Marul (Lactuca sativa L.) protein ve yağ oranı yok denecek kadar az, düşük kalorili, iştah açıcı bir bitkidir. Hem Türkiye’de hem de
dünyada açıkta ve örtü altında yetiştirilmektedir. Ege, Marmara ve Akdeniz Bölgelerinde ticari marul üretimi Haziran, Temmuz,
Ağustos hariç yılın her mevsiminde yapılabilmektedir. Çinko (Zn) bitkiler için önemli bir mikro elementtir ve çinko yetersizliği
Dünya’da en sık görülen mikro element yetersizliğidir. Çinko yetersizliği bitkinin verim ve kalitesini etkilediği için gıda üretiminin
sürdürebilirliliği açısından da önemlidir. Bu mikro element yetersizliğini önlemek için hem yapraktan hem de topraktan çinko
uygulamaları yapılmaktadır. Bu çalışmada topraktan (ZnTo=0; ZnT1=10 ppm; ZnT2=20 ppm; ZnT3=30 ppm) ve yapraktan farklı
dozlarda çinko uygulamalarının (ZnY0=0; ZnY1=% 0.10; ZnY2=% 0.20; ZnY3=% 0.30 3 kez) çinko sülfat formunda (ZnSO47H2O) marul
bitkisinde bazı yaprak besin element içeriklerine etkisinin saptanması amaçlanmıştır. Sonuç olarak; hem toprak hemde yaprak Zn
uygulamalarının bitkideki Mg, Zn, Mn ve Cu içerikleri üzerine istatiksel olarak önemli düzeyde (P<0.005) etkiler yaptığı
saptanmıştır. Her iki uygulama yönteminde marul bitkisi için ZnT2=20 ppm ve ZnY2=% 0.20 önerilebilir.
Lettuce (Lactuca sativa L.) is a low-calorie, appetizing plant with low protein and fat content. Lettuce is grown both in Turkey and in
the world under the open cover. Commercial lettuce production in the Aegean, Marmara and Mediterranean regions can be made in
all seasons of the year except June, July and August. Zinc (Zn) is an important micro element for plants and zinc deficiency is the
most common micro element insufficiency in the world. Zinc insufficiency is also important for the sustainability of food production
since it affects the yield and quality of the plant. In order to prevent the insufficiency of this micro element, zinc application from
both soil and foliar applications are used. In this study, it was aimed to determine the effect of zinc applications on some leaf
nutrient element contents in lettuce plant at different doses from soil(ZnTo=0;ZnT1=10 ppm;ZnT2=20 ppm; ZnT3=30 ppm) and leaf
(ZnY0=0; ZnY1=0.10%; ZnY2=0.20%; ZnY3=0.30% as three times )in the form of Zn SO47H2O.As a result; the effects of the increasing
doses of both soil and foliar applications on Mg, Zn, Mn and Cu contents of lettuce plant were determined to be statistically
significant differences (P<0.05). In terms of both soil and foliar Zn applications ZnT2=20 ppm and ZnY2=0.20% can be recommended
for Zn contents of lettuce plant.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 17 Haziran 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 9 Sayı: 1 |