Araştırma Makalesi

İmar Planlarında Farklı Yoğunlukların Taşınmaz Birim Değerine Etkisi

Cilt: 2 Sayı: 2 30 Aralık 2020
PDF İndir
TR EN

İmar Planlarında Farklı Yoğunlukların Taşınmaz Birim Değerine Etkisi

Öz

Bugün ülkemizde; tarım sektörünün aile için geçimliği sağlayamaması, mülteci göçleri, küresel piyasaya açılan emlak sektörümüz, her kente açılan üniversite, Büyükşehir Belediye Yasası gibi nedenlerle il merkezlerine hızlı bir göç yaşanmaktadır. Bunun doğal bir sonucu olarak da kentler hızlı ve yoğun bir yapılaşma sürecine girmiştir. Bu talebi karşılamak ve kenti düzene sokmak için ya yeni alanları iskâna açmak ya da mevcut planlarda değişiklik yapmak gerekir. Türkiye’ de yürürlükte olan İmar Yasasına göre; bir yerleşim biriminde imar planlarının belediye idaresi tarafından yaptırılması (nüfus ölçütüne de bağlı olarak) ve uygulamaya konulması zorunludur. Ancak, ilgili yasa ve yönetmeliklerde belirtilen ölçütlere göre çizilen imar planları, yüksek şehirleşme ivmesi ve değişen toplumsal istekler karşısında kısa bir süre sonra ihtiyacı karşılayamamakta; daha sonra bölgesel bazda “plan değişikliği” ne gidilmektedir. Plan değişikliklerinde ise ya sosyal donatı alanları yapı adalarına dönüştürülmekte ya da mevcut yapı adalarının kullanım şekilleri ve yoğunlukları değiştirilmektedir. Yapılan bu plan değişikliği, bir taraftan taşınmazın kendi değerini artırırken diğer taraftan yakın çevre etkileşiminde bölgenin değerini de değiştirebilmektedir. Çalışmanın sonucundan da görüleceği üzere bir parsele daha fazla konut yapıldıkça parselin değeri de artmaktadır. Kira ve konut değeri bakımında “zemin kat – son kat – 5. kat ve üzeri – 1. ve 4. katlar ve arası” sıralaması olduğu görülür. Kiralamadaki artış değere göre biraz daha fazladır. Bölgede, KYK tarafından 5000 kişilik öğrenci yurdunun yapılması, AVMlerin olması ve cazibe merkezlerinin ortasında olması nedeniyle müteahhitlerin dikkatini çektiğinden inşaat çalışmaları hızlanmıştır. Bu çalışmada, Burak UŞAK’ın “Konya Otogar Civarında Emlak Vergisine Esas Zemin Değerinin Tespiti” yüksek lisans tezindeki verilerin bir kısmından yararlanılarak imar planlarında yapılan yoğunluk artışlarının taşınmazın değerini doğrusal olarak etkileyip etkilemediği araştırılıp değer değişim oranları analiz edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akkaynak, B. (2017). Gayrimenkul Değerlemesi ve Gayrimenkul Değerlemesi Üzerine Bir Uygulama, The Journal of Social Science, 18, 695 – 717.
  2. Çağdaş, V. (2008), “Taşınmaz Değerlemesi Temel Bilgi Semineri”, Ankara.
  3. Demir, A.M. (2009). İmar Planı Değişiklerinin Değerlendirilmesi Zeytinburnu Örneği, Yüksek Lisans Tezi, İTÜ, İstanbul.
  4. Ertaş, M. & İnam, Ş. (2009). İmar Planında Yapılan Değişikliklerin Taşınmaz Değeri Üzerine Etkisi, 1.Uluslararası 5.Ulusal Meslek Yüksekokulları Sempozyumu, Konya.
  5. Kuster, J. (1998) “Zürih Çevresinde Konut Arsası Fiyatlarını Belirleyen Faktörler”, 163-179, VR/39/8, Zürih.
  6. Lee, J.S. (2016). Measuring the value of apartment density? The effect of residential density on housing prices in Seoul, International Journal of Housing Markets and Analysis, College of Engineering, Chonbuk National University, Jeonju, South Korea.
  7. Peiser, R.B. (1989). Density and Urban Sprawl, Land Economics, 65(3), 193-204. Published by: University of Wisconsin Press Stable URL: https://www.jstor.org/stable/3146665 Accessed: 17-05-2020 10:22 UTC.
  8. Selçuklu Belediyesi, (2015). İmar Müdürlüğü arşivi, Konya.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Mühendislik

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Aralık 2020

Gönderilme Tarihi

31 Mayıs 2020

Kabul Tarihi

26 Kasım 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Ertaş, M., & Uşak, B. (2020). İmar Planlarında Farklı Yoğunlukların Taşınmaz Birim Değerine Etkisi. Türkiye Arazi Yönetimi Dergisi, 2(2), 48-55. https://izlik.org/JA92WX25DJ
AMA
1.Ertaş M, Uşak B. İmar Planlarında Farklı Yoğunlukların Taşınmaz Birim Değerine Etkisi. TAYOD. 2020;2(2):48-55. https://izlik.org/JA92WX25DJ
Chicago
Ertaş, Mehmet, ve Burak Uşak. 2020. “İmar Planlarında Farklı Yoğunlukların Taşınmaz Birim Değerine Etkisi”. Türkiye Arazi Yönetimi Dergisi 2 (2): 48-55. https://izlik.org/JA92WX25DJ.
EndNote
Ertaş M, Uşak B (01 Aralık 2020) İmar Planlarında Farklı Yoğunlukların Taşınmaz Birim Değerine Etkisi. Türkiye Arazi Yönetimi Dergisi 2 2 48–55.
IEEE
[1]M. Ertaş ve B. Uşak, “İmar Planlarında Farklı Yoğunlukların Taşınmaz Birim Değerine Etkisi”, TAYOD, c. 2, sy 2, ss. 48–55, Ara. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA92WX25DJ
ISNAD
Ertaş, Mehmet - Uşak, Burak. “İmar Planlarında Farklı Yoğunlukların Taşınmaz Birim Değerine Etkisi”. Türkiye Arazi Yönetimi Dergisi 2/2 (01 Aralık 2020): 48-55. https://izlik.org/JA92WX25DJ.
JAMA
1.Ertaş M, Uşak B. İmar Planlarında Farklı Yoğunlukların Taşınmaz Birim Değerine Etkisi. TAYOD. 2020;2:48–55.
MLA
Ertaş, Mehmet, ve Burak Uşak. “İmar Planlarında Farklı Yoğunlukların Taşınmaz Birim Değerine Etkisi”. Türkiye Arazi Yönetimi Dergisi, c. 2, sy 2, Aralık 2020, ss. 48-55, https://izlik.org/JA92WX25DJ.
Vancouver
1.Mehmet Ertaş, Burak Uşak. İmar Planlarında Farklı Yoğunlukların Taşınmaz Birim Değerine Etkisi. TAYOD [Internet]. 01 Aralık 2020;2(2):48-55. Erişim adresi: https://izlik.org/JA92WX25DJ