Starking elmasının kalitesi üzerine organik ve inorganik formda demirli ve çinkolu bileşiklerin etkilerinin araştırıldığı bu çalışma tam şansa bağlı faktöriyel deneme desenine göre Van Tarım İl Müdürlüğü, Meyve ve Fidan Üretim İstasyonunda yürütülmüştür. Araştırmada, temel gübreleme olarak bütün parsellere ağaç başına 290 g N, 260 g P2O5 ve 50 g K2O uygulanmıştır. Toprak ve yaprak uygulamalarında organik kileyt formlarında demirli bileşik olarak Bolikel Fe (Fe EDDMa , %6 Fe) ve çinkolu bileşik olarak Sanzink (%6 Zn) isimli gübreler kullanılmıştır. İnorganik yapılı bileşikler olarak FeSO4.7H2O (%20 Fe) ve ZnCl2 (%44 Zn) uygulanmıştır. Meyve boyu, meyve çapı ve meyve ağırlığı değerleri organik yapılı Sanzink’in tek başına (6.38 cm, 6.74 cm, 135.77 g) ve organik yapılı Fe EDDHMa ile birlikte uygulandığı parsellerde (6.44 cm, 6.71 cm, 133.12 g) kontrolden önemli derecede yüksek bulunmuştur. Benzer şekilde, tek başına inorganik çinkolu bileşiklerin uygulandığı parsellerde meyve boyu, meyve çapı ve meyve ağırlığı ortalamaları organik çinkolu bileşiklerin uygulandığı parsellerden daha düşük ve sırasıyla 6.22 cm, 6.45 cm ve 127.57 g olarak elde edilmiştir. Kontrolde ise bu ortalamalar sırası ile 5.82 cm, 6.11 cm ve 107.35 g olarak elde edilmiştir. Sonuç olarak, elma ağaçlarında yüksek verim ve kaliteli meyve üretimi için organik yapılı çinkolu bileşiklerin gübreleme amaçlı kullanılmasının daha uygun olacağı belirlenmiştir
This study was carried out in order to determine the effects of organic and inorganic compounds of iron and zinc on quality of Starking apple in a randomized factorial experimental design at the Fruit and Seedling Production Station of Van Provincial Directorate of Agriculture. In the experiment, 290 g N, 260 g P2O5 and 50 g K2O per tree were applied to each plot as a basic fertilization. In soil and foliar fertilization, Bolikel Fe (Fe EDDMa, 6% Fe) and Sanzink (6% Zn) organic compounds were used as chelate forms of iron and zinc, respectively. FeSO4.7H2O (20% Fe) and ZnCl2 (44% Zn) were used as inorganic compounds of iron and zinc, respectively. Fruit length, diameter and weight values in Sanzink application alone (6.38 cm, 6.74 cm and 135.77 g, respectively) and application with Fe EDDHMa (6.44 cm, 6.71 cm and 133.12 g, respectively) were significantly higher than that in the control application. Fruit length, diameter and weight values in inorganic compound of zinc application (6.22 cm, 6.45 cm and 127.57 g, respectively) were also lower than that in organic compound of zinc application. Fruit length, diameter and weight values in the control were found as 5.82 cm, 6.11 cm and 107.35 g, respectively. As a result, it was determined that organic compounds application of zinc in apple trees is appropriate to have high yield and quality in fruit production
Diğer ID | JA25JB72SN |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Aralık 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 3 Sayı: 2 |