Günümüzde dünya nüfusunun artışıyla bu nüfusu besleyecek tarımsal üretimin artırılması ve
çeşitlendirilmesi amaçlanmaktadır. Türkiye'de siyah havuç taze sebze olarak ve yüksek miktarlarda
da fermente edilmiş içecek şeklinde tercih edilmektedir. Siyah havuç ülkemizde farklı bölgelerde
yetiştirilmektedir. Üretimin en yoğun olduğu yer ise Ereğli bölgesidir. Bölgede, en yüksek verim
siyah havucun sırta üç sıra halinde ekiminde elde edilmektedir. Bu çalışmada ön ve arka tekeri lastik
(BT1), ön ve arka baskı tekeri sac (BT2) ve ön ve arka tekeri lastik ortada üçlü dar lastik tekerlerinin
(BT3), siyah havucun tarla koşullarında çıkışına etkisi araştırılmıştır. Ekimden önce ve sonra baskı
tekerleri izinden penetrasyon dirençleri ölçülmüştür. Araştırma sonucunda ortalama çimlenme
süreleri 15.46 ile 21.51 gün, çimlenme oranı indeksi değerleri 0.194 ile 0.971 [adet.(m.gün)-1], tarla
çıkış değerleri %27.41 ile %54.67 ve birim alandaki bitki sayıları ise 43.50 ile 11.17 adet.m-2
arasında bulunmuştur.
Baskı tekeri çimlenme oranı indeksi ortalama çimlenme süresi siyah havuç
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 14 Ekim 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 12 Sayı: 2 |
Tarım Makinaları Bilimi Dergisi, Tarım Makinaları Derneği tarafından yılda 3 sayı olarak yayınlanan hakemli bilimsel bir dergidir.