştir. Kabul edilen dergiler listesinde yer almıştır. Veri tabanı çalışmaları devam etmektedir.
https://www.elsevier.com/products/scopus/content#4-titles-on-scopus linkten indirilebilir.
Tarım Ekonomisi Dergisi, DergiPark'ın sunduğu LOCKSS sistemini kullanır. Arşivleme sistemi hakkında daha fazla bilgi için LOCKSS web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Depo Politikası : Arşiv Dünyasında, hakemli makalelere CrossRef tarafından sağlanan bir DOI numarası atanır.
This website is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License.