Eriyik Biriktirme Yöntemi ile Üretilen Poliamid ve Karbon Fiber Takviyeli Poliamid Kompozitlerin Darbe Davranışlarının Deneysel Olarak İncelenmesi
Öz
Öz: Kompozit malzemeler, yüksek mukavemete sahip olması ve özelleştirilebilir mekanik özellikleri sayesinde özellikle otomotiv, havacılık ve savunma sanayi gibi farklı alanlarda sıklıkla kullanılmaktadır. Eklemeli imalat teknolojisinin kompozit malzeme üretiminde, şekilsel esneklik, düşük üretim maliyetleri ve kişiselleştirilmiş üretim olanakları bu yöntemi diğer yöntemler arasında tercih edilir bir yöntem haline getirmiştir. Bu çalışmada, eklemeli imalat yöntemi ile üretilen karbon fiber takviyeli poliamid kompozit malzemelerin, düşük hızlı darbe davranışları deneysel olarak incelenmiştir. Bu bağlamda poliamid (PA) ve %20 karbon fiber takviyeli poliamid (CPA) kompozitlerin düşük hızlı darbe testleri yapılmıştır. Yapılan deneylerde darbe davranışının özelliklerini ortaya koymak amacıyla 20 J ve 30 J darbe enerjileri altındaki kuvvet çökme eğrileri, kuvvet-zaman, absorbe edilen enerji-zaman ve hız-zaman grafikleri çizilmiştir. Yapılan çalışma sonucunda eklemeli imalat yöntemiyle üretilen %20 karbon eklenmesi ile üretilen CPA numunelerinin darbe dayanımlarının PA numunelerine göre daha düşük olduğu görülmüştür. Hem 20 J hem de 30 J darbe enerjilerinde CPA numunelerinde delinme hasarı oluşurken PA numunelerinde matris ezilmesi şeklinde bir hasar oluşmuştur.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Adeniran O., Cong, W., Aremu, A., (2022). Material design factors in the additive manufacturing of Carbon Fiber Reinforced Plastic Composites: A state-of-the-art review , Advances in Industrial and Manufacturing Engineering ,5 , 100100.
- Andrew, JJ., Uddin, MA., Kumar, S., Schiffer, A., (2024). Mechanical and piezoresistive performance of additively manufactured carbon fiber/PA12 hybrid honeycombs, Thin–Walled Structures, 201, 111950.
- Başaran, Ö., 2024. Eriyik Biriktirme Yöntemi İle Üretilen Karbon Fiber Takviyeli PA Kompozitlerin Mekanik Davranışlarının İncelenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 115s, Isparta.
- Baskaran, M., Calle, A., Harismendy, I., García-Arrieta, S., Elizetxea, C., Aretxabaleta, L., Aurrekoetxea, J., (2024). Impact performance comparison of carbon fiber reinforced polyamide 6 and fast-curing epoxy composites manufactured by resin transfer molding, Polymer Composites, 5631-5639.
- Charekhli-Inanllo, M., Mohammadimehr, M., (2023). The effect of various shape core materials by FDM on low velocity impact behavior of a sandwich composite plate , Engineering Structures, 294, 116721, 1-12.
- Esendemir, Ü., & Başaran, Ö. (2023). Dairesel delikli kompozit plakaların düşük hızlı darbe davranışlarının deneysel olarak incelenmesi. Teknik Bilimler Dergisi, 13(2), 20-27.
- Esendemir, Ü., Erbil, A. (2022). Kompozit plakaların darbe davranışını etkileyen faktörler üzerine bir çalışma, Soma Meslek Yüksekokulu Teknik Bilimler Dergisi, 33(1), 42-55.
- Ferreira, LM., Aranda, MT., Munoz-Reja, M., Coelho, CACP., Tavara, L., (2023). Ageing effect on the low-velocity impact response of 3D printed continuous fibre reinforced composites, Composites Part B, 267. 111031.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Katı Mekanik
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
20 Temmuz 2026
Gönderilme Tarihi
4 Mayıs 2026
Kabul Tarihi
18 Haziran 2026
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2026 Cilt: 16 Sayı: 2