Araştırma Makalesi

AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ VE ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARI IŞIĞINDA BİR ANALİZ: KAMULAŞTIRMA BEDELİNİN TESPİTİ

Cilt: 2 Sayı: 2 31 Aralık 2020
  • Didem Bı̇rbı̇r
PDF İndir
TR DE EN

AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ VE ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARI IŞIĞINDA BİR ANALİZ: KAMULAŞTIRMA BEDELİNİN TESPİTİ

Öz

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (“AİHS”) 1 No’lu Ek Protokol m. 1 ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasası (“Anayasa”) m. 35 ile m. 46 kapsamında ele alınmakta olan kamulaştırma müessesesi, çalışmamız kapsamında bedel tespiti boyutuyla ele alınmaktadır. Mülkiyet hakkı ile doğrudan ilgili olan kamulaştırma müessesinin kapsamı, Anayasa m. 46 kapsamında açıkça düzenlenmektedir. AİHS 1 No’lu Ek Protokol m. 1’de ise kamulaştırmanın kapsamına/içeriğine ilişkin açık bir düzenleme yer almamaktadır. Ancak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (“AİHM”) bireysel başvuruya konu olan ve genel anlamda kamulaştırma işleminden kaynaklanan hak ihlali iddialarını, AİHS 1 No’lu Ek Protokol m. 1 kapsamında değerlendirmiş ve geliştirdiği içtihat ile mülkiyet hakkı korumasına almıştır. Kamulaştırma işleminin mülkiyet hakkını sınırlandıran ve/veya ortadan kaldıran boyutu dolayısıyla kamulaştırma bedelinin mülkiyet hakkının ihlalini engelleyecek şekilde adilane tespiti ayrıca önem arz etmektedir. Kamulaştırma işlemine muhatap olan şahısların iç hukuk yollarını tüketmelerini müteakip, kamulaştırma bedelinin düşük olduğu ve bu sebeple mülkiyet hakkının ihlal edildiği iddiasıyla AİHM nezdinde Türkiye’ye karşı çok sayıda bireysel başvurunun yapılmış olduğu görülmektedir. Söz konusu bireysel başvuruların çok sayıda oluşu, ya- sama organında 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu’nun tadil edilmesinin gerekli olduğu kanaatini uyandırmıştır. 24.4.2001 kabul tarihli ve 4650 sayılı “Kamulaştırma Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile hâlihazırda yürürlükte olan Kamulaştırma Kanunu kapsamında değişiklik yapılmıştır. Yapılan bu değişiklik son derece kapsamlı ve somut niteliği haiz olmasına karşın uygulamada kamulaştırma işlemlerinden kaynaklı mülkiyet hakkı ihlallerini tam anlamıyla ortadan kaldıramamıştır. Çalışmada kamulaştırma işlemi neticesinde mülkiyet hakkının ihlalini engellemek bakımından önem arz eden adilane kamulaştırma bedelinin tespiti kriterleri, AİHM ve Anayasa Mahkemesi (“AYM”) kararları değerlendirilmek suretiyle ortaya konmuştur.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. GEMALMAZ, H. Burak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinde Mülkiyet Hakkı, Beta, İstanbul, 2009.
  2. ŞAHİN, Cenk, Acele Kamulaştırma, On İki Levha, İstanbul, 2018.
  3. DİNÇ, Güney, “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Mülkiyet Hakkı”, TBB Dergisi, S. 51, 2004.
  4. AİHM, Sarıca ve Dilaver v. Türkiye, B. No: 11765/05, 27.5.2010
  5. AİHM, Akkuş v. Türkiye, B. No: 19263/92, 9.7.1997
  6. AİHM, Aka v. Türkiye, B. No: 19639/92, 23.9.1998
  7. AİHM, Sporrong ve Lönnroth v. İsveç, B. No: 7151/75 ve 72/52/75, 23.9.1982
  8. AİHM, James ve Diğerleri v. İngiltere, B. No: 8793/79, 21.2.1986

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Hukuk

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Didem Bı̇rbı̇r Bu kişi benim
0000-0001-6739-8672
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2020

Gönderilme Tarihi

19 Ekim 2020

Kabul Tarihi

19 Kasım 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Bı̇rbı̇r D. (2020). AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ VE ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARI IŞIĞINDA BİR ANALİZ: KAMULAŞTIRMA BEDELİNİN TESPİTİ. Türk-Alman Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 2(2), 205-234. https://izlik.org/JA49JG32UW
AMA
1.Bı̇rbı̇r D. AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ VE ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARI IŞIĞINDA BİR ANALİZ: KAMULAŞTIRMA BEDELİNİN TESPİTİ. TAÜHFD. 2020;2(2):205-234. https://izlik.org/JA49JG32UW
Chicago
Bı̇rbı̇r Didem. 2020. “AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ VE ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARI IŞIĞINDA BİR ANALİZ: KAMULAŞTIRMA BEDELİNİN TESPİTİ”. Türk-Alman Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 2 (2): 205-34. https://izlik.org/JA49JG32UW.
EndNote
Bı̇rbı̇r D (01 Aralık 2020) AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ VE ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARI IŞIĞINDA BİR ANALİZ: KAMULAŞTIRMA BEDELİNİN TESPİTİ. Türk-Alman Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 2 2 205–234.
IEEE
[1]Bı̇rbı̇r D., “AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ VE ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARI IŞIĞINDA BİR ANALİZ: KAMULAŞTIRMA BEDELİNİN TESPİTİ”, TAÜHFD, c. 2, sy 2, ss. 205–234, Ara. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA49JG32UW
ISNAD
Bı̇rbı̇r Didem. “AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ VE ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARI IŞIĞINDA BİR ANALİZ: KAMULAŞTIRMA BEDELİNİN TESPİTİ”. Türk-Alman Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 2/2 (01 Aralık 2020): 205-234. https://izlik.org/JA49JG32UW.
JAMA
1.Bı̇rbı̇r D. AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ VE ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARI IŞIĞINDA BİR ANALİZ: KAMULAŞTIRMA BEDELİNİN TESPİTİ. TAÜHFD. 2020;2:205–234.
MLA
Bı̇rbı̇r Didem. “AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ VE ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARI IŞIĞINDA BİR ANALİZ: KAMULAŞTIRMA BEDELİNİN TESPİTİ”. Türk-Alman Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, c. 2, sy 2, Aralık 2020, ss. 205-34, https://izlik.org/JA49JG32UW.
Vancouver
1.Didem Bı̇rbı̇r. AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ VE ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARI IŞIĞINDA BİR ANALİZ: KAMULAŞTIRMA BEDELİNİN TESPİTİ. TAÜHFD [Internet]. 01 Aralık 2020;2(2):205-34. Erişim adresi: https://izlik.org/JA49JG32UW