Araştırma Makalesi

Mu‘tezilî Kaynaklarda Mezheplerin İsimlendirilmesi Konusunda İzlenen Metot Üzerine Bir Değerlendirme

Cilt: 8 Sayı: 3 30 Eylül 2023
PDF İndir
EN TR

Mu‘tezilî Kaynaklarda Mezheplerin İsimlendirilmesi Konusunda İzlenen Metot Üzerine Bir Değerlendirme

Öz

İsimlendirme meselesi İslam Mezhepleri Tarihi araştırmaları için hem temel bir inceleme alanı hem de bir problem alanı olup, mezhep isimlendirmelerinin sağlıklı bir şekilde tespiti, mezheplerin doğru anlaşılması yönünde atılan ilk adımlardan biridir. Alanda yapılan çalışmalarda isimlendirme meselesi çeşitli yönleriyle ele alınmıştır. Mezhep isimlerinin mahiyeti, kimler tarafından hangi amaçlarla verildiği gibi hususlar yanında, mezhep isimlerinin mensupların tarafgir tutumlarıyla bir araya gelmesi neticesinde meydana gelen problemler bu çalışmalarda göz önünde bulundurulmuştur. Bu çalışmada bizim amacımız, Mu‘tezile isimlendirmesinin mahiyetini tespit etmekten ziyade, isimlendirme meselesini Mu‘tezilî müellifler üzerinden okumaktır. Bu noktadaki gayretimizi bir deneme olarak nitelendirmek daha doğru olacaktır. Zira pek çok meselede olduğu gibi Mu‘tezile’nin isimlendirme meselesine yaklaşımında da yeknesak bir tutumun olmadığı görülmektedir. Bununla birlikte Mu‘tezilî müellifler muhtemelen isimlendirme hikâyesinin aynı zamanda bir tarih inşasını da içeriyor olması gibi sebeplerle konuyla yakından ilgilenmişlerdir. Bu yakından ilgi ise bizi isimlendirme meselesini Mu‘tezile üzerinden okumaya sevk etmiştir. Bu çalışmada da Mu‘tezile’nin isimlendirme meselesine yaklaşımı ana hatlarıyla ve bütüncül bir şekilde tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın sınırlılıkları bağlamında bize ulaşan tüm Mu‘tezilî eserleri tetkik etmekten ziyade, eserlerinde isimlendirme meselesine müstakil yer ayıran ve mesele üzerinde kafa yoran Mu‘tezilî müelliflere öncelik verdiğimizi belirtmemiz gerekir. Dört ana başlık altında incelediğimiz çalışmamız neticesinde Mu‘tezilî ulemanın isimlendirme meselesini temellendirmek üzere sistematik bir gayret gösterdikleri tespit edilmiştir. Bu gayret ve inşa sürecinin usûl ve üslûbu yazarlar nazarında farklılık göstermekle birlikte Mu‘tezilî gelenek nezdinde ortak bir çabanın mevcut olduğu anlaşılmaktadır. İsimlendirme meselesinin bu eserlerde günümüz mezhepler tarihi araştırmaları için taşıdığı anlam ve önemine çok yakın bir şekilde hem mezheplerin daha sağlıklı anlaşılması adına bir inceleme alanına hem de tarafgir bir tutum neticesinde bir problem alanına dönüşüyor olması ise çalışmamızın en mühim sonuçlarından biridir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Alibekiroğlu F. (2018). Tarihsel Süreçte Hanefîlik-Mu'tezile İlişkisi (Doktora Tezi). Çukurova Üniversitesi, Adana.
  2. Aydınlı, O. (2001). İslam Düşüncesinde Aklileşme Süreci Mu‘tezile’nin Oluşumu ve Ebü’l-Hüzeyl el-Allâf, Ankara: Ankara Okulu.
  3. Aydınlı, O. (2010). Akılcı Din Söylemi Farklı Yönleriyle Mu‘tezile Ekolü, Ankara: Hititkitap.
  4. Aydınlı, O. (2018). Doğuşundan Büyük Selçuklulara Mu‘tezile Ekolü Tarihi ve Öğretisi. İstanbul: Endülüs.
  5. Büyükkara, M. (2005). "Bir Bilim Dalı Olarak İslâm Mezhepleri Tarihi ile İlgili Metodolojik Problemler". İslâmi İlimlerde Metoloji/Usûl Meselesi I (441-449 ss.). İstanbul: Ensar Neşriyat.
  6. Cârullah, Z. (1974). el-Mu‘tezile. Beyrut: Ehliyyeti li’l-neşr ve’t-tevzî.
  7. Cüşemî, Ebû Sa’d el-Muhassin b. Muhammed b. Kerrâme (1995). Risâletu İblis ila İhvânihi’l-Menâhis (thk. Hüseyin el-Müderrisî, Beyrut: Dârü'l-Müntehabi'l-Arabî.
  8. Cüşemî, Ebû Sa’d el-Muhassin b. Muhammed b. Kerrâme (2018). Uyûnu’l-Mesâil (thk. Ramazan Yıldırım), Kahire: Dârü'l-İhsan.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

İslam Mezhepleri

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Eylül 2023

Gönderilme Tarihi

12 Ağustos 2023

Kabul Tarihi

13 Eylül 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Cilt: 8 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Alibekiroğlu, F. (2023). Mu‘tezilî Kaynaklarda Mezheplerin İsimlendirilmesi Konusunda İzlenen Metot Üzerine Bir Değerlendirme. Turkish Academic Research Review, 8(3), 1365-1382. https://doi.org/10.30622/tarr.1342094
AMA
1.Alibekiroğlu F. Mu‘tezilî Kaynaklarda Mezheplerin İsimlendirilmesi Konusunda İzlenen Metot Üzerine Bir Değerlendirme. tarr. 2023;8(3):1365-1382. doi:10.30622/tarr.1342094
Chicago
Alibekiroğlu, Fatmanur. 2023. “Mu‘tezilî Kaynaklarda Mezheplerin İsimlendirilmesi Konusunda İzlenen Metot Üzerine Bir Değerlendirme”. Turkish Academic Research Review 8 (3): 1365-82. https://doi.org/10.30622/tarr.1342094.
EndNote
Alibekiroğlu F (01 Eylül 2023) Mu‘tezilî Kaynaklarda Mezheplerin İsimlendirilmesi Konusunda İzlenen Metot Üzerine Bir Değerlendirme. Turkish Academic Research Review 8 3 1365–1382.
IEEE
[1]F. Alibekiroğlu, “Mu‘tezilî Kaynaklarda Mezheplerin İsimlendirilmesi Konusunda İzlenen Metot Üzerine Bir Değerlendirme”, tarr, c. 8, sy 3, ss. 1365–1382, Eyl. 2023, doi: 10.30622/tarr.1342094.
ISNAD
Alibekiroğlu, Fatmanur. “Mu‘tezilî Kaynaklarda Mezheplerin İsimlendirilmesi Konusunda İzlenen Metot Üzerine Bir Değerlendirme”. Turkish Academic Research Review 8/3 (01 Eylül 2023): 1365-1382. https://doi.org/10.30622/tarr.1342094.
JAMA
1.Alibekiroğlu F. Mu‘tezilî Kaynaklarda Mezheplerin İsimlendirilmesi Konusunda İzlenen Metot Üzerine Bir Değerlendirme. tarr. 2023;8:1365–1382.
MLA
Alibekiroğlu, Fatmanur. “Mu‘tezilî Kaynaklarda Mezheplerin İsimlendirilmesi Konusunda İzlenen Metot Üzerine Bir Değerlendirme”. Turkish Academic Research Review, c. 8, sy 3, Eylül 2023, ss. 1365-82, doi:10.30622/tarr.1342094.
Vancouver
1.Fatmanur Alibekiroğlu. Mu‘tezilî Kaynaklarda Mezheplerin İsimlendirilmesi Konusunda İzlenen Metot Üzerine Bir Değerlendirme. tarr. 01 Eylül 2023;8(3):1365-82. doi:10.30622/tarr.1342094

Turkish Academic Research Review 
Creative Commons Lisansı Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.