The objective of this study was to determine the effects of zinc nanoparticles (ZnO-Nps) and Bacillus group bacteria on plant growth (dry matter production) and mineral content of tomato under salt stress conditions. For creating salt stress for tomato, 100 mg/L-1 zinc oxide nanoparticles were mixed with 50 Mmolar NaCl buffer. This buffer mixture was applied to bacteria using the standard disk diffusion method, 30 µg mixing buffer was applied to the disks. Three microorganisms (Bacillus subtilis (N28), Bacillus pumilis (N1) Lactobacillus casei (Nm24) were selected and observed by scanning electron microscopy (SEM) and Raman spectroscopy. Linda (Lycopersicon esculentum) was selected as the experimental plant in greenhouse conditions, 1 kg sand and 0,3 kg peat moss per pot were prepared and three doses of zinc nanoparticles (0, 20, 40 mg L-1 ZnO-NPS), 3 bacteria [Bacillus pumilis (N1), Bacillus subtilis (N28), Lactobacillus casei (Nm24) were tested with four replications. The prepared formulation was mixed with water and applied with a rate of 100 liter per decare. The effects of treatments on dry matter content, plant on nutrient content (nitrogen (N) potassium (K), calcium (Ca), magnesium (Mg), phosphorus (P), iron (Fe), copper (Cu), zinc (Zn), manganese (Mn) and boron (B) contents were evaluated. The results indicated that the increasing rates in dry matter content, phosphorus , potassium, calcium, magnesium, zinc, iron, manganese, cupper, boron and total nitrogen contents of leaf were 31.3% 15,64 %, 2,75 %, 8.2 %, 17,19 %, 19,01 %, 7,75 %, 14,6%, 12,71 23.8% respectively, with B. subtilis (N28)+40 Znanops application. It was clearly shown that the combination of zinc particles and Bacillus pumilis (N1), Bacillus subtilis (N28), actobacillus casei (Nm24) in nanoparticles had statistically significant effect on reducing crop yield loss and yield properties under salt stress conditions. Plant nutrients and ion balance in addition to their contribution to the enzymatic effect mechanism creating the plant has important effects in reducing stress. Especially in the next 20-30 years, according to scenario put forward by climatic scientists, this kind of problems in plant production will increase gradually against developments in this direction is a very valuable work in terms of solution to problems. If this study is calibrated with the studies to be done in field conditions, it may be necessary to give the existing formulations or additional needed Nano particular nutrient in the different salt stress conditions.
Çalışmanın amacı, çinkooksit nanopartikülleri (ZnO-Nps) ile Bacillus grubu (Bacillus subtilis (N28), Bacillus pumilis (N1) ve peynir
kökenli Lactobacillus casei (Nm24) bakteri formülasyonun tuz stresi koşullarında domates bitkisinin gelişimi ve mineral içeriği
üzerine etkilerinin araştırılmasıdır. Domates bitkisine tuz stresi oluşturmak amacıyla, 100 mg L-1 çinkooksit nanopartikülleri ile
birlikte 50 mMolar NaCl tampon karışımı hazırlanmıştır. Bu tampon mikroorganizmalar üzerinde standart disk difüzyon yöntemi
kullanılarak petrilere yerleştirilip disklere (30 µg) emdirilerek bakterilere uygulanmıştır. Bu koşullarda, canlılıklarını devam ettiren
üç mikroorganizma (Bacillus subtilis (N28), Bacillus pumilis (N1) Lactobacillus casei (Nm24) seçilerek taramalı elektron mikroskobu
(SEM) ve RAMAN spektroskopisi ile gözlemlenmiştir. Tuzluluk koşullarında denek bitki olarak Linda (Lycopersicon esculentum)
seçilmiş ve sera koşullarında yetiştirme ortamı olarak her saksıya 1 kg kum ve 0,3 kg turba yosunu; üç doz çinko nanopartikül (0,
20, 40 mg L-1 Zno-Nps), 3 bakteri [Bacillus pumilis (N1), Bacillus subtilis (N28), Lactobacillus casei (Nm24)], karışım formülasyonları
hazırlanarak dört tekrarlı olacak şekilde deneme kurulmuştur. Oluşturulan formülasyon bir dekarlık alan için 100 litre hesabı
temeline dayalı olarak suya karıştırılıp uygulanmıştır. Uygulamaların kuru madde miktarı, bitkinin besin element içeriği üzerine
etkisi (azot (N) potasyum (K), kalsiyum (Ca), magnezyum (Mg), fosfor (P), demir (Fe), bakır (Cu), çinko (Zn), mangan(Mn), bor (B))
içeriği üzerine etkileri değerlendirilmiştir. Uygulamalar sonucunda kuru madde içeriğinin (% 31,2), fosfor içeriği %15,64,
potasyum içeriği % 2,75, kalsiyum içeriğini % 8,2, magnezyum içeriği % 17,19, B. subtilis (N28)+40 ZnNanops uygulama grubu
çinko içeriği %19,01, demir içeriği % 7,75, mangan içeriği % 14,6, B bakır içeriğini % 12,71, B. pumilis bor içeriğini % 23,8, toplam
azot içeriğinin ise yaklaşık 3 kat arttırdığı gözlemlenmiştir. Araştırma sonucuna göre tuz stresi altında bitkilerin fotosentetik tepki
olarak tuz stresinden kurtulma adına karbonhidrat metabolizmasını köke yönledirmesine neden olmuştur. Ürün verim ve verim
unsurlarında meydana gelen kaybın azaltılması yönünde nanoboyutta çinko partikülleri ile Bacillus pumilis (N1), Bacillus subtilis
(N28), Lactobacillus casei (Nm24) kombinasyonu bu tepkinin yönetilmesinde istatsitiksel anlamda önemli katkılar sağlamıştır. Bitki
besin ve iyon dengesinin sağlanmasına katkıları yanında enzimsel etki mekanizması yaratarak bitkinin bu stresini azaltma yönünde
önemli etkileri olmuştur. Özellikle önümüzdeki 20-30 yıllık süreç içerisinde iklim bilimcilerinin ortaya koyduğu seneryolara göre
bitkisel üretimde bu tür sorunların giderek artacağı yönündeki gelişmelere karşı bu yöndeki sorunlara çözüm olabilme yönüyle
oldukça anlamlı bir çalışmadır. Bu çalışmanın tarla koşullarında yapılacak çalışmalar ile kalibre edilmesi durumunda farklı tuz
stresi koşullarına göre mevcut formülasyonların yada ilave gerekli nanobesinlerin verilmesi gerekli olabilmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 7 Sayı: 2 |