Otomatik Araç Plaka, Renk ve Marka Tanıma Sistem Tasarımı
Öz
Trafikte güvenlik ve çalınan araçların bulunması gibi işlemler için araç tanıma sistemlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmada, aranan aracın özellikleri girilerek aynı özelliklere sahip araçların bulunması hedeflenmiştir. Aranan araç ile aynı plaka ve markaya sahip aracın tespiti için şablon eşleme yöntemi, bu aracın aranan araç ile aynı renkte olup olmadığını bulmak için de görüntü aritmetik işlem yöntemi kullanılmaktadır. Görüntüde aranan araç ile aynı plakaya sahip bir araç bulunması durumunda takip plakaya göre yapılır. Farklı plakaya sahip ise aracın aranan markaya ve renge sahip olup olmadığına bakılır. Aynı marka ve renkteki araçlara, plakasının değiştirilme olasılığına karşı şüpheyle yaklaşılır. Sistem, girilen şablon görüntünün boyut ve rotasyonuna karşı dayanıklılaştırılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- [1] Motorlu Kara Taşıtları Ocak 2016, TÜİK verisi. Alınan site: http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=21601.
- [2] Yasar, F.G., Alaybeyoglu, A., Automatic Vehicle Brand and Color Recognition System, International Conference on Computer Science and Engineering, 2016, pp. 524-528.
- [3] Oz, C.,Ercal, F., Automatic Vehicle License Plate Recognition using Artificial Neural Networks, Intelligent Systems Design and Applications, 2003, 23, pp. 23-31.
- [4] Chang, S.L., Chen, L. S., Chung, Y.C., Chen, S.W., Automatic License Plate Recognition, IEEE Transactions on Intelligent Transportation Systems, 2004, 5(1), pp. 42-53.
- [5] Cyganek, B., Wozniak, M., Vehicle Logo Recognition with an Ensemble of Classifiers, Intelligent Information and Database Systems, PT II, 2014, 8398, pp. 117-126.
- [6] Bock, P., ALISA: Adaptive Learning Image and Signal Analysis, Advances in Computer-Assisted Recognition, 1999, 3584, pp.186-199.
- [7] Psyllos, A. P., Anagnostopoulos, C. N. E., Kayafas, E., Vehicle Logo Recognition Using a SIFT-Based Enhanced Matching Scheme, IEEE Transactions on Intelligent Transportation Systems, 2010, 11(2), pp. 322-328.
- [8] Yu, S. Y., Zheng, S., Yang, H., Liang, L., Vehicle Logo Recognition Based on Bag-of-Words, 10th IEEE International Conference on Advanced Video and Signal Based Surveillance, 2013, pp. 353-358.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Mühendislik
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Fatma Günseli Yaşar
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi
Türkiye
Ayşegül Alaybeyoğlu
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
5 Haziran 2018
Gönderilme Tarihi
28 Aralık 2016
Kabul Tarihi
14 Mayıs 2018
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2018 Cilt: 11 Sayı: 1
