Araştırma Makalesi

Anadolu’da Bahai Faaliyetlerinin Tarihsel Bir Yansıması: Emin Ali’nin “Bahâî Hareketi Hakkında İlmî Bir Tetebbu” Adlı Makalesi

Cilt: 5 Sayı: 4 30 Aralık 2020
PDF İndir
EN TR

Anadolu’da Bahai Faaliyetlerinin Tarihsel Bir Yansıması: Emin Ali’nin “Bahâî Hareketi Hakkında İlmî Bir Tetebbu” Adlı Makalesi

Öz

Bahailik, Şii gelenek içerisinde 19. asırda İran’da ortaya çıkan yeni bir dini harekettir. Adını “Tanrı övgüsü” anlamına gelen ve “Bahaullah” olarak bilinen kurucu şahsiyet Mirza Hüseyin Ali (ö. 1309/1892)’den almıştır. Bahailik, Bahaullah’ı peygamber, Allah’ın mazharı, bütün dinleri kemale ulaştıran bir dini yönelişin kurucusu olarak kabul ederler. Bâbîlik-Bahâîlik İran’da daha çok Şiî İslâm anlayışı merkezinde gelişmiştir. Bu hareketin arkaplanında İmâmiyye Şîası’nın tasavvufi bir yorumu niteliğindeki Şeyhîlik tarikatının yer aldığı da bilinmektedir. İçtihad Mecmûası Osmanlının son dönem matbuat aleminde yer alan dergilerle birlikte Türk kültür tarihinin önemli bir yerini işkal etmektedir. Bu dergiler, Tanzimat’tan Cumhuriyet’e geçiş sürecinin sosyal, siyasal ve kültürel hayatına yönelik büyük bir hazine barındırmaktadır. Biz bu çalışmamızda İctihad Mecmû’ası’nın 31 Kanunuevvel 1921 tarihli 40. Sayısında Emin Ali tarafından yazılmış bir makale üzerinden Bahailiği ve bu dini hareketin Anadolu’daki faaliyetlerini değerlendireceğiz. Süreli yayınlar bir dönemin kültürünü, sosyolojisini ve toplumsal olay ve olgularını anlayabilmek için oldukça önemli veriler sağlanan ürünlerdir. II. Meşrutiyetin ilanı ile birlikte bütün toplumsal sorunların çözümleneceğini ümit eden aydınlar ve siyasetçilerin şaşkınlıkları, taşkınlıkları, heyecanları ve polemikleri önemli ölçüde II. Meşrutiyetin süreli yayınlarında temayüz ettiği söylenebilir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Gündüz, M., (2007), II. Meşrutiyet’in Klasik Paradigmaları, İçtihad, Sebilü’r-Reşad ve Türk Yurdu’nda Toplumsal Tezler, Ankara: Lotus yayınları.
  2. Gündüz, M., (2008), İçtihad’ın İçtihadı Abdullah Cevdet’ten Seçme Yazılar, Ankara: Lotus Yayınevi.
  3. Alkan, N., (2010) Bahailik ve Jön Türk Devrimi. Tarih ve Toplum Yeni Yaklaşımlar Dergisi. Sayı:11. Güz 2010. S. 23, ss. 23-46. Bahai Eserleri Basım Dağıtım, (2016). Bahai Dini Tarihi, Öğretileri ve Toplumsal Çalışmaları, İzmir: Bassaray Matbaası.
  4. Bozkuş, M., (2002), “Bahâîliğin Arka Planı ve Söylemi Üzerine Bir Değerlendirme (Sivas Örneği)”, Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, Sivas 2002, cilt; VI, sayı; 2, ss. 139-156.
  5. Fığlalı, E. R. (1991). "Bahâîlik", Diyanet İslâm Ansiklopedisi, IV, 464–468.
  6. Fığlalı, E. R. (1994), Bâbîlik ve Bahâîlik, Ankara: Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları.
  7. İpek, Y. (2018), İran ve Osmanlı Coğrafyasında Gelişen Bir Dini Hareket Olarak Babilik-Bahailik ve Günümüz Türkiye’sindeki Faaliyetleri, Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Basılmamış Doktora Tezi, Kayseri.
  8. Türkiye Bahâîleri, (2016), Bahai Dini Tarihi, Öğretileri ve Toplumsal Çalışmaları, İstanbul: Bassaray Matbaası.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Din Araştırmaları

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Aralık 2020

Gönderilme Tarihi

29 Ekim 2020

Kabul Tarihi

22 Aralık 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 5 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA
Albayrak, A., Teber, Ö. F., & Gökalp, Y. (2020). Anadolu’da Bahai Faaliyetlerinin Tarihsel Bir Yansıması: Emin Ali’nin “Bahâî Hareketi Hakkında İlmî Bir Tetebbu” Adlı Makalesi. Turkish Academic Research Review, 5(4), 560-573. https://doi.org/10.30622/tarr.818021
AMA
1.Albayrak A, Teber ÖF, Gökalp Y. Anadolu’da Bahai Faaliyetlerinin Tarihsel Bir Yansıması: Emin Ali’nin “Bahâî Hareketi Hakkında İlmî Bir Tetebbu” Adlı Makalesi. tarr. 2020;5(4):560-573. doi:10.30622/tarr.818021
Chicago
Albayrak, Ali, Ömer Faruk Teber, ve Yusuf Gökalp. 2020. “Anadolu’da Bahai Faaliyetlerinin Tarihsel Bir Yansıması: Emin Ali’nin ‘Bahâî Hareketi Hakkında İlmî Bir Tetebbu’ Adlı Makalesi”. Turkish Academic Research Review 5 (4): 560-73. https://doi.org/10.30622/tarr.818021.
EndNote
Albayrak A, Teber ÖF, Gökalp Y (01 Aralık 2020) Anadolu’da Bahai Faaliyetlerinin Tarihsel Bir Yansıması: Emin Ali’nin “Bahâî Hareketi Hakkında İlmî Bir Tetebbu” Adlı Makalesi. Turkish Academic Research Review 5 4 560–573.
IEEE
[1]A. Albayrak, Ö. F. Teber, ve Y. Gökalp, “Anadolu’da Bahai Faaliyetlerinin Tarihsel Bir Yansıması: Emin Ali’nin ‘Bahâî Hareketi Hakkında İlmî Bir Tetebbu’ Adlı Makalesi”, tarr, c. 5, sy 4, ss. 560–573, Ara. 2020, doi: 10.30622/tarr.818021.
ISNAD
Albayrak, Ali - Teber, Ömer Faruk - Gökalp, Yusuf. “Anadolu’da Bahai Faaliyetlerinin Tarihsel Bir Yansıması: Emin Ali’nin ‘Bahâî Hareketi Hakkında İlmî Bir Tetebbu’ Adlı Makalesi”. Turkish Academic Research Review 5/4 (01 Aralık 2020): 560-573. https://doi.org/10.30622/tarr.818021.
JAMA
1.Albayrak A, Teber ÖF, Gökalp Y. Anadolu’da Bahai Faaliyetlerinin Tarihsel Bir Yansıması: Emin Ali’nin “Bahâî Hareketi Hakkında İlmî Bir Tetebbu” Adlı Makalesi. tarr. 2020;5:560–573.
MLA
Albayrak, Ali, vd. “Anadolu’da Bahai Faaliyetlerinin Tarihsel Bir Yansıması: Emin Ali’nin ‘Bahâî Hareketi Hakkında İlmî Bir Tetebbu’ Adlı Makalesi”. Turkish Academic Research Review, c. 5, sy 4, Aralık 2020, ss. 560-73, doi:10.30622/tarr.818021.
Vancouver
1.Ali Albayrak, Ömer Faruk Teber, Yusuf Gökalp. Anadolu’da Bahai Faaliyetlerinin Tarihsel Bir Yansıması: Emin Ali’nin “Bahâî Hareketi Hakkında İlmî Bir Tetebbu” Adlı Makalesi. tarr. 01 Aralık 2020;5(4):560-73. doi:10.30622/tarr.818021

Cited By

Turkish Academic Research Review 
Creative Commons Lisansı Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.