Hassas tarım sayesinde yapılabilen geliştirilmiş azot yönetimi, tarla içerisinde daha verimli
bölgelerin optimum oranda gübrelenmesine, ayrıca kullanılan azot maliyetinin azaltılmasına olanak
sağlamaktadır. Öte yandan, çiftçiler için sağladığı primlerden dolayı, verim ve protein içeriğine
gösterilen ilgi giderek artmaktadır. Protein içeriği en önemli kalite bileşeni olup pazar yerinde önemli
bir nitelik haline gelmektedir. Bu projenin amacı kışlık buğdayda verim ve protein içeriğine yönelik
optimum azot oranını belirlemek için farklı indeksleri kullanarak bir model geliştirmektir. Geliştirilen
bu model, mevsim içi değişken oranlı azot gübrelemesi için olanak sağlayacaktır. Bu araştırmada iki
farklı buğday çeşidine beş değişik azot oranı (0, 80, 120, 160, 200 kg N / ha) uygulanarak tesadüf
blokları deneme deseninde farklı azot oranlarının, buğday verimi ve protein oranları üzerine etkisi
incelenmiştir. Deneme sonucu kuadratik polinom modelinde verim ve protein içeriği ile azot oranları
arasındaki ilişki tanımlanarak, Bezostoya1 ve Ahmetağa çeşitleri için sırasıyla 167.60 kgN/ha ve 206
kgN/ha azot gübrelemesinin verim ve protein içeriği için en uygun miktarlar olduğu belirlenmiştir.
Bu çalışma TÜBİTAK tarafından desteklenmiştir.
Kışlık buğday verim protein içeriği vejetasyon indeksi azot kullanım etkinliği hassas tarım
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Ağustos 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 11 Sayı: 3 |
Tarım Makinaları Bilimi Dergisi, Tarım Makinaları Derneği tarafından yılda 3 sayı olarak yayınlanan hakemli bilimsel bir dergidir.